Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Δεν πρέπει να προκαλούμε τον Θεό με μια ανεύθυνη στάση

Με τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών από άκρο σε άκρο των ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο του Λαζάρου η διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος σε μια ακόμη πρωτοποριακή ποιμαντική πρωτοβουλία του για τη διατήρηση της επικοινωνίας με το ποίμνιό του σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Η διαδικτυακή συζήτηση, η οποία διήρκεσε μία ώρα, διοργανώθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης (zoom) και προβλήθηκε ζωντανά μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Αρχιεπισκόπου, facebook και twitter, και από το κανάλι της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στο youtube. Συντονίστρια ήταν η βραβευμένη με EMMY ομογενής δημοσιογράφος Δήμητρα Καλοδήμος, από το Νάσβιλ του Τενεσί, η οποία και μετέφερε τις ερωτήσεις των πιστών στον Αρχιεπίσκοπο.

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε αναλυτικά για την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της πανδημίας με σύνεση, προσοχή και υπευθυνότητα και σημείωσε ότι «οι Ακολουθίες τόσο στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής όσο και σε όλες τις Μητροπόλεις των ΗΠΑ διεξάγονται εδώ και πολλές εβδομάδες κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων ομοσπονδιακών και πολιτειακών αρχών, γιατί αυτό που προέχει είναι η προστασία της υγείας των πιστών και των οικείων τους και, φυσικά, της δημόσιας υγείας».

Επίσης, τόνισε ότι «οι πιστοί δεν πρέπει να προκαλούμε τον Θεό με μια ανεύθυνη στάση», ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι «εμείς σε θέματα που δεν γνωρίζουμε απευθυνόμαστε στους ειδικούς, οι οποίοι είναι γνώστες». Επιπρόσθετα, απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις πιστών, επισήμανε ότι «η πίστη και η επιστήμη δεν συγκρούονται μεταξύ τους, αλλά υπάρχουν παράλληλα η μια προς την άλλη».

Ως προς το ζήτημα της Θείας Ευχαριστίας, για το οποίο δέχθηκε πολλές ερωτήσεις, έκανε σαφή διαφοροποίηση ανάμεσα στο Μυστήριο της Κοινωνίας με τον Θεό και τον τρόπο που αυτή πραγματοποιείται. «Κατά τη διάρκεια της Θείας Ευχαριστίας, λαμβάνουμε σώμα και αίμα Χριστού και το σώμα και το αίμα του Κυρίου μας μεταδίδουν ζωή και όχι ασθένειες», σημείωσε. Και συνέχισε: «Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι τα μέσα, τα εργαλεία με τα οποία προσφέρουμε στη Θεία Κοινωνία, είναι φθαρτά και γήινα».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «οι ουρές των πιστών που θα ήθελαν να μεταλάβουν, ιδιαίτερα στις μεγάλες εκκλησίες, θα προκαλούσαν συγχρωτισμό των πιστών και κίνδυνο για την υγεία τους σε αυτή την εποχή της πανδημίας».

Ολοκληρώνοντας, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος απευθυνόμενος προς τους χιλιάδες πιστούς είπε ότι «σήμερα δεν επικοινωνήσατε μόνον εσείς μαζί μου, αλλά ήλθαμε πολύ κοντά ένας με τον άλλον και συνδεθήκαμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Η παρουσία σας σε αυτή τη διαδικτυακή συζήτηση είναι μια πράξη πίστης και οι ερωτήσεις σας μου δίνουν το ξεκάθαρο στίγμα ότι είστε όλοι ορθόδοξοι χριστιανοί, που αγαπούν την Εκκλησία μας και ο ένας τον άλλον».

Καταληκτικά, τόνισε: «Γνωρίζω πολύ καλά ότι όλοι μαζί ενωμένοι θα ξεπεράσουμε αυτή τη δοκιμασία και θα προχωρήσουμε. Ο κόσμος μας θα έχει αλλάξει, αλλά η αλλαγή είναι μέρος της διαδρομής μας σε αυτόν. Η μόνη αιώνια σταθερά είναι ο Θεός, η ελπίδα μας, το καταφύγιό μας και η σωτηρία μας. Να είστε όλοι ευλογημένοι και να έχετε υγεία και δύναμη και τη Μεγάλη Εβδομάδα και κάθε εβδομάδα. Καλή Ανάσταση να έχουμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ