Δ. Κουτσούμπας: Την διαπάλη στο Eurogroup θα την πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι και οι λαοί

Κουτσούμπας

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, με αφορμή τη διαπάλη στο Eurogroup είπε ότι «το σίγουρο είναι πως ο κοινός παρανομαστής όλων των διαφορετικών σχεδίων από τα επιτελεία της ΕΕ και των κρατών-μελών της είναι ότι και αυτή την κρίση θα την πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι και οι λαοί της Ευρώπης».

Σημείωσε ότι η συζήτηση «για τη στήριξη της καπιταλιστικής οικονομίας έχει ανοίξει και στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι τα σχέδια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παρά τις επιμέρους διαφορές τους κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, ενώ οι διαφορές αφορούν «το χρόνο και τον τρόπο σφαγής του λαού για να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, σημείωσε ότι τα όσα λένε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την παροχή ρευστότητας «αφορούν κυρίως την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου για τη στήριξη μεγάλων επιχειρήσεων και ομίλων» καθώς και ότι η πρόταση για κάποια αναβολή των οφειλών «δεν αποτελεί ουσιαστική ελάφρυνση για χιλιάδες νοικοκυριά».

«Η μόνη πρόταση που πραγματικά ανακουφίζει είναι αυτή που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για απαλλαγή από τις υποχρεώσεις των επόμενων μηνών» τόνισε, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους, συνταξιούχους και λαϊκές οικογένειες.

Με αφορμή την μέρα δράσης για την Υγεία στις 7 Απριλίου εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγώνα και στα αιτήματα των υγειονομικών, «σε αντίθεση με την κυβέρνηση που στα δίκαια αιτήματα γιατρών και νοσηλευτών πότε απαντά με χειροκροτήματα και ευχαριστίες και πότε στέλνει την ομάδα ΔΙΑΣ μέσα στα νοσοκομεία, όπως έκανε στον “Ευαγγελισμό”».

Είπε ότι οι προσλήψεις που έχουν ανακοινωθεί είναι «πίσω από τις ανάγκες όχι της πανδημίας, αλλά ακόμα και τις τρέχουσες ανάγκες» και επέρριψε ευθύνες σε όλες τις ως τώρα κυβερνήσεις για τη γύμνια του δημοσίου συστήματος Υγείας.

Με αφορμή την ακύρωση ιατρικών ραντεβού και θεραπειών σοβαρών προβλημάτων, όπως των ογκολογικών ασθενών, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει λύση τώρα στο πού να πάνε αυτοί οι ασθενείς εφόσον «λέτε σε πολλούς απ’ αυτούς να μην πάνε στα νοσοκομεία».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία επιχειρεί «ισχυρό χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και των μισθών, δοκιμάζοντας μέτρα που είχατε έτσι κι αλλιώς στα σχέδιά σας, μέτρα τα οποία βρίσκονταν και στις κατευθύνσεις του ΣΕΒ», προσθέτοντας «το «πακέτο που διαμόρφωσαν οι απανωτές ΠΝΠ και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις είναι ένα ανεξάντλητο αντεργατικό “ μενού” για χάρη της μεγαλοεργοδοσίας».

Τόνισε ότι «η κυβερνητική προπαγάνδα που ισχυρίζεται ότι τα αντεργατικά μέτρα είναι τάχα «έκτακτα, αναγκαία και προσωρινού χαρακτήρα», δεν πρέπει να ξεγελάσει κανέναν. Η εύλογη ανησυχία των ίδιων των εργαζομένων δεν πρέπει να συνυπάρξει με αναμονή ή ανοχή. Με κάθε τρόπο και διαθέσιμο μέσο, να κάνουν καθαρό σε κυβέρνηση και εργοδοσία, ότι δεν θα πληρώσουν αυτοί ξανά το μάρμαρο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ