Θρίλερ στις ΗΠΑ με τον κορωνοϊό: Ξεπέρασαν την Κίνα σε θανάτους

Περισσότεροι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον νέο κορονοϊό στις ΗΠΑ απ’ ότι στην Κίνα, σύμφωνα με τον επίσημο κινεζικό απολογισμό και την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.

Η πανδημία του Covid-19 έχει προκαλέσει τουλάχιστον 3.415 θανάτους στις ΗΠΑ, που καταμετρούν, επίσης, τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, έναντι 3.305 στην Κίνα.

Οι ΗΠΑ κατατάσσονται πλέον στην τρίτη θέση σε θύματα παγκοσμίως, πίσω από την Ιταλία και την Ισπανία, σύμφωνα με τον απολογισμό του Reuters.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι το επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ, με σχεδόν 76.000 κρούσματα και 1.550 νεκρούς.

Σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού, περισσότερα από τα 3/4 των Αμερικανών έχουν κληθεί να τεθούν σε απομόνωση.

Αξιωματούχοι του τομέα υγείας απευθύνουν έκκληση στους Αμερικανούς να ακολουθήσουν την οδηγία “μείνετε στο σπίτι” και να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας.

Παγκοσμίως, έχουν καταγραφεί πάνω από 800.000 κρούσματα της νόσου Covid-19 και περισσότεροι από 39.000 θάνατοι.

Στους 1.550 οι θάνατοι στην Νέα Υόρκη. Ο αδερφός του κυβερνήτη, τηλεπαρουσιαστής στο CNN, Κρις Κουόμο θετικός στον ιό

Ο αριθμός των ανθρώπων στην Νέα Υόρκη που έχουν εξετασθεί και έχουν βρεθεί θετικοί στον νέο κορωνοϊό αυξήθηκε πάνω από 9.000 μέσα σε μια μέρα, φτάνοντας τους 75.795, ενώ καταγράφηκαν 332 νέοι θάνατοι, (αύξηση 27%) αγγίζοντας τους 1.550 (από 1.218) ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της πολιτείας Άντριου Κουόμο, δηλώνοντας παράλληλα πως ο αδερφός του, παρουσιαστής ειδήσεων στο CNN, Κρις Κουόμο βρέθηκε θετικός στον ιό.

«Ο ιός είναι πιο ισχυρός και πιο επικίνδυνος από όσο περιμέναμε», δήλωσε ο Κουόμο στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Συνεχίζουμε να ανεβαίνουμε το βουνό, η κύρια μάχη είναι στην κορυφή του βουνού».

«Ο αδερφός μου Κρις είναι θετικός στον ιό, το μάθαμε σήμερα το πρωί. Θα γίνει καλά, είναι νέος, δυνατός, όχι τόσο δυνατός όσο νομίζει…αλλά θα είναι μια χαρά», είπε ο κυβερνήτης. «Μίλησα μαζί του σήμερα το πρωί και θα μπει σε καραντίνα στο υπόγειό του».

Τέλος ανακοίνωσε πως η πολιτεία παρήγγειλε από την Κίνα 17.000 αναπνευστήρες, με τιμή 25.000 δολάρια τον καθένα.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο απαιτεί μια απάντηση στο αίτημα στον Λευκό Οίκο για αποστολή νοσηλευτικού προσωπικού

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε σήμερα ότι απαιτεί “αυτή τη στιγμή” μια απάντηση για το αίτημα προς τον Λευκό Οίκο που δεν εκπληρώθηκε για 1.000 νοσοκόμες, 150 γιατρούς και 300 θεραπευτές για ασθενείς με προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα.

Ο δήμαρχος δήλωσε επίσης ότι από χθες 900 κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι από τις φυλακές της πόλης λόγω των ανησυχιών για την επιδημία του κορωνοϊού.

Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο είπε ακόμη ότι όλες οι κατασκευές που είναι “μη αναγκαίες ή μη επείγουσας ανάγκης πρέπει να σταματήσουν από αυτή τη στιγμή”.

Ο δήμαρχος έδωσε εντολή στον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της πόλης να διερευνήσει την απόλυση ενός εργαζομένου στην αποθήκη της Amazon ο οποίος συμμετείχε σε αποχή.

Τη Δευτέρα, 15 εργαζόμενοι σε αυτή την αποθήκη στο Στέιτεν Άϊλαντ, στη Νέα Υόρκη έφυγαν από τη δουλειά μετά τις πληροφορίες για κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ των μελών του προσωπικού στις εγκαταστάσεις αυτές.

Δραματική έκκληση του πλοιάρχου του αεροπλανοφόρου Θίοντορ Ρούζβελτ, καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ραγδαία στο πλοίο

Ο πλοίαρχος του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Θίοντορ Ρούζβελτ, που βρίσκεται αντιμέτωπος με την ραγδαία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού μεταξύ των 5.000 μελών του πληρώματός του, ζήτησε βοήθεια από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού για να σωθούν οι ζωές των ναυτών, με μια επιστολή όπου περιγράφει σε δραματικούς τόνους την κατάσταση.

«Δεν είμαστε σε πόλεμο. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να πεθαίνουν οι ναύτες», τονίζει ο Μπρετ Κροζίερ, ο διοικητής του πυρηνοκίνητου USS Theodore Roosevelt στην τετρασέλιδη επιστολή του, την οποία αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα San Francisco Chronicle. Η επιστολή αναδημοσιεύτηκε και από την εφημερίδα New York Times.

Ο πλοίαρχος εξηγεί ότι αφού εντοπίστηκαν τα πρώτα τρία κρούσματα της ασθένειας Covid-19 πάνω στο πλοίο, την περασμένη εβδομάδα και μετά τον ελλιμενισμό του στο Γκουάμ, στον Ειρηνικό Ωκεανό, η επιδημία συνέχισε να εξαπλώνεται και «επιταχύνεται», λόγω και του «περιορισμένου χώρου» στο αεροπλανοφόρο.

«Το να ανακληθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος ενός αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρο και να τεθεί σε απομόνωση για δύο εβδομάδες μπορεί να μοιάζει με ασυνήθιστο μέτρο» αλλά «είναι ένας αναγκαίος κίνδυνος», πρόσθεσε, ζητώντας να του επιτραπεί να αποβιβάσει τους ναύτες στο Γκουάμ.

Το Πολεμικό Ναυτικό επιβεβαίωσε ότι ο κυβερνήτης του Θίοντορ Ρούζβελτ ενημέρωσε το βράδυ της Κυριακής τον Στόλο του Ειρηνικού για τις «δυσκολίες στην απομόνωση του ιού». «Ζήτησε να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος περισσότερα μέλη του πληρώματος, σε εγκαταστάσεις που θα επιτρέψουν την καλύτερη απομόνωσή τους», είπε ένας αξιωματικός που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Οι αρχές «θα λάβουν γρήγορα όλα τα μέτρα για να διασφαλίσουν την υγεία και την ασφάλεια του πληρώματος» και «αναζητούν λύσεις για να ανταποκριθούν στις ανησυχίες» του πλοιάρχου, πρόσθεσε.

Στην επιστολή του με ημερομηνία 30 Μαρτίου ο Κροζίερ επισημαίνει ότι στο πλοίο δεν υπάρχει επαρκής χώρος για καραντίνα, προειδοποιώντας ότι η στρατηγική που ακολουθείται τώρα θα επιβραδύνει αλλά δεν θα εξαλείψει τον ιό. Για αυτόν τον λόγο ζητά να αναληφθεί «αποφασιστική δράση» και να απομακρυνθούν από το πλοίο 4.000 ναύτες.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters, σχεδόν 80 άνθρωποι που βρίσκονται πάνω στο πλοίο έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό και ο αριθμός αυτός πιθανότατα θα αυξηθεί, καθώς συνεχίζονται οι διαγνωστικές εξετάσεις στο προσωπικό. Το Πολεμικό Ναυτικό πάντως δεν έχει επιβεβαιώσει τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων.

Έκκληση του ιδιοκτήτη του κρουαζιερόπλοιου Zaandam να επιτραπεί ο ελλιμενισμός του στη Φλόριντα

Ο πρόεδρος της εταιρείας διοργάνωσης κρουαζιέρων Holland America, δύο πλοία της οποίας μεταφέρουν τέσσερις νεκρούς και δεκάδες ασθενείς που πιθανότατα έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, προειδοποίησε σήμερα ότι και άλλοι άνθρωποι θα πεθάνουν αν δεν τους επιτραπεί να ελλιμενιστούν στη Φλόριντα.

«Τέσσερις άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει και φοβάμαι ότι θα κινδυνεύσουν και άλλες ζωές», ανέφερε ο Ορλάντο Άσφορντ σε ανοιχτή επιστολή του που δημοσιεύεται στην τοπική εφημερίδα Sun Sentinel.

«Στις 30 Μαρτίου, 76 επιβάτες και 117 μέλη του πληρώματος» του κρουαζιερόπλοιου Zaandam παρουσίαζαν συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης. Οκτώ από αυτούς διαγνώστηκαν με Covid-19, εξήγησε.

Το Zaandam και το «αδελφό» πλοίο Rotterdam που στάλθηκε για να βοηθήσει την κατάσταση, ελπίζουν να ελλιμενιστούν την Πέμπτη στο Φορτ Λότερντεϊλ της Φλόριντας, 50 χιλιόμετρα βορείως του Μαϊάμι. Όμως οι τοπικές αρχές διαφωνούν και ο κυβερνήτης της Φλόριντας, ο Ρον ΝτεΣάντις, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν θέλει να «ξεφορτωθούν» τους προσβληθέντες στην Πολιτεία του. Όπως είπε, στις κομητείες του Μαϊάμι-Ντέιντ και του Μπρόουαρντ, όπου βρίσκεται το Φορτ Λότερντεϊλ, έχει καταγραφεί το 60% των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού (σε σύνολο 5.000) και για αυτό τα τοπικά νοσοκομεία πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στους κατοίκους.

Η Φλόριντα δεν μπορεί να επιτρέψει «να πετάξουν εδώ ανθρώπους που δεν είναι κάτοικοί της (…) για να χρησιμοποιήσουν τους πολύτιμους πόρους της», επέμεινε.

Σύμφωνα με τον Ορλάντο Άσφορντ, στα δύο πλοία επιβαίνουν 1.243 επιβάτες και 1.247 ναυτικοί. Το Zaandam αναχώρησε από το Μπουένος Άιρες στις 7 Μαρτίου, με προορισμό τη Χιλή. Πολλά λιμάνια χωρών της Λατινικής Αμερικής αρνήθηκαν να το δεχτούν αφότου διαγνώστηκαν τα πρώτα κρούσματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ