Ν.Παπαθανάσης: Το πρώτο βήμα στο άνοιγμα της οικονομίας είναι το πιο δύσκολο

Με ορίζοντα το άνοιγμα επιχειρήσεων και καταστημάτων τη Δευτέρα 4 Μαϊού, «το πρώτο βήμα περιλαμβάνει το 10% της οικονομίας» ανέφερε σε συνέντευξή του στο Θέμα 104, 6 ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης και πρόσθεσε ότι «το πρώτο βήμα είναι και το πιο δύσκολο βήμα», αφού είναι και το βήμα που «θα μετρηθεί από τους ειδικούς λοιμωξιολόγους» για την αξιολόγηση του προγράμματος.

Μάσκες κατ’ οίκον

«Θα ανακοινωθεί και από την Πολιτική Προστασία και από ειδικούς ένας τρόπος εύκολος να κατασκευαστούν πάνινες μάσκες στο σπίτι που θα είναι επαναχρησιμοποιημένες» είπε ο κ. Παπαθανάσης ενώ πρόσθεσε ότι «θα είναι ένα κάλυμμα μύτης και στόματος και έτσι δεν θα μπαίνουμε στο έξοδο να αγοράζουμε μάσκες μίας χρήσης».

Όπως ανέφερε στη συνέχεια, «η εμπειρία που κερδίσαμε στην πρώτη φάση» (του αυτοπεριορισμού) συνέβαλε καθοριστικά στην εκπόνηση του σχεδίου ολικής επαναφοράς της χώρας και πρόσθεσε πως «θα έχουμε το χρόνο να δούμε και να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις». Στο πλαίσιο αυτό είπε: «επιλέξαμε κάποιες ανάγκες που βρίσκονται περίπου στο 10% των επιχειρήσεων που είχαν κλείσει και τη Δευτέρα 11 Μαΐου θα επαναλειτουργήσει το υπόλοιπο 25% της εμπορικής δραστηριότητας».

«Ο ένας πελάτης ανά 15 τμ ισχύει στα σούπερ μάρκετ. στα 30 τμ θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα 5 εργαζόμενοι και πελάτες» είπε ο υφυπουργός.
Αναφορικά με τη διεύρυνση του ωραρίου, «το 7-10 δεν είναι υποχρεωτικό είναι δυνητικό» ξεκαθάρισε ο κ. Παπαθανάσης και επισήμανε ότι ο στόχος είναι «να μειώσουμε τον κόσμο που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα καταστήματα που επανεκκινούν τη Δευτέρα 4 Μαΐου ότι συμπεριλαμβάνονται και οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων είπε ότι αφορά: «για τις δραστηριότητες που έχουμε δώσει το δικαίωμα να ανοίξουν» και σημείωσε ότι η επανεκκίνηση αφορά σε όλα τα πολυκαταστήματα εκτός από τα mall. Επιπλέον, «τα γυμναστήρια θα ανοίξουν εντός του Ιουνίου με κανόνες», ενώ «οι οργανωμένες πλαζ μπορεί να ανοίξουν και εντός Μαΐου».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, από την 1η Ιουνίου «μόνο σε εξωτερικό χώρο θα λειτουργήσουν εστιατόρια και καφετέριες», όπως και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, και υπογράμμισε την προσοχή που πρέπει να δίνουν όλοι ως προς τους κανόνες λειτουργίας εστιατορίων και καφετεριών εντός των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.

Στις πληττόμενες οι επιχειρήσεις που ανοίγουν

Αναφορικά με την υποστήριξη του κράτους προς τις επιχειρήσεις στο άμεσο μέλλον είπε ότι μια επιχείρηση που είχε αναστείλει τη λειτουργία της και επανεκκινεί, σημαίνει ότι περνά στις πληττόμενες και στην κατεύθυνση αυτή «ό,τι ισχύει για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, ισχύει και για την επιχείρηση που επανεκκινεί από τη Δευτέρα και στο εξής». Τέλος υπογράμμισε σχετικά με τους καθημερινούς ελέγχους: Είμαστε παντού. Να μην προσπαθήσουν να αισχροκερδίσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ