Ν. Χαρδαλιάς: Η προσπάθεια αποδίδει, όμως το αποτέλεσμα είναι ακόμα εύθραυστο

Χαρδαλιάς

Την αναγκαιότητα συνέχισης τήρησης των μέτρων και των οδηγιών των ειδικών, επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Επανέλαβε ότι τα περιοριστικά μέτρα ισχύσουν στο ακέραιο έως τις 27 Απριλίου και αυτό, όπως ανέφερε, δεν σημαίνει ότι λήγουν στις 28 Απριλίου.Το μόνο μέτρο που αίρεται από την επόμενη εβδομάδα είναι το άνοιγμα Υποθηκοφυλακείων, Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων. Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση μεθοδικά και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο την ώρα που πρέπει θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε ότι, όπως για την εφαρμογή των μέτρων έτσι και την σταδιακή άρση τους θα υπάρχει έγκαιρη και καθημερινή ενημέρωση των πολιτών. Η επιστροφή, πρόσθεσε, θα είναι σταδιακή, ξεκαθαρίζοντας ότι “η άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να έχουμε κρούσματα”. Στους επόμενους μήνες, όπως είπε, “θα χρειαστεί πολλές φορές και ανάλογα με τις εξελίξεις είτε να πατάμε φρένο είτε να επιστρέφουμε στη λήψη κάποιων περιοριστικών μέτρων εφόσον προκύπτουν επιδημιολογικά δεδομένα”.

“Η προσπάθειά μας, ναι, αποδίδει, το αποτέλεσμα μας όμως είναι ακόμα εύθραυστο γι΄ αυτό και πρέπει να το διαφυλάξουμε” τόνισε ο υφυπουργός. Μάλιστα, όπως είπε, αν είναι κάτι που μας διδάσκει η εμπειρία από το Κρανίδι (δομή προσφύγων-μεταναστών, όπου εντοπίστηκαν 150 κρούματα) είναι “το πόσο μεταδοτικός είναι αυτός ο ιός και το πόσο εύκολα και γρήγορα μπορεί να γίνει ζημιά αν χαλαρώσουμε και κυρίως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα και οι κανόνες υγιεινής προστασίας. Ό,τι πετύχαμε μπορεί πολύ εύκολα να ανατραπεί”, είπε.

Αναφερόμενος στην δομή προσφύγων – μεταναστών στο Κρανίδι, είπε ότι ελέγχονται 177 δείγματα που αφορούν δυνητικές επαφές των φιλοξενούμενων στη δομή και μέσα από αυτά θα αξιολογηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να παραμείνουν σπίτι, τονίζοντας ότι “αυτό είναι πολύ σημαντικό για να διαφυλάξουμε την υγεία των ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και αν υπάρχει οποιαδήποτε διασπορά να εξασφαλίσουμε οτι αυτή δεν θα είναι εκτεταμένη“.

Είπε επίσης ότι προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις τράπεζες οι συντάξεις και αυτόν τον μήνα θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες. Συγκεκριμένα, μέρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ, του ΟΤΕ και των Τραπεζών έλαβαν τις συντάξεις τους σήμερα, ενώ οι υπόλοιποι θα τις λάβουν στις 24 Απριλίου. Η πληρωμή γίνεται με βάση τον τελευταίο αριθμό του ΑΜΚΑ τους. Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ θα λάβουν τις συντάξεις τους στις 27 Απριλίου, του ΝΑΤ, του Δημοσίου, της ΔΕΗ και του ΕΤΑΠ ΜΜΕ στις 29 Απριλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ