Τουρκία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών μετά το χάος της Παρασκευής

Την παραίτησή του ανακοίνωσε χθες ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού έπειτα από το το χάος που προκλήθηκε την Παρασκευή στους δρόμους μόλις ανακοίνωσε την αιφνίδια καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Πηγές του τουρκικού ΥΠΕΣ ανέφεραν σήμερα ότι τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν όσο και η επιστημονική επιτροπή ήταν ενοχλημένοι από τον κακό συντονισμό μετά την ανακοίνωση της διήμερης απαγόρευσης κυκλοφορίας που επιβλήθηκε αιφνίδια την Παρασκευή το βράδυ δύο ώρες μετά την ενημέρωση τύπου από τον ίδιο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού αναλαμβάνοντας την ευθύνη ανέφερε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας είχε στόχο να εμποδίσει την εξάπλωση της πανδημίας ως μέρος της διαδικασίας που ακολουθείται με πολύ προσπάθεια. “Οι εικόνες που εμφανίστηκαν τις πρώτες ώρες δεν συμβαδίζουν με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε με εξαιρετικό τρόπο” ισχυρίστηκε ο Σουλεϊμάν Σοϋλού.

“Καμμία τέτοια εικόνα δεν θα έπρεπε να είχε παρουσιαστεί σε μια υπόθεση για την οποία ήμουν υπέυθυνος μετά την εμπειρία που έχω βιώσει. Ήταν ένα βήμα για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού όσο ήταν δυνατόν. Ήταν ένα βήμα που έγινε με καλή θέληση για να σταματήσει η μόλυνση κατά το Σαββατοκύριακο όσο ήταν δυνατόν να γίνει. Οι πολίτες μου που δεν ήθελα να βλάψω και ο πρόεδρος στον οποίο θα είμαι πιστός ως το τέλος της ζωής μου, ας με συγχωρήσουν. Παραιτούμαι από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών”, είπε.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Χουριέτ, ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η απαγόρευση ανακοινώθηκε στις 21.44 όταν είχαν ήδη κλείσει οι υπεραγορές, ωστόσο παραδέχτηκε ότι σε κάποιες περιοχές παρατηρήθηκε συνωστισμός σε φούρνους και μικρά μαγαζιά με τρόφιμα. “Είναι αλήθεια. Αυτό δεν το είχα προβλέψει”, είπε ο Τούρκος Υπουργός προσθέτοντας ότι δέχτηκε και τις κριτικές και τις προσβολές.
Ο Κεμάλ Κιλτιζντάρογλου, δήλωσε ότι χαιρετίζει την απόφαση και υποστήριξε ότι ο Σοϋλού παραιτήθηκε για να σώσει τον πρόεδρο Ερντογάν.

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπικό κανάλι Χαμπερτούρκ, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου δήλωσε ότι: “Δεν πιστέυω ότι ο κ. Σουλεϊμάν Σουλού θα μπορούσε να είχε πάρει μια τέτοια απόφαση από μόνος του. Όπως και ο Υπουργούς Υγείας δεν μπορεί επίσης να πάρει αποφάσεις από μόνος του. Για το lockdown υπήρξαν προτάσεις από πολλούς κύκλους αλλά καμμία από αυτές τις προτάσεις δεν εφαρμόστηκε στην πράξη. Τελικά η απαγόρευση της κυκλοφορίας έγινε το σαββατοκύριακο. Ανακοινώθηκε αργά. Όπως έχω πει, ως προς τη διαμόρφωση όλων των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, ο άνθρωπος ο οποίος έχει τον τελικό λόγο είναι ο Ερντογάν. Αποδέχομαι με κατανόηση την παραίτηση του κ. Σοϊλού προκειμένου να σώσει τον κ. Ερντογάν”, είπε ο αρχηγός του Ρεπομπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Τελειώνει τα μεσάνυχτα η 48ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στην Τουρκία

Στις 12:01 τελειώνει η 48ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής σε 31 μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εσωτερικών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι 63 εκατομμύρια 640 χιλιάδες πολίτες που είναι το σύνολο του πληθυσμού των πόλεων αυτών, συμμορφώθηκαν με την απόφαση, 24.088 άτομα παραβίασαν τα μέτρα.

Επίσης αναφέρεται ότι μετά τη λήξη της 48ωρης καθολικής απαγόρευσης θα εξακολουθήσουν να ισχύουν τα άλλα μέτρα που έχουν επιβληθεί, και θα συνεχιστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας για τους πολίτες κάτω των 20 ετών και άνω των 65 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ