Νίκος Δένδιας: Δεν επιτρέπουμε αμφισβήτηση εθνικού εδάφους

Το μήνυμα πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, έστειλε κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Κατά τη συνεδρίαση που διεξήχθη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο κ. Δένδιας κατέστησε ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση ουδέποτε επέτρεψε ούτε θα επιτρέψει την απώλεια ή την αμφισβήτηση εθνικού εδάφους, ούτε οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση. Αναφερόμενος στα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών στον Έβρο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε κατηγορηματικά εκ νέου ότι αναφορές σε δήθεν κατάληψη εθνικού εδάφους που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και αναπαρήχθησαν και σε έντυπα του ξένου Τύπου, είναι ψευδείς ειδήσεις οι οποίες δεν πρέπει να αναπαράγονται.

Παράλληλα, χαρακτήρισε αδιανόητο να υιοθετούνται τέτοιοι ισχυρισμοί και να αποτελούν στοιχεία του ελληνικού δημόσιου διαλόγου. Τα εθνικά ζητήματα δεν θα πρέπει να τυγχάνουν εκμετάλλευσης και ιδίως κομματικής ή ακόμη χειρότερα μικροκομματικής εκμετάλλευσης, επισήμανε ο κ. Δένδιας. Περαιτέρω προέταξε πως δεν μπορούμε και δεν πρέπει να θέτουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα προκειμένου να κερδίσουμε λίγες και παροδικές εντυπώσεις και δημοσιότητα στο εσωτερικό και προσέθεσε πως η χώρα έχει πληρώσει επανειλημμένα στην ιστορία της, πρόσφατη και απώτερη, την προσπάθεια εκμετάλλευσης των εθνικών θεμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, κατέστησε σαφές πως δεν προτίθεται να συμπράξει αυτοβούλως σε μια τέτοια διαδικασία.

Σκιαγραφώντας επιγραμματικά τι συνέβη στον Έβρο, ο κ. Δένδιας είπε πως η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες, για την ακρίβεια μετρήσεις και αποψιλώσεις για την κατασκευή, επέκταση και προέκταση του Φράκτη στον Έβρο, στην περιοχή Φερών, εντός της ελληνικής επικράτειας και προσέθεσε: «Η Τουρκία ζήτησε να μάθει, να ενημερωθεί, για τις συντεταγμένες της κατασκευής του Φράκτη αυτού. Στο αίτημα αυτό η Ελλάς απάντησε στη τουρκική πλευρά αρνητικά, λέγοντας ότι ο Φράκτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός του ελληνικού εδάφους και άρα δεν υφίσταται λόγος ενημέρωσης της τουρκικής πλευράς επί των στοιχείων τα οποία ζήτησαν. Σε συνέχεια κινητικότητας της τουρκικής πλευράς σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς μας, επιδώσαμε νεότερη ρηματική διακοίνωση στον εδώ Τούρκο πρέσβη, ενώ τουρκική ανακοίνωση ισχυρίζεται την επομένη μέρα, ανακριβώς, ότι εμείς παραβιάσαμε τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας».

Αναφερόμενος κατά την εισήγησή του στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης, είπε πως θα εξεταστούν όλες οι εξελίξεις του διαστήματος που μεσολάβησε από την τελευταία συνάντηση τον Γενάρη. «Από την πρωτοφανή, υβριδική, μαζική απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας, που Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίσαμε στα τέλη του Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου. Καθώς επίσης και την συνεχιζόμενη κλιμάκωση της Τουρκικής παραβατικότητας έναντι της Ελλάδας αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας και γενικά στην ευρύτερη περιοχή, αλλά αν ο χρόνος το επιτρέψει και τις εξελίξεις στην Λιβύη, την Συρία, αλλά και στα Βαλκάνια». Αναλυτικότερα, ανέφερε πως το διάστημα των τεσσάρων και πλέον μηνών που μεσολάβησε από την τελευταία συνάντηση, έγιναν πρωτίστως τα εξής: «Πρώτον, η έξαρση, ποιοτική και ποσοτική της τουρκικής παραβατικότητας. Δεύτερον, η έντονη διπλωματική δραστηριοποίηση της χώρας μας προς κάθε κατεύθυνση, παρά τις πρωτοφανείς παγκοσμίως συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Και τρίτον, την συμβολή των υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών στις συλλογικές προσπάθειες αφενός αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, αφετέρου της εξόδου από την πανδημία και της επιστροφής στην κανονικότητα».

Περαιτέρω ο κ. Δένδιας έδωσε το στίγμα πως «με ψυχραιμία, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε να ασκούμε εξωτερική πολιτική αρχών, πάντα με βάση μας το διεθνές δίκαιο και την νομιμότητα, υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και προασπιζόμενοι το εθνικό μας συμφέρον».

Τέλος, χαρακτήρισε τη συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας αγαστή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ