Σείεται η Κρήτη από τις συνεχείς δονήσεις – Παλιρροϊκό κύμα από τον ισχυρό σεισμό (Βίντεο)

Συνεχίστηκε η σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη, μετά την σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 15:51 στον θαλάσσιο χώρο 64 χλμ νότια της Ιεράπετρας.

Μέχρι τις 21.00 στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή είχαν σημειωθεί περισσότερες από δέκα σεισμικές δονήσεις. Οι ισχυρότερες από αυτές ήταν στις 16:33, που καταγράφηκε -σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Κέντρο Αθηνών- δόνηση 5 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο 121 χλμ νότια της Άρβης και στις 19:44, οπότε καταγράφηκε δόνηση 4,8 βαθμών με επίκεντρο θαλάσσιο χώρο 62 χλμ νοτιοανατολικά της Άρβης.

Υπήρξαν και μικρότερες σεισμικές δονήσεις της τάξης των 4 και 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Μέχρι την 22:00 το βράδυ έχουν σημειωθεί πάνω από 20 σεισμοί συνολικά.

Παλιρροϊκό κύμα μικρής έντασης προκάλεσε ο σεισμός νότια της Ιεράπετρας

Η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε σήμερα νότια της Ιεράπετρας Κρήτης προκάλεσε παλιρροϊκό κύμα μικρής έντασης στα νότια παράλια της Κρήτης και στη νήσο Χρυσή, δήλωσαν ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμης Λέκκας και ο Δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Συστήματος Προειδοποιήσης για Τσουνάμι της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Λέκκας, το τσουνάμι εκδηλώθηκε αρχικά με απόσυρση και κατόπιν επίκλιση του νερού της θάλασσας περίπου 20 λεπτά μετά την εκδήλωση του σεισμού, φαινόμενο που επαναλήφθηκε 3-4 φορές σύμφωνα με τη μαρτυρία του μεταπτυχιακού φοιτητή του ΠΜΣ “Στρατηγικες Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων” και αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος Ροβυθάκη Εμμανουήλ. Η μεταβολή στη στάθμη της θάλασσας ήταν περίπου μισό μέτρο.

Αντίστοιχο φαινόμενο σημειώθηκε και στο λιμάνι της Άρβης, στα νότια του νομού Ηρακλείου

Επισημαίνει τέλος πως πρόκειται για ακριβή επανάληψη του φαινομένου που εκδηλώθηκε την 1.7.2009 στην ίδια περιοχή με σεισμό μεγέθους 6,4 και ακριβώς παρόμοιο τοπικό παλιρροϊκό κύμα.

Εδώ να πούμε ότι ο σεισμός έγινε ακριβώς πάνω στο σημείο όπου συγκρούονται η Ευρασιατική και η Αφρικανική τεκτονική πλάκα και δεν αποτελεί κίνδυνο. Στην περιοχή είναι συνηθισμένοι τέτοιου μεγέθους σεισμοί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και neakriti.gr.