Αλ. Τσίπρας: Αλληλεγγύη και προσφορά, τα αντισώματα κατά του ρατσισμού

Η αλληλεγγύη, η στήριξη στο συνάνθρωπο, η προσφορά «είναι τα συλλογικά μας αντισώματα απέναντι στο δηλητήριο του μίσους και του ρατσισμού που διαβρώνει τις κοινωνίες μας», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook ότι «πρόσφατα μείναμε σπίτια μας για να προστατέψουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε. Κάποιοι άλλοι όμως, εγκαταλείπουν σπίτια, πόλεις και πατρίδα ακριβώς για τον ίδιο λόγο». «Γιατί», σημειώνει, «ο κίνδυνος γεννά τις στιγμές που μπορείς να κάνεις οποιαδήποτε θυσία. Να διασχίσεις θάλασσες και βουνά. Να περπατήσεις δεκάδες χιλιόμετρα με ένα μωρό στα χέρια. Για να προσφέρεις ασφάλεια και ελπίδα σε αυτούς που αγαπάς».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι «στη μάχη απέναντι στην πανδημία, έχουμε όπλο μας την επιστήμη, την εξέλιξη και την τεχνολογία και θα νικήσουμε τον ιό», «έχουμε στο πλευρό μας τα φωτεινότερα μυαλά του πλανήτη, που σε κάποιο εργαστήριο σε κάποια γωνιά του κόσμου, θα μας δώσουν τη λύση στο συλλογικό μας πρόβλημα». Όμως, υπογραμμίζει, «γι’ αυτούς που ξεριζώνονται από τον τόπο τους, η απάντηση στο πρόβλημά τους δεν βρίσκεται σε κανένα εργαστήριο».

Αντίθετα, σημειώνει, «βρίσκεται μέσα στην καθεμία και τον καθένα από ‘μας». «Η αλληλεγγύη, η στήριξη στο συνάνθρωπο, η προσφορά ακόμα και από το υστέρημά σου σε όποιον το έχει ανάγκη, δεν είναι απλά όμορφες λέξεις», τονίζει, «είναι τα συλλογικά μας αντισώματα απέναντι στο δηλητήριο του μίσους και του ρατσισμού που διαβρώνει τις κοινωνίες μας», «είναι ο πλούτος ενός λαού που ξέρει τι θα πει ξεριζωμός». Ενός λαού, καταλήγει, «που δεν ξεχνά ότι κάποτε οι κραυγές από τις βάρκες των κυνηγημένων στο Αιγαίο δεν ακούγονταν στα αραβικά ή τα αγγλικά. Αλλά στη γλώσσα τη δική μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ