Κολομβία: Κατάσχεση σχεδόν 5 τόνων κοκαΐνης αξίας 265 εκατ. δολαρίων

Η αστυνομία της Κολομβίας κατέσχεσε χθες Τρίτη ποσότητα κοκαΐνης με αξία πώλησης που εκτιμάται πως θα ανερχόταν σε 265 εκατομμύρια δολάρια και εντοπίστηκε μέσα σε δύο εμπορευματοκιβώτια στη Μπουεναβεντούρα, λιμάνι στις ακτές της χώρας των Άνδεων στον Ειρηνικό Ωκεανό, ενημέρωσε ανώτερος αξιωματικός.

Κατασχέθηκε ποσότητα 4,9 τόνων κοκαΐνης κρυμμένης στα δύο εμπορευματοκιβώτια στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας στον Ειρηνικό, διευκρίνισε ο διευθυντής της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών, ο στρατηγός Χόρχε Λουίς Ραμίρες.

Παρότι η αστυνομία δεν προχώρησε σε συλλήψεις, η κατάσχεση είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην Κολομβία φέτος.

Οι αρχές δεν διευκρίνισαν σε ποιον θεωρούν πως ανήκε το συγκεκριμένο φορτίο.

Στην Κολομβία παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα κοκαΐνης στον πλανήτη, περίπου 951 τόνοι τον χρόνο, ενώ οι καλλιέργειες κόκας, του φυτού τα φύλλα του οποίου είναι η πρώτη ύλη στη διαδικασία παρασκευής του ναρκωτικού, καλύπτουν πάνω από 2.000.000 στρέμματα επιφάνειας στην επικράτειά της, σύμφωνα με την υπηρεσία του Λευκού Οίκου που είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση της εμπορίας ναρκωτικών.

Η διακίνηση κοκαΐνης συνέβαλε στον εμφύλιο πόλεμο στην Κολομβία, ο οποίος διαρκεί δεκαετίες. Σύμφωνα με τις αρχές στην Μπογοτά, τόσο ένοπλα κινήματα της αριστεράς όπως ο Στρατός Λαϊκής Απελευθέρωσης (ELN) και αποστάτες των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) – που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016 με την οποία η οργάνωση αυτή αφοπλίστηκε, διαλύθηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα -, όσο και συμμορίες κακοποιών, που ίδρυσαν σε αρκετές περιπτώσεις ακροδεξιοί πρώην παραστρατιωτικοί, εξασφαλίζουν έσοδα από την εμπορία ναρκωτικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ