Λιβύη: «Φρίκη» από τον ΟΗΕ μετά τον εντοπισμό ομαδικών τάφων

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε χθες Πέμπτη «φρίκη» μετά τις πληροφορίες για την εύρεση ομαδικών τάφων σε περιοχή που έπεσε την περασμένη εβδομάδα στα χέρια των δυνάμεων οι οποίες ορκίζονται πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και πολεμούν εδώ και πάνω από έναν χρόνο εναντίον αυτών του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Την 5η Ιουνίου, δυνάμεις πιστές στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ, εξεδίωξαν τα στρατεύματα του Χάφταρ από την Ταρχούνα, το τελευταίο στρατηγικής σημασίας οχυρό τους στο δυτικό τμήμα της πετρελαιοπαραγωγικής χώρας όπου επικρατεί χάος μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Με τη στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας, βασικού συμμάχου της, η ΚΕΣ ανέκτησε έτσι τον έλεγχο όλου του δυτικού τμήματος της χώρας, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται μείζων επιτυχία γι’ αυτή απέναντι στις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ, τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ), που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και τη Ρωσία.

Σε ανακοίνωσή της η Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για την Υποστήριξη της Λιβύης (UNSMIL) «καταγράφει με φρίκη τις πληροφορίες για τουλάχιστον οκτώ ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες, οι περισσότεροι στην Ταρχούνα», 65 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης.

Απευθύνει έκκληση να διενεργηθούν «αποτελεσματικές και διαφανείς έρευνες για τις φερόμενες υποθέσεις παράνομων θανάτων». Χαιρετίζει επίσης τη δημιουργία χθες Πέμπτη από το υπουργείο Δικαιοσύνης της ΚΕΣ επιτροπής έρευνας, καλώντας τη να «εγγυηθεί την ασφάλεια των χώρων όπου βρίσκονται οι ομαδικοί τάφοι, να αναγνωρίσει τα θύματα, να εξακριβώσει τα αίτια των θανάτων και να παραδώσει τα πτώματα» στις οικογένειές τους.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου απέκτησε πρόσβαση σε έναν από τους ομαδικούς τάφους αυτούς στην Ταρχούνα, όπου πολλά πτώματα ανασύρθηκαν και απομακρύνθηκαν από τη λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνο την προηγουμένη, σύμφωνα με αστυνομικούς επιτόπου.

Κουρέλια από κομματιασμένα ρούχα ήταν ακόμη ορατά σκορπισμένα κοντά σε τάφους σκεπασμένους με φρέσκο χώμα.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία να ερευνήσουμε όλους τους ομαδικούς τάφους για να αναγνωρίσουμε τα πτώματα και να τα παραδώσουμε στις οικογένειές τους» διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών της ΚΕΣ, ο Φάτχι Μπασάγα, ο οποίος επισκέφθηκε χθες την Ταρχούνα.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως είναι «επιτακτική ανάγκη» να αποκατασταθεί η τάξη στην πόλη και να αποφευχθούν «επεμβάσεις» στο έργο της δύναμης στην οποία ανατέθηκε από το υπουργείο να εγγυηθεί την ασφάλεια στην Ταρχούνα.

«160 πτώματα»

Σύμφωνα με τον διευθυντή του δημόσιου νοσοκομείου στην Ταρχούνα, τον Αμπουράουι αλ Μπουζέντι, βρέθηκαν επίσης «160 πτώματα» στο νεκροτομείο από τις δυνάμεις της ΚΕΣ όταν έφθασαν στην πόλη. Τα πτώματα «μεταφέρθηκαν στην Τρίπολη και στη Μισράτα από την Ερυθρά Ημισέληνο», πρόσθεσε ο διευθυντής του νοσοκομείου μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ταρχούνα, χωρίς να δώσει καμία περαιτέρω εξήγηση. Πριν από μερικές ημέρες, η UNSMIL είχε εκφράσει «ανησυχία» για τις πληροφορίες περί της εύρεσης πτωμάτων στο νοσοκομείο και είχε καλέσει την ΚΕΣ να αρχίσει άμεσα αμερόληπτη έρευνα το ταχύτερο.

Μετά την κατάληψη της πόλης, η ΚΕΣ είχε προειδοποιήσει τις δυνάμεις που ορκίζονται πίστη σε αυτή εναντίον πράξεων αντιποίνων ή λεηλασιών, τονίζοντας πως τέτοιες ενέργειες θα έχουν ποινικές συνέπειες, και τις κάλεσε να προστατεύσουν «τις ζωές, την αξιοπρέπεια και τις περιουσίες» των πολιτών στην Ταρχούνα.

Μοιάζοντας να θέλουν να συνεχίσουν την έφοδό τους μετά τις ήττες που κατάφεραν στους αντιπάλους τους τις τελευταίες εβδομάδες, τα στρατεύματα της ΚΕΣ άρχισαν την 6η Ιουνίου επιχείρηση για την κατάληψη της Σύρτης, πόλης όπου βρίσκονται μερικές από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Λιβύης και θεωρείται πύλη προς το ανατολικό τμήμα της χώρας. Όμως την προέλασή τους σε αυτή την πόλη, 450 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, επιβραδύνουν αεροπορικές επιδρομές του ΛΕΣ, σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ