Λ. Αυγενάκης: Υποχρέωση όλων μας να πάμε τον αθλητισμό ένα βήμα πιο μπροστά

Με αρκετά σημεία σύγκλισης, αλλά και την καταγραφή διαφορετικών απόψεων, ειδικά στο ζήτημα του νόμου για τις εκλογές στις αθλητικές ομοσπονδίες, ολοκληρώθηκε η περίπου τρίωρη συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, και του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργου Μαυρωτά, με αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής με επικεφαλής τον πρόεδρο, Σπύρο Καπράλο. Η ενημέρωση για την πορεία μετεξέλιξης του ΕΣΚΑΝ σε ΕΟΚΑΝ (παρουσία και του προέδρου του οργανισμού κατά του ντόπινγκ, Παναγιώτη Σκανδαλάκη), καθώς και το ζήτημα της αξιοποίησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, έτυχαν θετικής αποδοχής από τους εκπροσώπους της αθλητικής οικογένειας, ενώ από πλευράς Πολιτείας υπήρξαν σημαντικές διευκρινίσεις αναφορικά με το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, θέμα για το οποίο ο πρόεδρος της ΕΟΕ είπε ότι «… καταλάβαμε την ανάγκη να γίνει».

Σε ό,τι αφορά το υπό κατάρτιση αθλητικό νομοσχέδιο, που θα αφορά τις εκλογικές διαδικασίες στις ομοσπονδίες, υπήρξαν αρκετές παρατηρήσεις και προτάσεις για τροποποιήσεις από τα στελέχη της ΕΟΕ, ενώ ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι η διαβούλευση θα συνεχιστεί, προσθέτοντας όμως ότι το χρονοδιάγραμμα είναι σφιχτό. «Δεν υπάρχει κανένας σοφός που τα ξέρει όλα, όταν δουλεύεις θα κάνεις και λάθη, αλλά σίγουρα θα πας πιο μπροστά. Είναι υπόθεση και υποχρέωση όλων μας να πάμε τον αθλητισμό ένα βήμα πιο μπροστά και σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας. Ξέρω ότι υπάρχουν και μέτωπα αντίδρασης, ότι υπάρχουν πολλοί που ενοχλούνται γιατί έχουν μάθει σε αυτό το μοντέλο για πάρα πολλά χρόνια, όμως εμείς κάνουμε την προσπάθειά μας ως κυβέρνηση. Είναι άλλωστε δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι θα κινηθούμε για να πάμε την Ελλάδα ένα βήμα πιο μπροστά, με κανόνες διαφάνειας και νοικοκυροσύνης. Έτσι πορευόμαστε και χαίρομαι που σήμερα βρήκα πολλούς συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια» επισήμανε ο υφυπουργός Αθλητισμού, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης.

Όλοι θέλουν διαφάνεια, χωρίς δικαστικές εμπλοκές, υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Καπράλος, που επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί του αθλητικού νόμου όταν αυτός θα ολοκληρωθεί, ενώ εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι θα βρεθεί η «χρυσή τομή» για τις εκλογές στις ομοσπονδίες. «Η δημοκρατία θα κερδίσει» κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΟΕ, στην αντιπροσωπεία της οποίας μετείχαν επίσης οι Στέλιος Αγγελούδης (α΄ αντιπρόεδρος), Μανώλης Κολυμπάδης (γενικός γραμματέας), Αντώνης Νικολόπουλος (ταμίας), Αριστείδης Αδαμόπουλος, Ξένια Αργειτάκη, Γιάννης Καρράς, Μανώλης Κατσιαδάκης, Σάκης Βασιλειάδης και Γιώργος Αλικάκος.

Στις δηλώσεις του, ο Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε: «Υπήρξε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Τους παρουσιάσαμε καταρχήν την πορεία του νέου οργανισμού, του ΕΟΚΑΝ, που είναι μετεξέλιξη του ΕΣΚΑΝ, το πώς οραματιζόμαστε και πώς το σχεδιάζουμε, ποια είναι τα επόμενα βήματα που έχουμε προγραμματίσει και το χρονοδιάγραμμα. Υπήρξε μεγάλη ικανοποίηση, γιατί το θέμα αυτό είναι σε εκκρεμότητα για αρκετά χρόνια. Εμείς το βάλαμε μπροστά με πίστη και πάθος, τόσο ο κ. Μαυρωτάς όσο και ο κ. Σκανδαλάκης έχουν δουλέψει με τους συνεργάτες τους για να φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα, που έγινε αποδεκτό από όλους.

Τους παρουσιάσαμε επίσης το πλάνο των κινήσεων που έχουμε ήδη κάνει και εκείνων που προγραμματίζουμε να κάνουμε, σχετικά με την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων. Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, με πρώτο το ΟΑΚΑ, αφημένες στο χρόνο, τις αμέλησαν πολλοί για πολλά χρόνια. Εμείς είμαστε εδώ, με διοικήσεις που τρέχουν, παλεύουν και καθημερινά νοικοκυρεύουν, τόσο τις εγκαταστάσεις όσο και τον περιβάλλοντα χώρο. Τους παρουσιάσαμε το πλάνο των ενεργειών που έχουμε κάνει για την Παιανία, για το Ολυμπιακό Χωριό, για το Σχιστό, για το Σκοπευτήριο του Βύρωνα, για το ΟΑΚΑ και τον Άγιο Κοσμά».

Για το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, ο υφυπουργός Αθλητισμού υπογράμμισε: «Ξεκαθαρίσαμε ότι το Μητρώο δεν κλείνει, γι’ αυτό και παρακαλούμε όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία να προχωρήσουν στην προεγγραφή και να προσκομίσουν όσα δικαιολογητικά χρειάζονται, έτσι ώστε να έχουν πλέον τη νομιμοποίηση, να λειτουργούν σωστά και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός να αποτυπωθεί με διαφάνεια και να είναι προσβάσιμος σε όλους, χωρίς καμία διάκριση. Σε αυτό συμφώνησαν άπαντες. Συμφώνησαν επίσης να παρακινήσουν τις ομοσπονδίες που δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα, να προσκομίσουν τις λίστες των ενεργών σωματείων που έχουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, ώστε να γίνει ο σχετικός έλεγχος από τις υπηρεσίες και το Μητρώο να είναι έτοιμο πολύ πιο γρήγορα, παρότι ο ρυθμός που εξελίσσεται μέχρι σήμερα είναι πολύ ικανοποιητικός, με περίπου 5.000 σωματεία που έχουν προεγγραφεί και συνεχίζεται η εξέταση του φακέλου τους από τις υπηρεσίες μας».

Όσο για το επίμαχο ζήτημα του νέου νόμου για τις αρχαιρεσίες στις ομοσπονδίες, ο κ. Αυγενάκης επισήμανε: «Είναι σαφές ότι την ακριβή ημερομηνία των εκλογών την ορίζουν οι ομοσπονδίες, τον τρόπο και το γενικό πλαίσιο τον ορίζει το Υπουργείο και ο νέος νόμος που θα φέρουμε. Οι επιμέρους λεπτομέρειες ορίζονται από τις ομοσπονδίες, όπως προβλέπουν τα καταστατικά, και από τις επιτροπές που θα αναλάβουν να διεξάγουν τις εκλογές. Είναι αρκετά ζητήματα που μένουν ακόμη ανοιχτά, όμως σε ένα καλό πνεύμα συνεργασίας με τον κ. Καπράλο και όλα τα στελέχη που βρέθηκαν σήμερα εδώ, θα συνεχίσουμε το διάλογο. Πολλά από αυτά που συζήτησαμε σήμερα, είναι αποτέλεσμα μίας διαβούλεσης που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου τέσσερις μήνες, με υπομνήματα, παρατηρήσεις και προτάσεις, τόσο επί του υφιστάμενου νόμου Βασιλειάδη, όσο και με πράγματα που πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να υπάρξει μία ανανέωση στο αθλητικό στερέωμα. Η προσπάθεια αυτής της διαβούλεσης συνεχίστηκε σήμερα και θα συνεχίσουμε τη δουλειά αυτή. Πιστεύω ότι, όσο περισσότερο συζητάμε, τόσο πιο αποτελεσματικός και ειλικρινής είναι ο διάλογος και τόσο πιο χρήσιμος και εφαρμόσιμος θα είναι ο νέος αθλητικός νόμος.

Ελπίζω με τη βοήθεια του Θεού να έχουμε σύντομα ένα νέο αθλητικό νόμο, έτοιμο προς διαβούλεση και συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή και μετέπειτα στην ολομέλεια της Βουλής. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι το αργότερο μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, γιατί ο χρόνος περνά, οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν με το νέο πλαίσιο που θα δημιουργήσουμε και πρέπει να υπάρξει και ο ανάλογος χρόνος για να εναρμονίσουν οι ομοσπονδίες τα καταστατικά τους. Όλοι κατανοούν ότι υπάρχει μία πίεση χρόνου και θα πρέπει να βοηθήσουν όλες οι πλευρές, έτσι ώστε το Μητρώο να τακτοποιηθεί και να γίνει με τα λιγότερα δυνατά λάθη, και από την άλλη να υπάρξει ο χρόνος για τις αλλαγές στα καταστατικά. Το χρονοδιάγραμμα είναι σφιχτό, μας πήγε πίσω η καραντίνα, παρόλα αυτά τρέχουμε με πολύ γρήγορο ρυθμό, ώστε να είμαστε έτοιμοι στην ώρα μας».

Και κατέληξε ο κ. Αυγενάκης: «Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, όλη την αθλητική οικογένεια, που έχει συμβάλει τα μέγιστα μέχρι σήμερα, ώστε να επανέλθει ο αθλητισμός στην κανονικότητα. Έχουν τηρηθεί όλοι οι κανόνες και τα πρωτόκολλα και έχουμε ήδη απολαύσει διοργανώσεις, έστω κι από την τηλεόραση. Το επόμενο στάδιο είναι να απολαύσουμε διοργανώσεις με φιλάθλους στις κερκίδες. Είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα και χρειάζεται ειλικρινή προσπάθεια και από τις τρεις εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή τη διοργανώτρια αρχή, την πολιτική ηγεσία και τους επιστήμονες που απαρτίζουν την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή του Υφυπουργείου Αθλητισμού και τον ΕΟΔΥ».

Σε ερώτηση για το ποια συναισθήματα του δημιούργησε η σημερινή συζήτηση, ο υφυπουργός Αθλητισμού είπε: «Φεύγω πολύ πιο ικανοποιημένος απ’ όσο όταν αρχίσαμε την κουβέντα, γιατί είδα πρόσωπα χαμογελαστά, ικανοποίηση για τον ΕΟΚΑΝ που τον ενισχύουμε με 1.400.000 ευρώ για εγκαταστάσεις, με ένα εργαστήριο για το οποίο έχουμε εξασφαλίσει δύο και πλέον εκατομμύρια, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, για να εκσυγχρονίσουμε τον εξοπλισμό στο “Δημόκριτο”, ικανοποίηση για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων, για τα προγράμματα με διάθεση εξωστρέφειας που έχουμε διεκδικήσει για το καλό του αθλητισμού και της χώρας μας. Για το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει και ακούστηκαν διάφορες παρατηρήσεις, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη. Δεν υπάρχει κανένας σοφός που τα ξέρει όλα, όταν δουλεύεις θα κάνεις και λάθη, αλλά σίγουρα θα πας πιο μπροστά. Είναι υπόθεση και υποχρέωση όλων μας να πάμε τον αθλητισμό ένα βήμα πιο μπροστά και σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας. Ξέρω ότι υπάρχουν και μέτωπα αντίδρασης, ότι υπάρχουν πολλοί που ενοχλούνται γιατί έχουν μάθει σε αυτό το μοντέλο για πάρα πολλά χρόνια, όμως εμείς κάνουμε την προσπάθειά μας ως κυβέρνηση. Είναι άλλωστε δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι θα κινηθούμε για να πάμε την Ελλάδα ένα βήμα πιο μπροστά, με κανόνες διαφάνειας και νοικοκυροσύνης. Έτσι πορευόμαστε και χαίρομαι που σήμερα βρήκα πολλούς συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια».

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Καπράλος ανέφερε στις δηλώσεις του: «Είχαμε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού, τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού και τον πρόεδρο του ΕΣΚΑΝ. Καταρχάς, ακούσαμε με ικανοποίηση ότι έχουν προχωρήσει τα θέματα που αφορούν τη νομοθεσία περί ντόπινγκ. Η χώρα μας κινδύνευε να αποβληθεί και με χαρά ακούσαμε ότι έχει προχωρήσει το νομοθετικό πλαίσιο και έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι ώστε να γίνονται πολλά τεστ στους αθλητές μας, για να μην επιβαρύνονται οι ομοσπονδίες και να έχουμε διαφάνεια και καθαρό αθλητισμό.

Μάθαμε πολλά για τα θέματα που αφορούν τις αθλητικές μας εγκαταστάσεις. Πολλές εγκαταστάσεις, παραμελημένες για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα ξαναβρούν τρόπο να λειτουργήσουν. Στα Ανω Λιόσια, για παράδειγμα, θα υπάρξει συνεργασία ιδιωτικού τομέα με τις αθλητικές ομοσπονδίες, το ΟΑΚΑ εκσυγχρονίζεται και πολλές ακόμη εγκαταστάσεις, οι οποίες σιγά-σιγά θα δοθούν ξανά στον αθλητισμό.

Μιλήσαμε για το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και καταλάβαμε την ανάγκη να γίνει αυτό το μητρώο, γιατί σε αυτά τα σωματεία θα δοθεί οικονομική ενίσχυση, την οποία χρειάζονται σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Επικεντρωθήκαμε στο επίμαχο θέμα, που αφορά τις εκλογικές διαδικασίες και τον εκλογικό νόμο που θα έρθει. Δεν είναι ακόμη έτοιμος, εμείς θα τοποθετηθούμε για τον εκλογικό νόμο όταν θα έρθει. Ο υφυπουργός υποσχέθηκε ότι θα έρθει στην ολομέλεια της ΕΟΕ να μας τον παρουσιάσει, να εκφράσουμε κι εμείς τις απόψεις μας. Αν έρθει ένας νέος αθλητικός νόμος, ασφαλώς θα έχει αλλαγές, τις οποίες θα δούμε. Υπάρχει ένα εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας με τον υφυπουργό και ο καθένας θα βάλει το λιθαράκι του σε αυτή την προσπάθεια. Δεν είναι μόνος του ο υφυπουργός, όλοι ενδιαφερόμαστε για το καλό του αθλητισμού και θα είμαστε στη διάθεσή του για να βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Σε ένα πνεύμα που όλοι θέλουν διαφάνεια, χωρίς δικαστικές εμπλοκές, νομίζω θα βρεθεί η “χρυσή τομή”, ώστε οι ομοσπονδίες να κάνουν τις εκλογές τους με τα σωστά σωματεία. Η δημοκρατία θα κερδίσει».

Σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΕΟΕ παραδέχθηκε ότι είναι περισσότερο «ευχή» να αποφευχθούν οι δικαστικές εμπλοκές και πρόσθεσε: «Στην Ελλάδα έχουμε μία τάση να είμαστε δικομανείς, αλλά θέλω να πιστεύω ότι τα πράγματα θα είναι ξεκάθαρα με τον αθλητικό νόμο, ώστε οι ομοσπονδίες να πορευθούν σε εκλογές, σωστές, δίκαιες και με διαφάνεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ