Κ. Μητσοτάκης: Μέσα σε έναν χρόνο έγιναν άλματα προόδου στην Ελλάδα

«Αν κάτι έμαθα αυτούς τους 12 μήνες είναι ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα και να αλλάξουμε τη χώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές και την ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνησης της χώρας.

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σημειώνοντας ότι αυτές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας και όχι νωρίτερα, και χαρακτήρισε «πολιτικά ανέντιμη κίνηση» τον πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, «εκμεταλλευόμενος το πολιτικό κεφάλαιο που έχω», ενώ για τις τελευταίες πολιτικές εξελιξεις, τόνισε πως «η αποπομπή του κ. Παππά είναι μόνοδρομος».

Η δυσκολότερη απόφαση ήταν η καραντίνα

«Η δυσκολότερη απόφαση που έλαβα στον έναν χρόνο πρωθυπουργίας ήταν η απόφαση να κλείσουμε τη χώρα όταν είχαμε τη δυνατότητα και τα δεδομένα για να αντιληφθούμε το πρόβλημα του κορονοϊού», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η δυσκολία της απόφασης έγκειτο στο ότι γνώριζε πως θα οδηγούσε την οικονομία σε βαθιά ύφεση, «αλλά έκανα τον υπολογισμό και ελπίζω να δικαιωθώ, ότι όσο πιο αποτελεσματικοί είμαστε στην αντιμετώπιση της πανδημίας τόσο πιο εύκολη θα είνα η οικονομική ανάκαμψη».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι κερδίθηκε η πρώτη μάχη αλλά ακόμη δεν έχει τελειώσει η επιδημία, και συμπλήρωσε πως η χώρα σήμερα, παρότι είναι σε ύφεση, είναι πιο ισχυρή από ό,τι ήταν πριν από μήνες επειδή «έχει θεσμικό κεφάλαιο και εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της. Έχει αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα». Στήριξε την άποψή του, λέγοντας ότι αυτό αποτυπωνεται στις δημοσκοπήσεις, στις οποίες -όπως είπε- τον ενδιαφέρουν κυρίως τα ποιοτικά στοιχεία και όχι η πρόθεση ψήφου.

Αυτόνητη απόφαση ο Έβρος

«Το να υπερασπίσω τα σύνορα της χώρας στον Έβρο ήταν μία τελείως αυτονόητη απόφαση για μένα. Είχαμε μία πληροφόρηση για το τι θα συνέβαινε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, συγκρίνοντας τις σχετικές αποφάσεις με τις αποφάσεις για την πανδημία. Επίσης, είπε ότι ως προς την υλοποίησή της, η πιο δύσκολη απόφαση ήταν το άνοιγμα ξανά της οικονομίας με την προστασία της δημόσιας υγείας γιατί απαιτήθηκαν πολλή δουλειά, οργάνωση, σχέδιο και συνεργασίες πολλών φορέων και προσώπων.

«Αποδείξαμε ότι έχουμε -ως κράτος- τη δυνατότητα να φέρουμε σε πέρας τέτοιες δύσκολες ασκήσεις», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι ο Ιούλιος θα είναι δύσκολος μήνας για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι όσο οι ξένοι βλέπουν πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει επαγγελματικά το πρόβλημα του κορονοϊού, θα προτιμούν τη χώρα μας. «Η αντιμετώπιση της πανδημίας εκπέμπει την εικόνα μίας σοβαρής χώρας», τόνισε και πρόσθεσε πως θα κλείσουν τα σύνορα με όποια χώρα έχει έξαρση κορονοϊού.

Μαθαίνουμε από τα λάθη μας

«Δεν τα κάναμε όλα τέλεια, αλλά έχουμε αποδείξει ότι μαθαίνουμε από τα λάθη μας», επισήμανε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ως παράδειγμα κάποιες επιλογές διοικήσεων νοσοκομείων, για τις οποίες υπογράμμισε ότι «παρείσφρυσαν ορισμένα στελέχη που δεν είχαν τις προδιαγραφές για να διοικήσουν νοσοκομείο, και το διορθώσαμε».

Ακόμη, ανέφερε πως η αντιπολίτευση πρέπει να ασκεί γόνιμη κριτική και να βοηθάει την κυβέρνηση να διορθώσει τα λάθη της και παρέπεμψε στο θέμα των δωματίων καραντίνας, όπου -όπως είπε- «άκουσα την κριτική της αντιπολίτευσης και το διόρθωσα».

Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην αξιοκρατία και σημείωσε ότι στη «συντριπτική πλειοψηφία υπακούσαμε στον κανόνα της αξιοκρατίας και οι επιλογές προσώπων έγιναν αξιοκρατικα. Δεν προέρχονται όλοι από τη ΝΔ».

Όχι τώρα ανασχηματισμός

«Ανασχηματισμός, κάποια στιγμή, θα γίνει αλλά δεν είναι της στιγμής. Όταν έρθει η ώρα θα το μάθετε από μένα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι ανασχηματισμός δεν είναι μόνο η αλλαγή προσώπων, αλλά και οι αναδιατάξεις δομών και οι αλλαγές αρμοδιοτήτων. «Όταν κρίνω ότι πρέπει να υπάρχει ανάγκη διορθωτικών κινήσεων, αυτές θα γίνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Πρώτη προτεραιότητα η προστασία της απασχόλησης

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η πορεία της οικονομίας συνδέεεται με τις εξελιξεις στο θεμα του κορονοϊού, εκφράζοντας την ανησυχία του. Όπως επισήμανε, «πρώτη προτεραιότητά μου είναι να προστατεύσω τις θέσεις εργασίας και να στηρίξω το εισόδημα των Ελλήνων». Ξεκαθάρισε πως η προσοχή του είναι απολύτως εστιασμένη στα θέματα της οικονομίας, και γι’ αυτό η κυβέρνηση εξήγγειλε σχέδιο στήριξης της οικονομίας.

«Σε μεγάλο βαθμό, η κυβέρνηση θα κριθεί από τη δυνατότητά της να χειριστεί αυτήν την κρίση. Είναι κακόβουλος όποιος χρεώνει την κρίση στην κυβέρνηση. Η οικονομία πήγαινε πολύ καλά πριν τον κορονοϊό», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η απορρόφηση των κραδασμών της κρίσης είναι το στοίχημα και -όπως είπε- μέσα στον ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας η κυβέρνηση παρήγαγε σημαντικό έργο, με 85 νομοσχέδια που θα έχουν ψηφιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, και άλλα δέκα που έρχονται.

Είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας

«Αντιμετωπίσαμε κρίσεις και είμαστε πιστοί στις υποσχέσεις που δώσαμε. Ήταν κεντρική δέσμευση η μείωση των φόρων, ξεκίνησαν οι επενδύσεις, ενώ βελτιώθηκε πολύ η τάξη και η ασφάλεια. Υπήρξε συνεπής -παρά τις δυσκολίες- η κυβέρνηση προς τον λαό», ανέφερε ο πρωθπουργός και πρόσθεσε: «Υποστηρίξαμε την πραγματική οικονομία με 24 δισ.». Πράλληλα, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για το προσεχές μέλλον, λέγοντας ότι «μέχρι να έρθουν τα ευρωπαϊκά χρήματα έχουμε ήδη να διαχειριστούμε τα υπάρχοντα από το ΕΣΠΑ».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι όλες οι χώρες θα βρεθούν με έλλειμα, αλλά η διαφορά είναι ότι τώρα δανείζεται η Ευρώπη και όχι τα κράτη ξεχωριστά.

Τόνισε ότι το προσεχές διάστημα, και με την απουσία του μεγαλύτερου μέρους των χρημάτων από τον τουρισμό, «ο κρατικός προϋπολογισμός και οι υφιστάμενοι ευρωπαϊκοί πόροι θα στηρίξουν την οικονομία. Πρέπει να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας τον τουρισμό. Υπάρχουν απώλειες, ο χεμώνας θα είναι δύσκολος αλλά το κράτος έσκυψε πάνω από τα προβλήματα των εργαζομένων. Τα στοιχεία από την Εργάνη δεν είναι τόσο αποκαρδιωτικά, όπως σε άλλες χώρες».

Έτοιμοι για δεύτερο κύμα κορονοϊού

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει δεύτερο κύμα κορονοϊού, τόσο ως προς την επάρκεια του συστήματος υγείας όσο και ως προς την συσσωρευμένη αποκτηθείσα εμπειρία. «Θα έχουμς περισσότερα κρεβάτια εντατικής. Είμαστε πολύ πιο έμπειροι στο θέμα του κορονοϊού, θα έχουμε κάποια θεραπευτικά πρωτόκολλα και ελπίζω ότι θα έχουμε το εμβόλιο στο επόμενο εξάμηνο», υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε αναμενόμενη τη χαλάρωση του κόσμου, κάτι που συμβαίνει, ωστόσο τόνισε πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί». Αναφέρθηκε στα «πανηγύρια του Αυγούστου», που «μας προβληματίζουν, το έχουμε συζητήσει με ειδικούς και χρειάζεται προσοχή, αλλά δεν κινούμαστε στην κατεύθυνση απαγόρευσης. Θα υπάρχει αυξημένη επιτήρηση». Ακόμη, σημείωσε ότι ο περιορισμός των 6 ατόμων ανά τραπέζι θα καταργηθεί και δεν θα χρειαστεί να πάμε ξανά σε καραντίνα, αφού το κόστος για την οικονομία είναι τόσο μεγάλο που δεν τον αντέχει καμία οικονομία. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, θα υπάρξουν -εάν χρειαστεί- στοχευμένες κινήσεις σε επίπεδο καραντίνας.

Τέλος, για το ζήτημα του κορονοϊού υπεραμύνθηκε της συνεργασίας ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στο θέμα της υγείας, γιατί -όπως υποστήριξε- ο ιδιωτικός τομέας έχει την τεχνογνωσία.

Ελληνοτουρκικά: «Έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας»

Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο είχαν διακοπεί «όχι με δικιά μου υπαιτιότητα». Πρόσθεσε ότι αυτό έγινε μετά τον Έβρο και χαρακτήρισε σημαντικό «ότι μπορούμε να μιλάμε και για θέματα χαμηλής πολιτικής».

Ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ένα μείζον θέμα συζήτησης με τον Τουρκία, το ζήτημα καθορισμού της ΑΟΖ, όπου «έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θέτει ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση «να μην υπάρχει ένταση που να καθιστά τον διάλογο αδύνατο» και συμπλήρωσε πως «η σύναψη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου επηρεάζει τις συνθήκες, υπογραμμίζοντας ότι σύμμαχος της χώρας μας είναι η ΕΕ.

«Δεν είναι απολύτως ακριβές ότι μεσολάβησε η Μέρκελ για την επικοινωνία. Δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές ως προς την επικοινωνία μας. Ο οργανωμένος διάλογος μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας είναι πολύ διαφορετικός όμως», ανέφερε και έστειλε ένα μήνυμα προς την Τουρκία: «Η στάση της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο δεν μπορεί να μην έχει επιπτώσεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «επικίνδυνη αυτοεκπληρούμενη προφητεία» τα περί θερμού επεισοδίου το φθινόπωρο και είπε πως η Ελλάδα κατέστησε σαφές ότι θα υπεραπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της με όποιο τρόπο κριθεί κατάλληλος, «αλλά αυτήν τη στιγμή μιλάει η διπλωματία. Επιμένω στη διπλωματική επίλυση όλων των διαφορών, με σημαντικότερη αυτή του καθορισμού της ΑΟΖ».

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχει βασική συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για τη γραμμή που πρέπει να τηρήσουμε στα κρίσιμα εθνικά θέματα και συμπλήρωσε πως δεν υπήρχε η ίδια σύμπνοια στο μεταναστευτικό. Χαρακτήρισε «ευρωπαϊκό κεκτημένο» το να προστατεύουμε τα σύνορά μας και στο μεταναστευτικό, ενώ υποστήριξε ότι οι προσφυγικές ροές είναι πολύ μειωμένες σε σχέση με πέρυσι.

«Αδιανόητο να επαναλαμβάνονται οι καταγγελίες για τη στάση των Ελλήνων στον Έβρο. Δεν ξέρουν ποιος οργάνωσε την επιχείρηση παράνομης εισόδου χιλιάδων μεταναστών στα ελληνικά εδάφη;», τόνισε και εξήρε το έργο του Λιμενικού Σώματος.

Πολιτικές εξελίξεις

«Η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στη σκανδαλολογία. Η Βουλή ανέλαβε την ευθύνη να διερευνήσει τις αποκαλύψεις για την προσπάθεια δημιουργίας παραδικαστικου κυκλώματος. Αυτό αφορά τη Βουλή», επισήμανε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

«Το 2016 επιχειρήθηκε προσπάθεια χειραγώγης του μιντιακού τοπίου από το ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε και υπογράμμισε: «Μαθαίνουμε για διαδρομές που πρέπει να διερευνηθούν, αλλά τα ξέραμε από παλιά. Τα βοσκοτόποια, ο δανεισμός από την Τράπεζα Αττικής κ.λπ. Το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε γιατί είχαμε θεσμικά αντίβαρα, όπως το ΣτΕ το 2016».

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι οι εκλογές του 2019 δεν αφορούσαν τόσο την πορεία της οικονομίας «αλλά την ποιότητα της Δημοκρατίας. Η καλύτερη απάντηση είναι η ίδια ενίσχυση των θεσμών. Τώρα είναι πιο θεσμικά ενισχυμένη η δημοκρατια μας».

Όπως ανέφερε, το δικό του μέλημα «είναι να κοιτάζω στο μέλλον και να διασφαλίζω ότι τέτοιες υποθέσεις θα εξετάζονται από τα αρμόδια όργανα. Δεν γνωρίζω αν και με ποιον τρόπο η υπόθεση Παπά θα φτάσει στη Βουλή. Υπάρχει ένα ζήτημα όταν ο αρχηηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δίνει επαρκείς εξηγήσεις για το στενότερο συνεργάτη του. Δεν το αντιλαμβάνομαι και οφείλει μία απάντηση και στους υποστηρικτές του. Η αποπομπή του κ. Παππά είναι μόνδρομος και απορώ γιατί δεν έχει γίνει ακόμη. Δυσκολεύομαι να το αντιληφθώ. Αφορά όμως τον κ. Τσίπρα. Η χώρα χρειάζεται αξιόπιστη αντιπολίτευση. Η αυτοκάθαρση των κομμάτων αφορά τα κόμματα αλλά και τη λειτουργία της δημοκρατίας».

«Προκύπτει το θέμα της εκκωφαντικής απάντησης-εκδίκησης της ίδιας της πραγματικότητας σε όσους μας κουνούσαν το δάχτυλο και έβαζαν μπροστά το δήθεν ηθικό τους πλεονέκτημα», πρόσθεσε.

Σε ερώτημα εάν θα γίνει εξεταστική επιτροπή για τον κ. Παππά, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποια είναι τα δεδομένα που θα έρθουν στη Βουλή. Τα αρμόδια όργανα θα διερευνήσουν την υπόθεση αυτή. Θα ήθελα, όμως, να εστιαστούμε στα ζητήματα που ενδιαφέρουν πρωτίστως τους πολίτες. Όταν υπάρχει μία υπόνοια που αφορά τους θεσμικούς αρμούς της εξουσίας, πρέπει να διερευνηθεί. Η απάντηση είναι η ενίσχυση των αρμών της δημοκρατίας».

Για το θέμα της διαφήμισης των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού από τα ΜΜΕ και των χρημάτων που διανεμείθηκαν, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση έδωσε χρήματα σε μία εταιρεία που διένειμε τα χρήματα όπως έκρινε, με κριτήρια που όρισε. «Δεν ήταν λίστα Πέτσα. Γνωρίζω πολυ καλά τι έγινε στο παρελθόν. Δεν εξηγήσαμε από την πρώτη στιγμή, την αναθέσαμε σε μία εξωτερική εταιρεία του κλάδου. Δεν υπάρχει κριτική για το πού πήγαν τα χρήματα, τα οποία δεν δόθηκαν με παρέμβαση πολιτική», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο ένας χρόνος διακυβέρνησης είναι ευκαιρία αναστοχασμού και οριοθέτησης προτεραιοτήτων για το μέλλον αυτές οι επέτειοι, και έχει βγει ένα σχετικό σποτάκι.

Αναφερόμενος στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Αν τα κάναμε όλα ανάποδα γιατί απολαμβάνει η κυβέρνηση μεγαλύτερη αποδοχή από πέρυσι; Φαντάζομαι ότι ο κ.Τσίπρας θα πει για εικονική πραγματικότητα και εξαγορασμένα μέσα που παραποιούν την αλήθεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ