Παναθηναϊκός – ΟΦΗ 3-2: Εις το επανιδείν για πράσινους και Δώνη

Ο Παναθηναϊκός στο αντίο του Γιώργου Δώνη στον πράσινο πάγκο πέτυχε την πρώτη του νίκη επί του ΟΦΗ στο φινάλε των playoffs για τους πράσινους επικρατώντας με 3-2 σε ένα πανέμορφο ματς με γκολ, χαμένες ευκαιρίες και πρωταγωνιστή για δεύτερο σερί παιχνίδι τον Βασίλη Ξενόπουλο.

Ο 22χρονος γκολκίπερ στο 97′ της αναμετρησης απέκρουσε πέναλτι του Φιγκεϊρέδο και κράτησε το 3-2 υπέρ του Παναθηναϊκού ενώ για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μέρες έπιασε ξανά πέναλτι ενώ η εν γένει εμφάνιση του ήταν εξαιρετική. Με τη λήξη του αγώνα ο 50χρονος τεχνικός χαιρέτησε κάθε ποδοσφαιριστή του τριφυλλιού ενώ στις πρώτες του δηλώσεις δεν είπε αντίο αλλά εις το επανιδείν.

1. ΣΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΟΙ ΔΥΟ ΑΜΥΝΕΣ
Το πρώτο ημίχρονο ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να έχουν το μυαλό τους μόνο στην επίθεση και τις δύο άμυνες να δείχνουν πως είχαν το μυαλό τους στις διακοπές. Και αν όχι τις δύο άμυνες, εν γένει την αμυντική διάθεση καθε ομάδας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα Παναθηναϊκός και ΟΦΗ να κάνουν αρκετές τελικές προσπάθειες και να πετύχουν πέντε γκολ σε διάστημα δεκαπέντε λεπτών. Από το 27′ που πήρε προβάδισμα το τριφύλλι έως το 42′ που και πάλι οι πράσινοι βρέθηκαν μπροστά στο σκορ.

Ο ΟΦΗ ήταν καλύτερος έως τη διακοπή για να δροσιστούν οι παίκτες των δύο ομάδων. Αλλά όπως συνέβη στα περισσότερα ματς των playoffs έτσθι και κόντρα στους Κρητικούς με την έναρξη του αγώνα μετά τη διακοπή το τριφύλλι μπήκε καλύτερα στο ματς. Στο 27′ ο Κουρμπέλης έκλεψε τη μπάλα, έδωσε αριστερά στον Μπεκ και αυτός με το σουτ με το αριστερό έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του ΟΦΗ. Οι Κρητικοί ισοφάρισαν με τη σέντρα με πλασέ του Φιγκεϊρέδο από το ύψος του πέναλτι μετά από σέντρα του Δεληγιαννίδη από τα αριστερά.

Το τριφύλλι πήρε ξανά προβάδισμα στο 35′ όταν ο Μακέντα από κοντά με πλασέ νίκησε τον Ουάλεϊ ο οποίος λίγη ώρα νωρίτερα δεν μπόρεσε να διώξει την παράλληλη μπαλιά του Χατζηγιοβάνη. Ο ΟΦΗ απάντησε και πάλι τρία λεπτά αργότερα αυτή τη φορά με τον Βαζ. Ο Φιγκεϊρέδο έγινε αποδέκτης της μπάλας μέσα στην περιοχή ο Ζαγαρίτης αρχικά και ο Κουρμπέλης εν συνεχεία προσπάθησαν να τον κόψουν με τη μπάλα να καταλήγει στον Βαζ που νίκησε τον Ξενόπουλο.

Το 3-2 με το οποίο ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο διαμορφώθηκε από τον Χατζηγιοβάνη. Ο Μακέντα έκανε την προσπάθεια από τα αριστερά και την παράλληλη μπαλιά και ο Έλληνας επιθετικός ο οποίος έπαιζε σε ρόλο δεξιού μπακ χαφ εκείνη την ώρα βρέθηκε στο δεύτερο δοκάρι και με πλασέ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.

2. ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ Ο ΟΦΗ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ 45ΛΕΠΤΟ
Στο δεύτερο 45λεπτο ο ΟΦΗ είχε μια ελαφρά υπεροχή με τον Παναθηναϊκό να δίνει περισσότερο βάση στην άμυνα του ώστε να κρατήσει το 3-2. Οι Κρητικοί απείλησαν αρκετές φορές αλλά βρήκαν μπροστά τους έναν εκπληκτικό Βασίλη Ξενόπουλο ο οποίος ότι πήγαινε προς την εστία του το έβγαζε. Οι δύο προπονητές έκαναν αλλαγές και έριξαν στο ματς ότι νέο είχαν στον πάγκο, με το Σπύρο Τζαβίδα να κάνει ντεμπούτο για το τριφύλλι και να γίνεται ο 489ος ποδοσφαιριστής των πράσινων από το 1959-60 έως σήμερα.

Παρά τις αλλαγές ο ρυθμός του αγώνα δεν έπεσε με τις ευκαιρίες να συνεχίζονται αλλά γκολ να μην έρχεται για καμία από τις δύο ομάδες σε αντίθεση με το πρώτο μέρος. Είναι χαρακτηριστικό πως συνολικά στο ματς έγιναν 26 τελικές, οι 15 στην εστία.

3. ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΔΩΝΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΦΗ
Στο τελευταίο του ματς στη θητεία του στον Παναθηναϊκό ο Γιώργος Δώνης έσπασε και ένα αρνητικό ρεκόρ. Συγκεκριμένα το τριφύλλι κέρδισε τον ΟΦΗ τον οποίο δεν είχε κερδίσει ξανά αυτά τα δύο χρόνια με τον 50χρονο τεχνικό στον πάγκο του. Και αυτό ήρθε στο τελευτίο ματς του Δώνη ο οποίος έφτασε συνολικά τις 28 νίκες στο πρωτάθλημα αυτά τα δύο χρόνια.

4. ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΡΙ ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΠΕΝΑΛΤΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟ
Για να έρθει αυτή η νίκη όμως για τον Παναθηναϊκό έπρεπε να βάλει και πάλι το χέρι του ο Βασίλης Ξενόπουλος. Στο 90+7′ σε πλασέ του Κοροβέση η μπάλα βρήκε στο χέρι του Κολοβέτσιου και ο διαιτητής έδειξε την άσπρη βούλα. Ο Φιγκεϊρέδο πήρε φορά για να εκτελέσει αλλά ο 22χρονος γκολκίπερ με εντυπωσιακή απέκρουση είπε όχι και πάλι. Ο Αργεντινός έστειλε τη μπάλα στην αριστερή γωνία, ο Ξενόπουλος μάντεψε σωστά και κράτησε το τελικό 3-2. Μάλιστα όλοι οι συμπαίκτες του έτρεξαν και τον αγκάλιασαν την ώρα που ο Γιώργος Δώνης έπαιρνε αγκαλιά τον προπονητή τερματοφυλάκων του Παναθηναϊκού και του έδινε συγχαρητήρια. Αυτή ήταν μάλιστα η δεύτερη σερί απέκρουση οέναλτι για τον Ξενόπουλο ο οποίος τέσσερις μερες νωρίτερα είχε νικήσει τον Φετφατζίδη στο ματς με τον Άρη έχοντας μαντέψει και πάλι σωστά.

4. ΕΝΤΕΚΑ ΠΑΙΚΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ
Οι Ξενόπουλος, Θεοχάρης, Ζαγαρίτης, Αλεξανδρόπουλος, Σερπέζης, Μπουζούκης, Χατζηγιοβάνης, Αθανασακόπουλος, Τζαβίδας, Στάικος και Μίγγος χρησιμοποιήθηκαν από τους Δώνη και Σίμο αντίστοιχα στην αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον ΟΦΗ στη διάρκεια του 90λεπτου. Ποιο κοινό στοιχείο συνδέει και τους έντεκα; Πως είναι μέλη των ακαδημιών του Παναθηναϊκού και έχουν βγει από τα πράσινα φυτώρια. Μάλιστα και οι έντεκα βρέθηκαν την ίδια στιγμή στα τμήματα υποδομής των πράσινων παίζοντας όμως σε διαφορετικά τμήματα. Κάτι που φυσικά έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία για τη δουλειά που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια στα τμήματα υποδομής των πράσινων.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γιώργος Δώνης): Ξενόπουλος, Θεοχάρης, Σένκεφελντ, Κολοβέτσιος, Ζαγαρίτης, Κουρμπέλης (46′ Αλεξανδρόπουλος), Σερπέζης (58′ Κολοβός), Μπουζούκης, Χατζηγιοβάνης (68′ Αθανασακόπουλος), Μπεκ (76′ Τζαβίδας), Μακέντα (68′ Περέα).

ΟΦΗ (Γιώργος Σίμος): Ουάλεϊ, Μπράουν, Ζοάο (62′ Βαφέας), Γιαννούλης, Δεληγιαννίδης, Νέιρα, Στάικος, Βαζ (67′ Κοροβέσης), Ναμπί (80′ Μίγγος), Νοικοκυράκης (80′ Σουρνάκης), Φιγκεϊρέδο.

Σκόρερ: 27′ Μπεκ, 35′ Μακέντα, 42′ Χατζηγιοβάνης/29′ Φιγκεϊρέδο, 38′ Βαζ

Κίτρινες: 59′ Σένκεφελντ, 65′ Κολοβέτσιος/65′ Βαζ

Κόκκινες:

Διαιτητής: Ιωάννης Παπαδόπουλος (Μακεδονίας)

Βοηθοί: Νικόλαος Σάββας (Σερρών), Αντώνιος Δίπλαρης (Καρδίτσας)

4ος: Αλέξανδρος Τσαμούρης (Πειραιά)

Διαιτητής VAR: Αθανάσιος Σέζος (Κιλκίς)

Διαιτητής AVAR: Πέτρος Πάτρας (Μακεδονίας).

Πηγή: sport24.gr