Πρόβλημα με το σκάφος που μεταφέρει το ερευνητικό όχημα Perserverance στον Άρη

Το διαστημικό σκάφος που μεταφέρει το ερευνητικό όχημα Perseverance στον Άρη αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα, ανακοίνωσε απόψε η NASA.

Ο πύραυλος Atlas V της United Launch Alliance εκτοξεύτηκε όπως προβλεπόταν στις 14.50 σήμερα από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριδας, με σκοπό να καλύψει 480 εκατομμύρια χιλιόμετρα μέσα σε επτά μήνες.

Ο πρώτος όροφος του πυραύλου αποκολλήθηκε λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση.

Μερικές ώρες μετά την εκτόξευση, η NASA ανακοίνωσε ότι το διαστημόπλοιο αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα και χρησιμοποιεί μόνο τις βασικές λειτουργίες του. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι το σκάφος έχει μπει σε μια κατάσταση γνωστή ως ασφαλής λειτουργία (safe mode), πιθανόν επειδή ένα μέρος του ήταν λίγο πιο κρύο απ’ όσο υπολογίζαμε» όταν βρισκόταν στη σκιά της Γης. «Επί του παρόντος, η αποστολή Άρης 2020 εκτελεί την πλήρη αξιολόγηση της κατάστασης του σκάφους», πρόσθεσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

To Perseverance, εφόσον φτάσει στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021, θα είναι μόλις το πέμπτο ρομποτικό όχημα που καταφέρνει να ολοκληρώσει το ταξίδι, από το 1997. Όλα τα προηγούμενα ήταν αμερικάνικα, αλλά την περασμένη εβδομάδα η Κίνα εκτόξευσε το δικό της ρόβερ, που είναι προγραμματισμένο να φτάσει στον Κόκκινο Πλανήτη τον Μάιο του 2021.

Η βασική αποστολή του Perseverance είναι να διαπιστώσει αν στο παρελθόν υπήρχε ζωή στον Άρη. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι έχουν ενδείξεις πως πριν από τρία δισεκατομμύρια χρόνια ο πλανήτης ήταν πιο θερμός και καλυπτόταν από ποτάμια και λίμνες, ένα περιβάλλον που ευνοούσε την ανάπτυξη μικροβίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ