Τουλάχιστον 36 νεκροί και 11 αγνοούμενοι από τις φονικές πλημμύρες στην Ιαπωνία

Σωστικά συνεργεία συνέχιζαν σήμερα το πρωί τις έρευνες σε περιοχές της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας, σε οικήματα που σαρώθηκαν από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις του Σαββατοκύριακου, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι ο απολογισμός ίσως αποδειχθεί ακόμα πιο βαρύς.

Οι τοπικές αρχές έκαναν χθες λόγο για τουλάχιστον 36 νεκρούς εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων το πρωί του Σαββάτου στην περιφέρεια Κουμαμότο, στο νησί Κιούσου, που προκάλεσαν την υπερχείλιση ποταμών και πλημμύρες σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Σωστικά συνεργεία «συνεχίζουν τις έρευνές τους χωρίς διακοπή» σήμερα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της περιφέρειας Κουμαμότο, καθώς 11 άνθρωποι αγνοούνται ακόμη.

Αν και η ένταση των βροχοπτώσεων κόπασε, δρόμοι και γέφυρες έχουν πλημμυρίσει και πολλές απομακρυσμένες κοινότητες έχουν αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο.

Σε μια από τις ζώνες που χτυπήθηκαν περισσότερο, κάτοικοι έγραψαν τις λέξεις «ρύζι, νερό, SOS» στο έδαφος, ενώ άλλοι ανέμιζαν πετσέτες για να καλέσουν σε βοήθεια, όπως κατέγραψε ελικόπτερο του πρακτορείου ειδήσεων Kyodo.

Σε οίκο ευγηρίας, 14 άνθρωποι πνίγηκαν εξαιτίας της πλημμύρας που προκάλεσε η υπερχείλιση ενός ποταμού. Οι τρόφιμοι σε αναπηρικά καροτσάκια δεν μπόρεσαν να βρουν καταφύγιο σε υψηλότερους ορόφους ή στην οροφή.

Σωστικά συνεργεία και πολίτες της περιοχής κατάφεραν να σώσουν περίπου πενήντα τροφίμους και εργαζόμενους στο γηροκομείο με βάρκες.

Οι καταρρακτώδεις βροχές αναμενόταν να συνεχίσουν να πλήττουν την περιοχή, με περίπου 250 χιλιοστά κατακρημνίσεων να αναμένονται ως αύριο Τρίτη το πρωί. Η ιαπωνική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία προέτρεψε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της περιφέρειας Κουμαμότο και της γειτονικής περιφέρειας Καγκοσίμα να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.

Τις επιχειρήσεις διάσωσης επιβραδύνουν οι ανησυχίες για νέες μολύνσεις από τον κορωνοϊό. Εγκαταστάθηκαν χωρίσματα σε καταφύγια για να τηρείται η λεγόμενη κοινωνική απόσταση, ενώ στους εκτοπισμένους απευθύνεται σύσταση να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να φορούν προστατευτικές μάσκες.

Σε περίπου 4.640 νοικοκυριά στην περιφέρεια Κουμαμότο δεν είχε ακόμη αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την εταιρεία Kyushu Electric Power.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι 40.000 αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενοφύλακες και στρατιωτικοί επρόκειτο να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, εξηγώντας πως επρόκειτο να συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ