Αυστραλία: “Καταστροφή” στην Μελβούρνη – Απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού

Η πολιτεία της Βικτόριας στην Αυστραλία κήρυξε σήμερα ‘κατάσταση καταστροφής’ και επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα για την πρωτεύουσα Μελβούρνη, στο πλαίσιο των αυστηρότερων μέχρι στιγμής μέτρων που έχει λάβει για να περιορίσει την αναζωπύρωση της COVID-19.

Στη Μελβούρνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, έχουν ήδη εκδοθεί εκ νέου οδηγίες για παραμονή των πολιτών στα σπίτια τους για διάστημα έξι εβδομάδων αλλά οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την επιδημία, με τους αριθμούς των νέων κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα να καταγράφουν ρεκόρ.

Σήμερα η Βικτόρια, η δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, ανακοίνωσε 671 νέα κρούσματα –ένας από τους υψηλότερους αριθμούς νέων περιστατικών που έχει καταγράψει– και επτά θανάτους λόγω της COVID-19. Οι υψηλοί αριθμοί περιστατικών μετάδοσης στην κοινότητα και κρουσμάτων άγνωστης προέλευσης οδήγησαν στην επιβολή νέων περιορισμών, που θα ισχύσουν για έξι εβδομάδες, σύμφωνα με αξιωματούχους.

«Οι ισχύοντες κανόνες αποτρέπουν χιλιάδες και χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα και τη νοσηλεία χιλιάδων ανθρώπων και πολλές περισσότερες τραγωδίες από αυτές που έχουμε δει. Αλλά δεν λειτουργούν αρκετά γρήγορα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βικτόριας Ντάνιελ Άντριους σε ενημέρωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 μμ έως τις 5 πμ κάθε μέρα θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα το βράδυ στη Μελβούρνη, απαγορεύοντας στους σχεδόν πέντε εκατομμύρια κατοίκους της πόλης να βγουν από τα σπίτια τους εκτός και να θέλουν να πάνε στην εργασία τους και να λάβουν ή να προσφέρουν βοήθεια.

Οι σαρωτικοί νέοι περιορισμοί μειώνουν τον χρόνο που οι κάτοικοι της Μελβούρνης μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους για άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και την αγορά των απαραίτητων προμηθειών. Σε όλα τα σχολεία θα εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση από την Τετάρτη.

Τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ανοικτά και τα εστιατόρια, όπου ήδη δεν επιτρέπονται οι καθήμενοι πελάτες, θα μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες takeaway και διανομής φαγητού.

Η Αυστραλία έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πολλές άλλες χώρες αναφορικά με τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά με υψηλό οικονομικό τίμημα. Έχει καταγράψει περίπου 18.000 κρούσματα και μόλις πάνω από 200 θανάτους λόγω της COVID-19, αλλά η πρόσφατη αύξηση στη Βικτόρια αποδείχθηκε δύσκολη να ελεγχθεί.

Η κήρυξη ‘κατάστασης καταστροφής’ δίνει μεγαλύτερες εξουσίες στην αστυνομία της Βικτόριας για να διασφαλίσει ότι οι πολίτες συμμορφώνονται με τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να λάβουμε αυτές τις αποφάσεις και να προχωρήσουμε», δήλωσε ο Άντριους. «Είναι η μόνη επιλογή που έχουμε».

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τη λειτουργία των επιχειρήσεων σε άλλες περιοχές της πολιτείας θα είναι λιγότερο αυστηροί σε σχέση με τα μέτρα στη Μελβούρνη. Ο Άντριους δήλωσε ότι αύριο θα ανακοινωθούν και νέοι περιορισμοί για τις επιχειρήσεις στη Βικτόρια.

Η γειτονική πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, η πολυπληθέστερη της Αυστραλίας, ανακοίνωσε σήμερα 12 κρούσματα, με τις αρχές να εκδίδουν «ισχυρή» σύσταση για τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ