Κυρώσεις στην Τουρκία ζητούν από τον Πομπέο, Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές

Να αξιοποιήσει την συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών προκειμένου να ζητήσει ευθέως την απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική ΑΟΖ καλούν με επιστολές τους τον Μάικ Πομπέο Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές. Η πρώτη επιστολή υπογράφεται από τους γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Κρις Βαν Χόλεν, ενώ η δεύτερη από τους συμπρoέδρους της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο Γκας Μπιλιράκη και Τεντ Ντόιτς. Κοινός παρονομαστής στις δύο επιστολές είναι το αίτημα να υπάρξει σαφήνεια στα μηνύματα που θα εκπέμψει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι δύο γερουσιαστές υπενθυμίζουν στον Μάικ Πομπέο τη διαβεβαίωσή του ότι η Ουάσιγκτον δεν θα επιτρέψει την πραγματοποίηση παράνομων γεωτρήσεων. Όπως αναφέρουν, ο Αμερικανός υπουργός είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν διπλωματικές πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλίσουν ότι όλες οι ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι νόμιμες. «Σύμφωνα με τις προηγούμενες δηλώσεις σας, σας ζητούμε να καλέσετε την Τουρκία να απομακρύνει τα πλοία της από την ΑΟΖ της Ελλάδας και να επιλύσει αυτό το ζήτημα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», τονίζουν οι γερουσιαστές στην επιστολή τους.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο Κρις Βαν Χόλεν προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και ζητούν οι ΗΠΑ να αναπτύξουν από κοινού με την ΕΕ ένα σχέδιο συνολικών κυρώσεων που θα επιβληθούν σε βασικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας. Οι γερουσιαστές ζητούν να επιβληθούν αυτές οι κυρώσεις εάν η Τουρκία συνεχίσει να ενεργεί παράνομα στην Ανατολική Μεσόγειο και να αρνείται να διευθετήσει αυτά τα προβλήματα κάτω από τη διαιτησία του Διεθνούς Δικαστηρίου.

«Δεύτερον, σας ζητάμε να αρχίσετε αμέσως να συνεργάζεστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια συντονισμένη απάντηση στις αυξανόμενες προκλήσεις και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιβάλει απαγόρευση εισόδου και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε δύο τουρκικά ενεργειακά στελέχη και η Γαλλία ανέπτυξε πρόσφατα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναπτύξουν αμέσως ένα σχέδιο συνολικών κοινών κυρώσεων που θα επιβληθούν σε βασικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας εάν η Τουρκία συνεχίσει να ενεργεί παράνομα στην Ανατολική Μεσόγειο και να αρνείται να επιλύσει αυτά τα θέματα μέσω ενός αμερόληπτου διεθνούς δικαστηρίου», επισημαίνουν οι γερουσιαστές.

Επιπλέον, στην επιστολή διατυπώνεται το πάγιο αίτημα της Γερουσίας για την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων κυρώσεων για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία. Όπως επισημαίνεται, η ολιγωρία του Λευκού Οίκου έχει παράγει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς η μη επιβολή των κυρώσεων έχει ενθαρρύνει την επιθετικότητα του προέδρου Ερντογάν σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Οι γερουσιαστές κάνουν λόγο για μια κρίσιμη στιγμή και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι μια ενδεχόμενη χλιαρή αντίδραση από την Ουάσιγκτον θα οδηγήσει μόνο στην περαιτέρω κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο Κρις Βαν Χόλεν παροτρύνουν τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσει ότι η Τουρκία θα απομακρύνει τα πλοία της από την ελληνική ΑΟΖ και θα τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομίλησε χθες το απόγευμα με τους δυο συγκεκριμένους γερουσιαστές.

Γκας Μπιλιράκης και Τεντ Ντόιτς: Ο Μάικ Πομπέο να καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις

Οι συμπρόεδροι της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο καυτηριάζουν τη στάση της Άγκυρας, τονίζοντας ότι η Τουρκία διακινδυνεύει μια κλιμάκωση που θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα. Υπό αυτό το πρίσμα, καλούν τον Μάικ Πομπέο να καταστήσει σαφές ότι η συνέχιση αυτής της πορείας θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

«Στο νομοσχέδιο “ East Med Act” επιστήσαμε την προσοχή στις μακροχρόνιες τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή, και συγκεκριμένα στις προσπάθειές της (Τουρκίας) “ να παρέμβει στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της”, καθώς και στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της ελληνικής επικράτειας», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Οι Αμερικανοί βουλευτές παρουσιάζουν την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή στην οποία έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα πλέγμα συνεργείων που οικοδομείται πάνω στη βάση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και φέρνει κοντά όλους τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ. Μάλιστα κάνουν λόγο για μια μεγάλη περιφερειακή συνεργασία, η οποία υπονομεύεται από τις απειλές και τη διπλωματία των κανονιοφόρων που προτάσσει η Τουρκία. Ως εκ τούτου, θεωρούν ότι η στάση της Άγκυρας υπονομεύει τα αμερικανικά συμφέροντα.

«Ένα πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των συμμάχων και των στρατηγικών εταίρων των ΗΠΑ έχει εμπεδωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Η διπλωματική δυναμική που δημιουργήθηκε όταν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος άρχισαν τις τριμερείς τους συναντήσεις έχει μετατραπεί σε μια πολύ μεγαλύτερη περιφερειακή προσπάθεια. Το γεγονός ότι αυτή η συνεργασία περιλαμβάνει πλέον και τη Γαλλία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία και την Ιορδανία συνιστά μια εξέλιξη που συμβάλλει στη διαφύλαξη των αμερικανικών συμφερόντων. Το γεγονός ότι η Τουρκία απαντά σε μια τέτοια συνεργασία με απειλές και με την διπλωματία των κανονιοφόρων είναι απαράδεκτο», τονίζουν οι δύο βουλευτές.

Ο Γκας Μπιλιράκης και Τεντ Ντόιτς παροτρύνουν τον Μάικ Πομπέο να ζητήσει ξεκάθαρα από την Τουρκία την άμεση επιστροφή του Oruc Reis και τον τερματισμό των προκλήσεων. Όπως αναφέρουν, «η κοινοβουλευτική μας ομάδα και πολλοί άλλοι συνάδελφοι στο Κογκρέσο είναι έτοιμοι να βοηθήσουν στις προσπάθειες προστασίας των αμερικανικών συμφερόντων, συμμάχων και εταίρων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ