Stephenson 2-18: Ο νέος “βασιλιάς” των άστρων – 10 δισ. φορές μεγαλύτερος από τον Ήλιο μας

Μέχρι πρόσφατα ο UY της Ασπίδος, θεωρούνταν ο μεγαλύτερος αστέρας που έχει ανακαλύψει ο άνθρωπος. Τώρα επισήμως μετά από νεότερες έρευνες, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι αριθμοί για το UY, δεν ήταν σωστοί και επαναπροσδιορίστηκαν προς τα κάτω. Έτσι το άστρο, όχι μόνο δεν είναι το μεγαλύτερο που έχει ανακαλυφθεί, αλλά δεν είναι ούτε καν στην κορυφαία δεκάδα.

Ένα άλλο άστρο παίρνει την πρωτοκαθεδρία. Ο αστέρας Stephenson 2-18 (St2-18), επίσης γνωστό ως Stephenson 2-DFK 1, ή RSGC2-18, είναι ένας κόκκινος υπεργίγαντας που βρίσκεται στο ανοιχτό σμήνος Stephenson 2 που βρίσκεται 6.000 παρσέκ, περίπου 20.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη στον αστερισμό της Ασπίδος.

Είναι από τα μεγαλύτερα γνωστά αστέρια και ένα από τα πιο φωτεινά αντικείμενα, με εκτιμώμενη ακτίνα περίπου 2.150 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ηλίου και μάζα περίπου 10 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη του μητρικού μας άστρου. Εάν τοποθετηθεί στο κέντρο του Ηλιακού μας Συστήματος, η φωτοσφαίρα του θα φτάνει μέχρι και την τροχιά του Κρόνου.

Το Stephenson 2-18 είναι πλέον ο νέος “βασιλιάς” των άστρων, μέχρι τον επόμενο που θα ανακαλύψει ο άνθρωπος.

Ηλίας Σιατούνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πανάρχαιος Δίας: Ο παλαιότερος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα

Ο Έλληνας «σοφός» της NASA αποκαλύπτει τα μυστικά της Αφροδίτης

“Ζαλίζουν” τα μεγέθη: Αυτά είναι τα μεγαλύτερα «πράγματα» που υπάρχουν στο σύμπαν και στο ηλιακό μας σύστημα (Εικόνες)