Α. Τσίπρας: Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό και σε αδυναμία διαχείρισης της πραγματικότητας

Με «τοκογλύφο» παρομοίασε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας την ότι δίνει επιπλέον δύο εκατ. ευρώ στα κανάλια εθνικής εμβέλειας για μηνύματα αντιμετώπισης της πανδημίας, για να τα πάρουν πίσω σε «προπαγάνδα, αποσιώπηση, συκοφάντηση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησε την ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης σχετικά με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τον «Ιανό» και τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, υποστηρίζοντας ότι ενώ η κυβέρνηση «δεν έχει δώσει ένα ευρώ» για την ενίσχυση των νοσοκομείων, των μεταφορών, των σχολείων και είναι «ανίκανη» να διαχειριστεί την κατάσταση από τις πλημμύρες, δίνει στα κανάλια δύο εκατ. ευρώ, για μηνύματα που υποχρεούνται να προβάλουν δωρεάν.

Όπως είπε, η κυβέρνηση βρίσκεται σε «πανικό» και σε «αδυναμία διαχείρισης της πραγματικότητας» και γι’ αυτό «εκβιάζει τα μέσα ενημέρωσης να αποκρύπτουν την πραγματικότητα», τώρα που «βλέπει την οργή των πολιτών να φουντώνει», ενώ την ίδια στιγμή δεν δείχνει τα ίδια «αντανακλαστικά» για τα θέματα που «αφορούν στις ζωές των Ελλήνων».

Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι δεν επισκέφτηκαν τις πληγείσες περιοχές στην Καρδίτσα, άμεσα, αλλά ο κ. Μητσοτάκης πήγε «μετά από έξι μέρες, σαν κλέφτης», καθώς και ότι «έκρυψε τους υπαίτιους της καταστροφής κάτω από τις γενναίες φτερούγες του», αναφερόμενος στον «πάνω από 10 χρόνια περιφερειάρχη Θεσσαλίας» και τον δήμαρχο Καρδίτσας, που σε αντίθεση με την τέως περιφερειάρχη Αττικής, δεν έμαθε κανείς τα ονόματά τους.
«Δέκα μέρες μετά και οι υποδομές συνεχίζουν να είναι καταστραμμένες. Οι εργασίες αποκατάστασής άρχισαν με ρυθμό χελώνας, ενώ είναι ακόμα αποκλεισμένα χωριά και κάτοικοι σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο των Αγράφων. Γέφυρες και οδικό δίκτυο δεν έχουν αποκατασταθεί και η επικοινωνία μαζί τους είναι και θα είναι για καιρό αδύνατη και στην καλύτερη περίπτωση προβληματική», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, απευθύνοντας ερώτημα προς τους ιθύνοντες, γιατί δεν ζήτησαν από την πρώτη μέρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες ΜΟΜΑ του στρατού, να αποκαταστήσουν τις ζημιές στο οδικό δίκτυο, και αφήνοντας αιχμές για «απ’ ευθείας αναθέσεις σε εργολάβους και προμηθευτές».

Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε ότι στην Καρδίτσα «τα καταστήματα εξακολουθούν να καθαρίζονται από τους ιδιοκτήτες τους, χωρίς καμία απολύτως βοήθεια από τον δήμο», «το 80% των επιχειρήσεων έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή έχει καταστροφές στο 60% έως 90% της εμπορικής τους περιουσίας» και η κυβέρνηση μιλάει για «βοήθεια-κοροϊδία 8.000 ευρώ», αλλά και ότι «δικαστικοί επιμελητές επιδίδουν πράξεις κατάσχεσης και διαταγές πληρωμής στους πληγέντες κατοίκους της Καρδίτσας». «Πώς γίνεται τα αντανακλαστικά του κου Μητσοτάκη και των αρμοδίων υπουργών του, να είναι άμεσα μόνο όταν πρόκειται για την απαλλαγή μεγαλοφειλετών Τραπεζών και Δημοσίου που είναι ιδιοκτήτες καζίνο, αλλά όχι απέναντι σε μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες στην Καρδίτσα που είδαν τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται;», αναρωτήθηκε, ενώ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι θα «λογοδοτήσει» για την «υποκρισία» και την «αναισθησία» της, «απέναντι στους ανθρώπους της μεσαίας τάξης».

Επίσης, μετέφερε ότι το πρώτο κύμα οργής των πολιτών όπου εισέπραξε κατά την επίσκεψή του στην Καρδίτσα, ήταν απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση και το δεύτερο απέναντι στα μέσα ενημέρωσης, που δεν πήγαν εκεί να «δείξουν τις πληγές» προκειμένου να «κινητοποιηθεί η κυβέρνηση». «Ποιος μιλάει για την Καρδίτσα σήμερα, δέκα μέρες μετά;», αναρωτήθηκε, τονίζοντας ότι όσο περνάει ο καιρός «θα πάρει η μπάλα και τις κυβερνητικές επιλογές».

Για «ίδιο κυνισμό και ίδια αδιαφορία» και στη διαχείριση της πανδημίας έκανε λόγο στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σχολιάζοντας το τελευταίο διάγγελμα του πρωθυπουργού, τόνισε ότι αυτό που μας είπε είναι «ότι αν τα πράγματα δεν πάνε καλά θα φταίνε οι πολίτες. Ο ίδιος δεν θα έχει καμία ευθύνη».

«Η ευθύνη του ήταν μόνο όταν τράβηξε χειρόφρενο, την ώρα που το ίδιο έπρατταν οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Τώρα που επτά μήνες έχει αφήσει το ΕΣΥ ανοχύρωτο, που άνοιξε τον τουρισμό χωρίς πρωτόκολλα υγειονομικά για το χατίρι της TUI και των μεγάλων τουριστικών πρακτορείων, που έχει αφήσει τους πολίτες χωρίς πρόσβαση σε δωρεάν τεστ, ο ίδιος δεν έχει καμία ευθύνη. Ευθύνη έχουν μόνο οι πολίτες», υπογράμμισε, κατηγορώντας την κυβέρνηση από τη μια για «ανευθυνότητα» και από την άλλη για «συκοφάντηση των πολιτών» και κυρίως των νέων.

Επαναλαμβάνοντας την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις ελλείψεις σε νοσοκομεία (5% λιγότεροι γιατροί και νοσηλευτές σε σχέση με πέρυσι) και σε σχολεία (20.000 λιγότεροι αναπληρωτές), αλλά και για τη μη αύξηση δρομολογίων, ο Αλ. Τσίπρας πρόσθεσε πως η μη συνταγογράφηση δωρεάν τεστ για όλους, αλλά και ο διπλασιασμός του κόστους των ιδιωτικών ΜΕΘ για το δημόσιο, δείχνουν ότι η προτεραιότητα της κυβέρνηση αντί να είναι η ενίσχυση «της παρέμβασης του κράτους, του δημόσιου συστήματος υγείας, της έννοιας του δημόσιου χώρου» για την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας, είναι η εξυπηρέτηση του «κέρδους» των «φίλων και των γνωστών» και των «κλινικαρχών». «Για κάποιους λεφτά υπάρχουν, για κάποιους άλλους δεν υπάρχουν», τόνισε.

«Οι χώρες της ΕΕ λαμβάνουν άμεση δράση για να ανακόψουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας και εσείς τι κάνετε; Εσείς το μόνο που κάνετε είναι να βρίζετε τους νέους και να κλείνετε τα περίπτερα. Ας συγκρίνουν οι πολίτες», σημείωσε, προσθέτοντας πως «έχετε μετατρέψει τη διαχείριση της πανδημίας σε blame game», κάτι που χαρακτήρισε ως «σχέδιο» για να στραφεί το ένα κομμάτι της κοινωνίας, απέναντι στο άλλο.
Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας, απηύθυνε έκκληση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να πάρει πίσω το μοίρασμα των δύο εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ, γιατί είναι «ντροπή για τη δημοκρατία». Έκκληση όμως απηύθυνε και στα ΜΜΕ να μην πάρουν αυτά τα χρήματα, να τα δώσουν στο ΕΣΥ ή στους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «συνεχάρη» την κυβέρνηση για το κοινό ανακοινωθέν που έβγαλε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του και στο οποίο, όπως είπε, «χαιρετίζουν μαζί, τόσο η ελληνική όσο και η αμερικανική κυβέρνηση την ιστορική όπως γράφουν Συμφωνία των Πρεσπών». «Τώρα που βγάλατε τις περικεφαλαίες, ένας-ένας, μία-μία θα σηκώσετε τα χεράκια σας. 158 συγγνώμες είναι. Δεν είναι πολύ. Μία ψυχή που είναι να βγει ας βγει. Σας περιμένουμε», κατέληξε, ζητώντας από την συμπολίτευση να φέρει προς κύρωση στη Βουλή τις επιμέρους συμφωνίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ