Κατεχόμενα: Νέος πρόεδρος ο Τατάρ με τις ευλογίες της Άγκυρας

Με τον πιο εμφαντικό τρόπο, η Άγκυρα είπε τον τελευταίο λόγο καθορίζοντας το τελικό αποτέλεσμα της χθεσινής αναμέτρησης στα κατεχόμενα. Ανατρέποντας τη δυναμική που είχε δημιουργηθεί υπέρ του Μουσταφά Ακιντζί μετά την ανακοίνωση της στήριξης της υποψηφιότητας του από το ΡΤΚ και τον Τουφάν Έρχιουρμαν, αλλά και επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες για την απροκάλυπτη παρέμβαση, η τουρκική κυβέρνηση επέβαλε τελικά τον εκλεκτό της στην τουρκοκυπριακή ηγεσία. Το αποτέλεσμα της χθεσινής αναμέτρησης έφερε ουσιαστικά και το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος ανακοίνωσε απογοητευμένος την αποχώρηση του, αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές για τα τουρκικά «μαγειρέματα».

Την ίδια ώρα ο Ερσίν Τατάρ και οι οπαδοί του πανηγύριζαν για το αποτέλεσμα με το νέο πλέον τουρκοκύπριο ηγέτη να σπεύδει να δηλώσει πίστη στην Τουρκία και να μεταφέρει τις ευχαριστίες του στον Ταγίπ Ερντογαν.

Το τελικό αποτέλεσμα έγραψε Ερσίν Τατάρ νικητής με 51,74% και Μουσταφά Ακιντζί 48,26%, με τη συμμετοχή αυτή την φορά να είναι αυξημένη και να φθάνει στο 67,30%. Σε μια αναμέτρηση στην οποία καταγράφηκαν αρκετές καταγγελίες για παραβίαση του «νόμου» καθώς πολλοί ήταν αυτοί που επιχείρησαν να φωτογραφίσουν το ψηφοδέλτιο πριν το ρίξουν στην κάλπη. Αυτό ενισχύει ακόμη περισσότερο το συμπέρασμα για μηχανισμούς που έβαλε μπρος η Άγκυρα με σκοπό την ενίσχυση του Ερσίν Τατάρ. Τα δημοσιεύματα στον τουρκοκύπριακό τύπο τις προηγούμενες μέρες έκαναν λόγο για διάφορες προκλητικές ενέργειες από το κατοχικό καθεστώς και την λεγόμενη τουρκική πρεσβεία στα κατεχόμενα. Ενέργειες οι οποίες είχαν να κάνουν κυρίως με οικονομικές παροχές με αντάλλαγμα «ψήφο» στον Τατάρ.

Η επόμενη μέρα όσον αφορά το Κυπριακό δεν αναμένεται να κρύβει ιδιαίτερες εκπλήξεις μετά το χθεσινό αποτέλεσμα. Η εκτίμηση είναι ότι ο Ερσίν Τατάρ θα ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα του ΓΓ του ΟΗΕ για συνομιλίες στο πλαίσιο μίας νέας άτυπης πενταμερούς, προβάλλοντας ωστόσο τις σκληρές θέσεις της Άγκυρας και ωθώντας τη διαδικασία σε νέα μονοπάτια όσον αφορά την μορφή της λύσης. Καυτό ζήτημα αποτελεί και η Αμμόχωστος.

Στις πρώτες του δηλώσεις κατά την διάρκεια των πανηγυρισμών στην πλατεία Σεραγιού, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι το σημαντικό για τους ίδιους είναι να εργαστούν με ενότητα και ομοψυχία για ένα μέλλον ασφαλές σε αυτά τα χώματα.

Απευθυνόμενος στους οπαδούς του στην κατεχόμενη Λευκωσία, μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ ο Τατάρ ευχαρίστησε όλους τους άλλους υποψήφιους που «συνέβαλαν σε αυτή την εξέταση δημοκρατίας», όπως είπε, και όλους τους υποψήφιους που εξέφρασαν στήριξη προς τον ίδιο.

Σημειώνοντας ότι διεξήγαγαν «πολύ πολύτιμες εργασίες» στην «κυβέρνηση» συνασπισμού του UBP με το Κόμμα του Λαού (ΗΡ), ο Τατάρ ευχαρίστησε τον Κουτρέτ Όζερσαϊ και την Τουρκία που τους παρείχε μεγάλη βοήθεια όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα «δημοσιονομικά». Ο Τατάρ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν και τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι και επέκρινε «όσους είπαν κουβέντες για την Τουρκία χρησιμοποιώντας την ως υλικό» στην «προεκλογική» εκστρατεία.

Υποστηρίζοντας ότι πέτυχαν αυτή την νίκη με την έγκριση του «λαού» και ότι πρέπει να το δει αυτό ο κόσμος, ο Τατάρ ανέφερε ότι θα εκπροσωπήσει την «τδβκ», όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ψηλά το κεφάλι. Απευθυνόμενος στην διεθνή κοινότητα, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το ψευδοκράτος υπάρχει και θα υπάρχει.

Σημειώνοντας ότι το θέμα της κυριαρχίας είναι πολύ σημαντικό και σημαίνει μονιμότητα, ο Τατάρ είπε ότι ουδέποτε θα καταστεί δυνατόν αποκοπούν οι δεσμοί του ψευδροκράτους με την Τουρκία.

Συγχαρητήρια από Άγκυρα

Τα συγχαρητήριά του στον Ερσίν Τατάρ έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, εκ μέρους μάλιστα του τουρκικού έθνους. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να καταδείξει την ανάγκη προστασίας του δικαίου και των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων», έγραψε στο Twitter.

Αυτός πρώτος έστειλε συγχαρητήρια ήταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Συγχαίροντας τον Ερσίν Τατάρ, τόνισε ότι θα δουλέψουν μαζί για την ανάπτυξη και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. «Θα προστατέψουμε τα νόμιμα δικαιώματα του ψευδοκράτους στην Ανατολική Μεσόγειο μαζί», σημείωσε.

Φεύγει πικραμένος ο Μουσταφά Ακιντζί

Η απογοήτευση ήταν έντονη στο πρόσωπο τόσο του Μουσταφά Ακιντζί όσο και των οπαδών του, με τον τουρκοκύπριο πολιτικό να ανακοινώνει το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι έδωσε συγχαρητήρια τόσο τον Ερσίν Τατάρ όσο κι αυτούς που διαδραμάτισαν ρόλο για την εκλογή του, αφήνοντας σαφείς αιχμές ενάντια στην Τουρκία. Ανακοίνωσε επίσης πως αποχωρεί από την πολιτική μετά από 45 χρόνια.

«Υποθέτω ότι δεν υπάρχει κανένας που να μην έχει δει τι συνέβη. Εάν λέμε ότι είναι μια επιλογή που έγινε υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα λέμε την αλήθεια. Συγχαίρω αυτούς που έπαιξαν ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα. Η επόμενη περίοδος είναι το τέλος μιας περιόδου 45 ετών, της πολιτικής μου ζωής», είπε ο Ακιντζί και δήλωσε ότι αποδέχεται το αποτέλεσμα.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν θα κάνει ένσταση στο αποτέλεσα των «εκλογών», ο Ακιντζί δήλωσε πως δεν θα το κάνει. Είπε πως οι συνεργάτες του θα δουν το θέμα αλλά ο ίδιος δεν κάνει τέτοιες σκέψεις. Εξέφρασε ωστόσο την ευχή να μην περιέλθει ξανά η «δημοκρατία τους» σε αυτή την κατάσταση και επανέλαβε ότι όλοι είδαν και άκουσαν και αντιλήφθηκαν τι έγινε.

Πηγή: philenews.com