Ν. Χαρδαλιάς: Στο «κόκκινο» από αύριο Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη

Στο «κόκκινο», δηλαδή στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου) περνούν από αύριο στις 6 το πρωί, οι περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ροδόπης, όπως ανακοίνωσε σε έκτακτη δήλωση του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς όπως είπε το τελευταίο διάστημα παρατηρείται εξαιρετική επιδημιολογική έξαρση σε αυτές τις περιφερειακές ενότητες.

Από αύριο λοιπόν στις 6:00 θα ισχύσουν τα μέτρα που προβλέπονται για το επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) με μοναδική εξαίρεση , σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, το ζήτημα των χερσαίων, θαλασσίων και αεροπορικών συνδέσεων αλλά και μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές, για πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με τον προγραμματισμό των πολιτών. Η εξαίρεση των μετακινήσεων από τα γενικά μέτρα του επιπέδου 4 για τις τρεις αυτές περιοχές θα ισχύσει έως και τη Δευτέρα στις 6 το πρωί. Ωστόσο, στις επόμενες ώρες, το ζήτημα των μετακινήσεων θα επαναξιολογηθεί συνολικά για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, στην Π.Ε Θεσσαλονίκης υπάρχουν αυτή τη στιγμή 1.955 κρούσματα και 4.399 στενές επαφές που βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων έχει ανέβει τις τελευταίες μέρες σε 35,2 έτη. Την ίδια στιγμή στη Λάρισα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 343 ενεργά κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας τα 37 έτη και από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 721 στενές επαφές. Στη Ροδόπη υπάρχουν 217 ενεργά κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας τα 30 έτη ενώ οι στενές επαφές των κρουσμάτων που έχουν προκύψει από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης είναι 488.

«Η απόφαση να ανέβουν επίπεδο συναγερμού η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη βασίζεται στα δεδομένα, στις μετρήσεις και στα κριτήρια που αφορούν στην αξιολόγηση της κατάστασης των τελευταίων ημερών, τα οποία επιβάλλουν να τεθούν οι περιοχές αυτές στο ‘’κόκκινο” επίπεδο αυξημένου συναγερμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Παράλληλα τόνισε ότι ο μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων καθώς και οι αναλυτικές αναφορές της καθημερινής ιχνηλάτησης δείχνει ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη συσχέτιση και σύνδεση των κρουσμάτων με τη διασκέδαση, τις αθλητικές δραστηριότητες αλλά και μαζικές κοινωνικές και άλλες συναθροίσεις, γεγονός που επίσης αξιολογείται από τους επιδημιολόγους και την κυβέρνηση και έχει ληφθεί ως σημαντική παράμετρος στην επεξεργασία των νέων μέτρων που εξετάζονται αυτή τη στιγμή.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι έπειτα από σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της αρμόδιας για τον χάρτη επιτροπής των επιδημιολόγων αποφασίστηκε ότι από αύριο το πρωί στις 6:00, ανεβαίνουν επίπεδο συναγερμού και περνούν στο επίπεδο 3, πορτοκαλί, οι περιφερειακές ενότητες, Πέλλας, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Καβάλας, Πιερίας και Ημαθίας. Επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι Π.Ε Μεσσηνίας και Αρκαδίας οι οποίες από το, επίπεδο 1, ‘’πράσινο” περνούν στο επίπεδο 2, ‘’κίτρινο”.

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ακόμη ότι η αντιμετώπιση και του δεύτερου κύματος της πανδημίας απαιτεί ετοιμότητα, επαγρύπνηση, άμεσα αντανακλαστικά, ενώ προσέθεσε ότι ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση που τα δεδομένα διαφοροποιούνται διαρκώς και τα κρούσματα αυξάνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα «είναι απαραίτητο και η στρατηγική μας να προσαρμόζεται αντίστοιχα».

«Υιοθετούμε δυναμικά μέτρα και κάθε μέρα ακόμα και αυτή τη στιγμή αξιολογούμε τα πραγματικά δεδομένα που αφορούν στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε απόλυτη εγρήγορση και κάθε απόφαση υπαγορεύεται από την ανησυχία και την επιθυμία της κυβέρνησης, των επιδημιολόγων μας αλλά και όλων των ανθρώπων της πρώτης γραμμής να μειώσουμε τη διασπορά, να στεγανοποιήσουμε τους επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές, να προστατεύσουμε από την πίεση το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας, να προστατεύσουμε δηλαδή τους συμπολίτες μας, τους συνανθρώπους μας , τους γύρω μας», σημείωσε.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ακόμη ότι «για να γίνει πραγματικότητα το καλό σενάριο και πάλι για να συνεχίσει να αποτελεί η χώρα μας παράδειγμα προς μίμηση χρειάζεται η συμμετοχή όλων».

«Γιατί έτσι καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την πανδημία , την άνοιξη, και ενωμένοι θα μπορέσουμε να φρενάρουμε και το δεύτερο κύμα. Οι επόμενες ημέρες είναι πραγματικά κρίσιμες. Μπορούμε, επιβάλλεται, πρέπει να κάνουμε και πάλι τη διαφορά», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ