Στις φλόγες η Βολιβία: «Κατάσταση εθνικής καταστροφής» κήρυξε η κυβέρνηση

Η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας κήρυξε χθες Πέμπτη κατάσταση εθνικής καταστροφής, εξαιτίας των πυρκαγιών που συνεχίζουν να μαίνονται, ενισχυμένες από την ξηρασία, σε πέντε από τις εννέα περιφέρειες της χώρας, κίνηση που της επιτρέπει να ζητήσει διεθνή βοήθεια.

«Κηρύσσουμε κατάσταση εθνικής καταστροφής εξαιτίας της ξηρασίας και των πυρκαγιών», δήλωσε η μεταβατική πρόεδρος Τζανίνε Άνιες κατά τη διάρκεια περιοδείας της στην περιφέρεια Σάντα Κρους (ανατολικά).

Ο υπουργός Άμυνας Λουίς Φερνάντο Καμάτσο διευκρίνισε ότι οι περιφέρειες που πλήττονται είναι η Σάντα Κρους, η Μπένι (βορειοανατολικά), η Πάντο (βόρεια), η Τσουκισάκα (νοτιοανατολικά) και η Ταρίχα (νότια). Η κατάσταση στην πρωτεύουσα Λα Πας βρίσκεται υπό αξιολόγηση, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι πυρκαγιές ευνοούνται από «τις υψηλές θερμοκρασίες», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας πως δεν αναμένεται καθόλου βροχόπτωση «τις επόμενες 10 ως 15 ημέρες».

Έκθεση της ΜΚΟ Ίδρυμα Φίλων της Φύσης καταγράφει ότι από τον Ιανουάριο ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι πυρκαγιές στη Βολιβία κατέστρεψαν 23 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων και βοσκοτόπων.

Την περασμένη χρονιά, πυρκαγιές που σάρωσαν το βολιβιανό τμήμα της Αμαζονίας είχαν καταστρέψει 64 εκατομμύρια στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, κατά την ίδια πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ