Τουρκία: Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού

Ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Τουρκία αυξήθηκε κατά σχεδόν 2.000, φτάνοντας σε επίπεδα που καταγράφηκαν τελευταία φορά στις αρχές Μαΐου όταν τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας.

Στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι 1.958 ακόμη άτομα με συμπτώματα Covid-19 διαγνώσθηκαν με την νόσο, καθώς οι τουρκικές αρχές εξακολουθούν να ανακοινώνουν τον αριθμό μόνο εκείνων των ανθρώπων που έχουν εμφανίσει συμπτώματα της νόσου.

Το υπουργείο άλλαξε στις 29 Ιουλίου τη διατύπωση στις καθημερινές του ενημερώσεις αναφέροντας «ασθενείς» αντί για «κρούσματα». Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα είπε ότι οι ημερήσιοι αριθμοί περιλαμβάνουν μόνο εκείνους που εμφανίζουν συμπτώματα.

Στις 7 Μαΐου είχαν 1.977 κρούσματα.

Ο συνολικός αριθμός των ασθενών ανήλθε σήμερα σε 349.519, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Επίσης 75 άτομα υπέκυψαν στην νόσο τις τελευταίες 24 ώρες, επίσης το υψηλότερο ημερήσιο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 9.371.

Νωρίτερα φέτος, η Τουρκία επέβαλε αυστηρό περιορισμό κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων, περιόρισε τις μετακινήσεις μεταξύ πόλεων, και έκλεισε εστιατόρια και καφετέριες, για να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού.

Σχεδόν όλοι οι περιορισμοί ήρθησαν τον Ιούνιο. Έκτοτε, η κυβέρνηση επέβαλε μέτρα όπως κοινωνικής αποστασιοποίησης και χρήσης μάσκας, επιβάλλοντας πρόστιμα στους παραβάτες αυτών των κανόνων.

Αξιωματούχοι τονίζουν ότι δεν εξετάζονται προς το παρόν νέα απαγορευτικά μέτρα και άλλα αυστηρότερα μέτρα.

Ο μεγαλύτερος ιατρικός σύλλογος και η αντιπολίτευση επέκριναν την απόφαση της κυβέρνησης να αποκαλύπτει μόνο τον αριθμό των συμπτωματικών ασθενών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ