Home News “Πάτησε” τον Σούλτς – Εδραιώνεται και επίσημα η Μέρκελ

“Πάτησε” τον Σούλτς – Εδραιώνεται και επίσημα η Μέρκελ

Οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ διευρύνουν το προβάδισμα τους στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με τους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σούλτς. Για ακόμη μια φορά, η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την νέα δημοσκόπηση βλέπει να εδραιώνεται και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Όπως καταδεικνύει σφυγμομέτρηση του Iνστιτούτου Insa για λογαριασμό της Bild που δημοσιεύεται σήμερα Τρίτη, η χριστιανική ένωση CDU/CSU κερδίζει μια ποσοστιαία μονάδα και σκαρφαλώνει στο 35%. Οι Σοσιαλδημοκράτες αντίθετα χάνουν μιάμιση μονάδα και υποχωρούν στο 27%, αρκετά κάτω πλέον από το ψυχολογικό όριο του 30%.

Τα υπόλοιπα κόμματα φαίνεται να βρίσκονται και αυτά σε χαμηλή πορεία. Μισή μονάδα χάνει το κόμμα της Αριστεράς. Όμως διατηρεί το διψήφιο ποσοστό του, 10%. Από την άλλη, οι Πράσινοι έρχοταν από πίσω του με 7% ενώ μια μονάδα το εθνολαϊκιστικό Εναλλακτική για τη Γερμναία που εμφανίζεται πάλι με 10.

Σε απόσταση ασφαλείας από το εκλογικό όριο του 5% κινούνται πλέον και οι Φιλελεύθεροι.
Από τα δημοσκοπικά ευρήματα προκύπτει ότι προς το παρόν υπάρχει μόνον μια ρεαλιστική εναλλακτική επιλογή ως προς το σημερινό μεγάλο συνασπισμό των CDU/CSU και SPD. Πρόκειται για τον λεγόμενο «συνασπισμό της Τζαμάικα» που οφείλει το όνομά του στα χρώματα των δυο χριστιανικών κομμάτων, των Φιλελευθέρων αλλά και των Πρασίνων. Τα τρία κόμματα θα είχαν μια αριθμητική πλειοψηφία της τάξης του 49%.
Όλα τα υπόλοιπα δυνητικά κυβερνητικά σχήματα και κυρίως αυτό που θα προέκυπτε από τη συγκυβέρνηση του SPD με την Αριστερά και τους Πράσινους, δεν θα συγκέντρωναν την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Exit mobile version