Home News Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εύσημα στην Ελλάδα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εύσημα στην Ελλάδα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Ιδιαίτερα θετικά σχόλια για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην τρομοκρατία καταγράφει στη φετινή έκθεσή του το State Department η οποία δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα και τονίζει πως «η Ελλάδα παραμένει ένας συνεργάσιμος εταίρος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Η έκθεση καταγράφει μια μείωση του φαινομένου της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, καθώς όπως υποστηρίζει οι σποραδικές επιθέσεις μικρής κλίμακας από τοπικές τρομοκρατικές ομάδες ήταν λιγότερες από τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Επιπλέον, η εισαγωγή της έκθεσης παρουσιάζει την Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο εταίρο επισημαίνοντας πως το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τήρησε μια συνεπή στάση στην άμεση καταδίκη των διαφόρων τρομοκρατικών επιθέσεων σε διεθνές επίπεδο.

Ανώτατα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης έδωσαν έμφαση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές τους, προστίθεται.

Υπήρξαν σποραδικές ενέργειες μικρής κλίμακας, κυρίως εκρήξεις αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανικών που τοποθέτησαν εγχώριες τρομοκρατικές οργανώσεις, αναφέρεται, όμως ήταν ελαφρά λιγότερες απ’ ό,τι τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Γενικά, συμπληρώνεται στην έκθεση, οι ενέργειες αυτές δεν μοιάζουν να είχαν στόχο να προκληθούν σοβαρές σωματικές βλάβες ή θάνατοι, αλλά να σταλεί ένα πολιτικό μήνυμα.

Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (State Department) αξιολογεί θετικά την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της ΕΛΑΣ επαινώντας το ανθρώπινο δυναμικό και τις ικανότητες που έχει επιδείξει στην συλλογή πληροφοριών. Ωστόσο αναφέρει πως υπάρχουν ακόμα αδυναμίες στην επεξεργασία και την διανομή σε άλλες ενδιαφερόμενες υπηρεσίες του υψηλού αριθμού δεδομένων που η ΕΛΑΣ διαθέτει.

Όπως και στο παρελθόν, η έκθεση είναι επικριτική για τον τύπο των ελληνικών Δελτίων Ταυτότητας, καθώς δεν διαθέτουν υψηλές παραμέτρους ασφαλείας όπως ψηφιακές φωτογραφίες και βιομετρικά στοιχεία με αποτέλεσμα να καθίστανται ιδιαίτερα ευάλωτες στην πλαστογραφία.

Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποιείται και στην προσφυγική κρίση και το γεγονός ότι ορισμένοι από τους τρομοκράτες που εμπλέκονταν στα χτυπήματα του Παρισιού και των Βρυξελλών είχαν εισέλθει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Μάλιστα η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η χώρα διαθέτει «πορώδη σύνορα».

Παρόλα αυτά επισημαίνεται πως η Ελλάδα είναι μέρος του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την πάταξη του ISIS και υλοποιεί τις αποφάσεις 9 του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή κυρώσεων εναντίον του ISIS και της Αλ Κάιντα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: τι γίνεται στον κόσμο

Ο αριθμός των τρομοκρατικών ενεργειών σε διεθνές επίπεδο και των θανάτων που προκάλεσαν αυτές μειώθηκε το 2016 για δεύτερη συναπτή χρονιά, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των επιθέσεων στο Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν και την Υεμένη, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην έκθεσή του για την τρομοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα.

Ο συνολικός αριθμός των τρομοκρατικών ενεργειών το 2016 κατέγραψε πτώση κατά 9% εν σχέσει με το 2015, ενώ οι απώλειες που προκάλεσαν οι επιθέσεις μειώθηκαν κατά 13%, σύμφωνα με την έκθεση της αμερικανικής διπλωματίας για την τρομοκρατία παγκοσμίως.

Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), μια σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση, ήταν αυτό που προκάλεσε τους περισσότερους θανάτους με τις ενέργειές του πέρυσι, καθώς διέπραξε 20% περισσότερες επιθέσεις στο Ιράκ, προκαλώντας 69% περισσότερους θανάτους εν συγκρίσει με το 2015.

Στοιχεία τα οποία συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ για λογαριασμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δείχνουν ότι διαπράχθηκαν 11.072 τρομοκρατικές ενέργειες παγκοσμίως πέρυσι, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα πάνω από 25.600 θανάτους. Από τους νεκρούς, οι 6.700 ήσαν οι δράστες των επιθέσεων, κατά την έκθεση.

Τρομοκρατικές ενέργειες διαπράχθηκαν σε συνολικά 104 χώρες το 2016, αλλά στην πλειονότητά τους, οι επιθέσεις στοχοθέτησαν μόλις πέντε χώρες: το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Ινδία, το Πακιστάν και τις Φιλιππίνες. Τα τρία τέταρτα του συνόλου των θυμάτων από τις επιθέσεις τρομοκρατών θρήνησαν το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η Συρία, η Νιγηρία και το Πακιστάν.

Η έκθεση αναφέρεται με θετικό τόνο στις πρόσφατες προσπάθειες της κυβέρνησης του Σουδάν, το οποίο είχε ενταχθεί στον κατάλογο των κρατών που η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία το 1993, λόγω της υποστήριξης που προσέφερε το Χαρτούμ σε παλαιστινιακές και λιβανέζικες οργανώσεις.

«Παρ’ όλο αυτό το ιστορικό, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι σήμερα μια προτεραιότητα (στο πεδίο της) εθνικής ασφάλειας για το Σουδάν και το Σουδάν αποτελεί εταίρο των ΗΠΑ» που συνεργάζεται πρόθυμα στις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες της Ουάσινγκτον, αναφέρεται στην έκθεση.

Άλλα κράτη τα οποία κατά την αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζουν την τρομοκρατία είναι το Ιράν και η Συρία.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε άρει προσωρινά τον Ιανουάριο τις κυρώσεις σε βάρος του Σουδάν για έξι μήνες, αναστέλλοντας το εμπάργκο, αποδεσμεύοντας πόρους του στο αμερικανικό έδαφος και καταργώντας χρηματοοικονομικές κυρώσεις. Η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανέβαλε την περασμένη εβδομάδα για τρεις μήνες τη λήψη μιας απόφασης για το εάν οι κυρώσεις θα αρθούν οριστικά ή όχι.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ δήλωσε στους δημοσιογράφους τον Ιούνιο ότι ανεξαρτήτως της απόφασης που θα ληφθεί σχετικά με τις κυρώσεις, το Σουδάν θα παραμείνει στον κατάλογο των χωρών οι οποίες υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

Διαβάστε επίσης:Πύρινη κόλαση στην Καλιφόρνια – Μαίνεται η τεράστια φωτιά – Χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Exit mobile version