Home News Κύπρος: “Θρίλερ” με την ισχυρή έκρηξη στα κατεχόμενα – Όλα δείχνουν ρωσικό...

Κύπρος: “Θρίλερ” με την ισχυρή έκρηξη στα κατεχόμενα – Όλα δείχνουν ρωσικό πύραυλο

Συνεχίζονται οι έρευνες για την έκρηξη που σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο χωριό Βουνό στην Επαρχία Κερύνειας, ενώ στα κατεχόμενα εκτιμούν ότι πρόκειται για συντριβή αντιαεροπορικού πυραύλου S-200. Λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω βρίσκεται η σημαία της ντροπής με την ημισέληνο στον Πενταδάχτυλο.

Για πύραυλο S -200, σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις, μίλησε ο «υπεξ» και «αναπληρωτής πρωθυπουργός» Κουντρέτ Οζερσάι, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στον λογαριασμό του στο Facebook, ο κ. Οζερσάι αναφέρει ότι με τις έρευνες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι η αναγραφή στον πύραυλο που έπεσε χθες βράδυ είναι ίδια με την αναγραφή του πυραύλου ρωσικής κατασκευής, τύπου S 200, που είχε πέσει στο Γκαζίαντεπ της Τουρκίας τον Ιούλιο του 2018.

Συνολικά πέντε κομμάτια του πυραύλου έχουν εντοπιστεί σε Βουνό, Δίκωμο και Κορνόκηπο. Το ένα από αυτά στην αυλή σπιτιού στο Δίκωμο, όπου εκκενώθηκαν προληπτικά τρία σπίτια.

Λόγω τον εξελίξεων, με τη συμμετοχή αξιωματικών του Αττίλα πραγματοποιήθηκε το πρωί στα κατεχόμενα το λεγόμενο «Υπουργικό» Συμβούλιο, το οποίο επιβεβαίωσε την ύπαρξη θραύσματος από S-200 στο σκλαβωμένο χωριό Βουνό της επαρχίας Κερύνειας.

Πηγές που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείου DHA συνηγορούν στην πιθανότητα να πρόκειται για πύραυλο S-200 που έριξε η Συρία εναντίον του Ισραήλ. Το τουρκικό πρακτορείο επικαλείται, ακόμη, πηγές του συριακού στρατού ότι μετά την έκρηξη του πυραύλου διαρρέουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες, ενώ επισημαίνουν ότι το αντικείμενο που έπεσε στα κατεχόμενα αποτελεί απομεινάρια του πυραύλου που έριξε η Συρία εναντίον πολεμικών αεροσκαφών του Ισραήλ.

Εξάλλου, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον συριακών στρατιωτικών θέσεων στη Χομς και στα προάστια της Δαμασκού, με τον συριακό στρατό να ανακοινώνει ότι συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκαν για να αναχαιτίσουν τους πυραύλους, οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από ισραηλινά αεροσκάφη που πέταγαν στον εναέριο χώρο του Λιβάνου. Πρόκειται για την επίθεση που εικάζεται ότι συνδέεται με την έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στον Πενταδάκτυλο. Βίντεο που δημοσιεύεται στη σελίδα Hareetz και αναρτήθηκε στο Twitter από δημοσιογράφο, δείχνει την πιθανή διαδρομή του πυραύλου που είχε ως τελικό στόχο τη Συρία και έπεσε στην οροσειρά του Πενταδακτύλου. Στο ίδιο μήκος κύματος η Κίπρις ποστασί, η οποία δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της ότι, σύμφωνα με είδηση του συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA, ισραηλινά μαχητικά άνοιξαν πυρ με πυραύλους εναντίον στόχων του συριακού στρατού κοντά στις πόλεις Δαμασκό και Χομς.

Κληθείς να σχολιάσει την έκρηξη στον Πενταδάκτυλο που προκάλεσε αναστάτωση σε κατεχόμενα αλλά και ελεύθερες περιοχές, ο κ. Πενταράς είπε ότι πρόκειται για αντιαεροπορικό πύραυλο από τη βόρεια Συρία εναντίων ισραηλινών αεροσκαφών τα οποία εκείνη την ώρα διενεργούσαν επίθεση κατά ιρανικών στόχων στην πόλη Χομς, ενώ για πύραυλο που δεν βρήκε στόχο και εξάντλησε το βεληνεκές του έκανε λόγο εξάλλου μιλώντας στο SigmaLive ο αξιωματικός εν αποστρατεία Σάββας Καλεντερίδης.

Μάλιστα, τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση για την εκκωφαντική έκρηξη που σημειώθηκε γύρω στη 01:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας στην κατεχόμενη Κύπρο, με τις πληροφορίες να είναι μέχρι και αυτή την ώρα συγκεχυμένες.

Παράλληλα, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ βρίσκεται σε επαφή με την τουρκοκυπριακή πλευρά σχετικά “με το επεισόδιο ασφάλειας”, όπως αναφέρει, στην περιοχή του κατεχόμενου χωριού Βουνό νωρίς το πρωί και κάλεσε όλους να μην καταλήγουν σε συμπεράσματα πριν την ολοκλήρωση της έρευνας που διεξάγεται. Την ίδια ώρα, σε τηλεφωνική του παρέμβαση το πρωί της Δευτέρας στο Πρωτοσέλιδο, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «λαμβάνονται όλες οι πληροφορίες και διερευνώνται όλα τα σενάρια από το Υπουργείο Άμυνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκρηξη ήταν εκκωφαντική και έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της ελεύθερης Κύπρου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, από την πτώση του αντικειμένου προκλήθηκε φωτιά, ενώ από την πρώτη στιγμή στο χώρο έσπευσαν μέλη της λεγόμενης «αστυνομίας» και των «δυνάμεων ασφαλείας», καθώς και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» Κουντρέτ Οζερσάι.

Σύμφωνα με την Χουριέτ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι «δεν είναι δικός μας (των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων) πύραυλος ή αεροσκάφος, είναι στρατιωτικό αεροσκάφος».

Πηγή: sigmalive.com

Exit mobile version