Home News Ουκρανία: Αποχωρούν από τη Χερσώνα τα ρωσικά στρατεύματα – Πλήγμα για τον...

Ουκρανία: Αποχωρούν από τη Χερσώνα τα ρωσικά στρατεύματα – Πλήγμα για τον Πούτιν

Ο ρωσικός στρατός έλαβε εντολή να αποσυρθεί από τη Χερσώνα, στην Ουκρανία, τη μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που καταλήφθηκε από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο.

Ο διοικητής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, δήλωσε ότι δεν είναι πλέον δυνατό να διατηρηθούν οι προμήθειες στην πόλη.

Σε σχόλια που μεταδόθηκαν και τηλεοπτικά, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού τόνισε ότι «οι ζωές και η υγεία των στρατευμάτων πάντα έχουν προτεραιότητα. Λαμβάνουμε υπόψη την απειλή στον άμαχο πληθυσμό και σεβόμαστε τις επιθυμίες αυτών που θέλουν να φύγουν, αλλά και διασφαλίζουμε τη μεταφορά του στρατιωτικού υλικού στον Δνείπερο»

Η υποχώρηση σημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις (περίπου 40.000 άνδρες) θα αποχωρήσουν εξ ολοκλήρου από την περιοχή στη δυτική όχθη του ποταμού Ντνίπρο. Πρόκειται για σημαντικό πλήγμα, καθώς η Ρωσία αντιμετωπίζει την ουκρανική αντεπίθεση.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η πιο λογική επιλογή είναι να οργανωθεί η άμυνα κατά μήκος του ποταμού Ντνίπρο», είπε ο στρατηγός Σουροβίκιν σε συνάντηση ανώτερων στρατιωτικών ηγετών.

Πληροφορίες από την Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες ανέφεραν ότι οι Ρώσοι καταστρέφουν γέφυρες στο οδικό δίκτυο των κατεχόμενων περιοχών, για να εμποδίσουν την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων. Άλλες πληροφορίες ήθελαν μονάδες του ρωσικού στρατού στην περιοχή να έχουν υποστεί βαρύτατες απώλειες, που σχεδόν τις αποδιοργάνωσαν.

Τις τελευταίες εβδομάδες η αντεπίθεση των Ουκρανών διεξαγόταν σε πιο αργούς ρυθμούς, αλλά και η Ρωσία δυσκολευόταν να εξασφαλίσει τις γραμμές ανεφοδιασμού γιατί η Ουκρανία είχε καταστρέψει με το πυροβολικό γέφυρες επί του Δνείπερου. Παράλληλα, η Ρωσία είχε μετακινήσει από την πόλη με πλοία χιλιάδες αμάχους, μια κίνηση που η Ουκρανία χαρακτήρισε εξαναγκασμό σε εξορία.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγο αφότου ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο αναπληρωτής διοικητής της Χερσώνας, Κιρίλ Στρεμούσοφ, σκοτώθηκε σε τροχαίο. Ο Στρεμούσοφ, ο οποίος ήταν ένας από τους κύριους υποστηρικτές της κατάληψης της Χερσώνας, είχε προειδοποιήσει μόλις πριν από έξι ημέρες ότι το πιθανότερο ήταν οι ρωσικές δυνάμεις να κληθούν να περάσουν στην ανατολική όχθη.

Exit mobile version