Στην “σέντρα” ο Ερντογάν – Η απόφαση Τραμπ και η μυστική συνάντηση

129
ερντογαν , τραμπ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται να μην επιδιώκει και τόσο ήρεμες σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Η απόφαση του πλανητάρχη να εξοπλίσει τους Κούρδους μαχητές της Συρίας ήταν “χτύπημα κάτω από την μέση” για την Τουρκία.

Ένας διπλωμάτης, την περιέγραψε ως εξής: «Είναι ως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να ετοιμάζεται να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο την Παρασκευή, και μέρες πριν ο Λευκός Οίκος να ανακοινώνει ότι η Τουρκία δικαιούται το μισό Αιγαίο. Αυτό συνέβη στον κ. Ερντογάν. Ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να εξοπλίσει τους θανάσιμους εχθρούς του αγνοώντας όλες τις ανησυχίες των Τούρκων. Περίπου έτσι είναι η κατάσταση σήμερα για τον κ. Ερντογάν».

Απορίες δημιουργεί το γεγονός της απόφασης αυτής μιας και μέχρι το βράδυ της Τρίτης στην Ουάσινγκτον βρισκόταν ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο εξ απορρήτων του κ. Ερντογάν. Έφτασαν άρον-άρον στην αμερικανική πρωτεύουσα για να αποτρέψουν τη χθεσινή ανακοίνωση για τον εξοπλισμό των ανταρτών του YPG, τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» και συνεργάτες του PKK.
Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι η τουρκική αντιπροσωπεία συναντήθηκε για μερικά λεπτά με τον ίδιο τον Πρόεδρο Τραμπ, στον Λευκό Οίκο. Η αμερικανική πλευρά δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία αλλά σε τουρκική ιστοσελίδα στην Ουάσιγκτον κυκλοφόρησε και μία θολή φωτογραφία που τραβήχθηκε λαθραία με κινητό.Σημασία έχει ότι ακόμα και αν συνάντησε τα μέλη της υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας, ο κ. Τραμπ έλαβε μία απόφαση που προσβάλλει τον Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή τη λέξη φέρεται να χρησιμοποίησε ο Τούρκος στρατηγός μιλώντας την Παρασκευή στο Πεντάγωνο με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντάνφορντ.

Η απόφαση που πήραν οι Αμερικανοί στηρίζεται στις προτάσεις – οδηγίες των στρατηγών τους και προσωπικά του υπουργού Αμύνης Τζέιμς Μάτις.
Ο τελευταίος απέρριψε το τουρκικό σχέδιο για κατάληψη της Ράκας στη βάση του τουρκικού σχεδίου. Ενώ στο Πεντάγωνο χαρακτήρισαν την τουρκική πρόταση πρόχειρη και ενημέρωσαν πως θα συνεργαστούν με τους Κούρδους για να κερδίσουν τους τζιχαντιστές.
Αυτή ακριβώς η στάση των αμερικανών θεωρήθηκε προσβητική από τους Τούρκους.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν ανακοίνωσε ούτε χθες την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο. Ουδείς γνωρίζει εάν θα πραγματοποιηθεί και μετά την «αντιτουρκική κίνηση» του Ντόναλντ Τραμπ, το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι «εάν θέλει ο Ερντογάν να συναντηθεί» με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Η τουρκική πλευρά, δεν φαίνεται να έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής, αλλά τα μέτωπα είναι πολλά όπως και οι απαιτήσεις του Ερντογάν. Σίγουρα οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.