Φιλέλληνας ο Γκάμπριελ! “Μην ταπεινώνεται την Ελλάδα”

136
Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Αίσθηση προκάλεσε η ατάκα του αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών της Άνγκελας Μέρκελ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Στην παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο “Αναδιαμορφώσεις”, την Δευτέρα (08.05.2017) ζήτησε να μην ταπεινώνεται άλλο η βασανισμένη Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων ο Γκάμπριελ αναφέρθηκε στα λάθη της γερμανικής πολιτικής σε ότι αφορά την Ελλάδα και συγκερκιμένα αναφέρει: «Δεν θα πρέπει μια βασανισμένη χώρα, όπως η Ελλάδα, να την ταπεινώνει κανείς για να βγάλει από τη μέση μια αριστερή κυβέρνηση».
Σχετικά με την εκλογή Μακρό στην Γαλλία δήλωσε: «Χθες ήταν μια μεγάλη νίκη για τον φίλο μου Εμανουέλ Μακρόν. Ήμασταν συνάδελφοι, ως υπουργοί Οικονομίας, αλλά διατηρούμε και προσωπικές σχέσεις, γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Τώρα θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχει επιτυχία η πολιτική Μακρόν για τη Γαλλία και την Ευρώπη. Διότι, σε περίπτωση που αποτύχει, η Μαρίν Λε Πεν είναι ακόμη νέα για να ξαναβάλει υποψηφιότητα σε 5 χρόνια».

Φυσικά, η ημέρα παρουσίασης του βιβλίου του δεν ήταν τυχαία. Μιας και η 8η Μαϊου είναι ημέρα νίκης των Συμμάχων του Β’Παγκοσμίου Πολέμου επί της ναζιστικής Γερμανίας και την προηγούμενη της Ημέρας της Ευρώπης.
Στις 262 σελίδες του βιβλίου ο Γκάμπριελ αναλύει την παγκόσμια πολιτική γεωγραφία του 21ου αιώνα με τις αντιθέσεις της, τις κρίσεις, την τρομοκρατία, τη μετανάστευση, τις φυσικές καταστροφές, τις τεχνολογικές προόδους για να επιστρέψει στη γηραιά ήπειρο, την Ευρώπη και τη Γερμανία.

«Ο κόσμος βρίσκεται σε διαδικασία αναδιαμόρφωσης» λέει ο Γκάμπριελ. «Η Ασία αναπτύσσεται, η Λατινική Αμερική και η Αφρική αναπτύσσονται, εμείς συρρικνωνόμαστε. Ακόμη και η μεγάλη Γερμανία δεν θα διαδραματίζει πλέον κανένα ρόλο, δεν θα έχει φωνή εάν δεν είναι ευρωπαϊκή φωνή. Γι’ αυτό και στο βιβλίο δίνεται μεγάλη σημασία σε αυτήν την ιδέα» τονίζει.Έχοντας στο πλευρό του τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γκάμπριελ δεν περιορίζεται στην περιγραφή προβλημάτων, αλλά κάνει προτάσεις και παρουσιάζει ιδέες που όμως παραμένουν στη σφαίρα των γενικεύσεων χωρίς να εξειδικεύονται.

Προτείνει για παράδειγμα, στιβαρή στάση απέναντι στον «αδελφό» ένοικο του Λευκού Οίκου, ασφάλεια, ελευθερία και ευημερία για όλους και όχι μόνο για μερικούς και σε ό,τι αφορά τη Γερμανία να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως δάσκαλος, αλλά να έχει πάντα συνείδηση του παρελθόντος της. Και φυσικά, μια τέτοια ημέρα με μια τέτοια νίκη του Εμανουέλ Μακρόν δεν θα μπορούσε να μην την εκμεταλλευτεί ο Γκάμπριελ για να περάσει το μήνυμα ότι η Γερμανία θα πρέπει να τολμήσει περισσότερη Ευρώπη.