Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή: “Μια απαξιωμένη μέρα”

Παγκόσμια

Στις 12 Μαϊου οι νοσηλευτές του ΕΣΥ γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή παρότι μόνο για γιορτές και για τιμές δεν είναι. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολλά και σύμφωνα με το μήνυμά τους οι συνθήκες εργασίας τους απαξιώνονται συνεχώς ενώ η στάση της πολιτείας και δη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προκαλεί προβληματισμό και επαγρύπνηση.
«Η πολιτεία έχει από χρόνια κατατάξει τους Νοσηλευτές στη βάση της αξιολογικής πυραμίδας του συστήματος υγείας, λειτουργώντας απαξιωτικά και μειωτικά για τους εξουθενωμένους και λιγοστούς πλέον εναπομείναντες στυλοβάτες του. Με αφορμή τον καθιερωμένο εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας του Νοσηλευτή στις 12 του Μάη, η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ οφείλει να επισημάνει, ότι στη χώρα μας η επέτειος αυτή είναι προσχηματική και κενή κάθε περιεχομένου» αναφέρει στο εφετινό μήνυμά της η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Νοσηλευτών ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ).

Κατά την ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ τα στοιχεία που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα συνηγορούν είναι πολλά: Στη χώρα μας, για κάθε 1.000 κατοίκους αντιστοιχούν 3 νοσηλευτές και σε κάθε γιατρό αντιστοιχεί μισός νοσηλευτής. Ο προϋπολογισμός για την υγεία είναι σε επίπεδα τριτοκοσμικά και το ΕΣΥ βρίσκεται υπό κατάρρευση. Η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας έχει περιοριστεί στην «κόκκινη γραμμή» της επικινδυνότητας και της επισφάλειας και η «φροντίδα» των ασθενών έχει δώσει τη θέση της στην απλή «διεκπεραίωση». Η ιδιαιτερότητα του κλάδου για τις κυβερνήσεις τοποθετείται στο ναδίρ του πολιτικού ενδιαφέροντος και η ανθρωποφαγία των καθαιρέσεων και των αναθέσεων μαίνεται στα νοσοκομεία.

«Με τη σκέψη μας στην ενίσχυση του επαγγελματικού ρόλου του Νοσηλευτή και την παλινόρθωση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, καλούμε όλους τους συναδέλφους να αντιμετωπίσουν τη συγκεκριμένη μέρα με περίσκεψη, όντας επιφυλακτικοί σε κάθε απόπειρα αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου» καταλήγει η ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ.