Στην αντεπίθεση περνάει ο Ροχανί πριν τις προεδρικές εκλογές

ροχανί

Στην αντεπίθεση περνά ο Χασάν Ροχανί, ο οποίος είναι υποψήφιος στην προεδρία της Ισλαμικής Δημοκρατίας στις 19 Μαϊου.

Αυτό έγινε φανερό, κατά την διάρκεια δυο τηλεμαχιών στις 28 Απριλίου και στις 5 Μαΐου, όπου πρόεδρος του Ιραν μίλησε με σφοδρότητα εναντίον των κύριων αντιπάλων του, τον δήμαρχο της Τεχεράνης Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ και τον πρώην γενικό εισαγγελέα Εμπραχίμ Ραϊσί.

«Μην μας μιλάτε για ελευθερία γιατί αυτή θα ντραπεί για εσάς», δήλωσε ο Ροχανί στις 7 Μαΐου ενώ την επόμενη στυηλίτευσε τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι οργανώσεις που συνδέονται με ορισμένους υποψηφίους: μια νύξη δηλαδή για τον Ραϊσι.
«Εάν εσείς οι νέοι μείνετε στο σπίτι, να ξέρετε ότι αυτοί θα σηκώσουν τείχη (…) για να διαχωρίσουν τα πεζοδρόμια που προορίζονται για τις γυναίκες από εκείνα που προορίζονται για τους άνδρες, ακριβώς όπως διαχώρισαν τους χώρους εργασίας τους», προειδοποίησε ο ιρανός πρόεδρος κάνοντας αυτή τη φορά αναφορά στον Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ και στη δράση του ως δημάρχου της Τεχεράνης από το 2005.
«Για άλλη μια φορά, στις 19 Μαΐου, ο ιρανικός λαός θα δείξει ότι δεν θέλει εκείνους που τα τελευταία τριάντα οκτώ χρόνια [από την επανάσταση του 1979], το μόνο που ήξεραν ήταν να κρεμούν και να στέλνουν ανθρώπους στη φυλακή», δήλωσε εκ νέου ο πρόεδρος Ροχανί απευθυνόμενος αυτή τη φορά στον Εμπραχίμ Ραϊσί και στο παρελθόν του ως γενικού εισαγγελέα.
Η ριζική αυτή αλλαγή στην προσέγγιση των αντιπάλων του σημειώθηκε λίγες ώρες μετά τη θυελλώδη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Ροχανί το πρωί της Κυριακής 7 Μαΐου σε ένα ανθρακωρυχείο στην περιοχή Γκολεστάν του βόρειου Ιράν, όπου στις 3 Μαΐου 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο ιρανός πρόεδρος έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών εκ μέρους των ανθρακωρύχων οι οποίοι τον επέκριναν για παραμέληση των συνθηκών εργασίας τους και απλήρωτους μισθούς τονίζοντας ότι ο πρόεδρος τούς επισκέφθηκε πολύ αργά.

«Δεν έχουμε τίποτα να φάμε», λέει ένας από τους ανθρακωρύχους στον Ροχανί, σκηνή που απαθανατίστηκε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο. «Πού ήσουν μέχρι τώρα, κύριε πρόεδρε; Ξέρεις τι σημαίνει να δουλεύεις σε ορυχείο;» λένε οι διαμαρτυρόμενοι ανθρακωρύχοι. Την ώρα που αναχωρούσε η συνοδεία του Χασάν Ροχανί, στο βίντεο διακρίνεται μία ομάδα ανθρακωρύχων να επιτίθεται με κλωτσιές και γροθιές εναντίον του αυτοκινήτου του. Το περιστατικό αυτό έγινε αμέσως αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους πολιτικούς του αντιπάλους, οι οποίοι το είδαν ως απόδειξη της αδυναμίας του να διαχειριστεί τη χώρα και να βελτιώσει τη ζωή των φτωχών.

Και ενώ οι κύριοι τίτλοι των εφημερίδων που πρόσκεινται στους μεταρρυθμιστές γράφουν: «κραυγή οργής του προέδρου», ο συντηρητικός υποψήφιος Εμπραχίμ Ραϊσί υποσχέθηκε να «μην υποχωρήσει απέναντι σε παρόμοιες καταστάσεις» και «να σηκώσει τείχη μεταξύ του λαού και εκείνων που καταπατούν τα δικαιώματά του». Μετά τις εξελίξεις αυτές, η τελευταία τηλεοπτική τηλεμαχία στις 12 Μαΐου αναμένεται θυελλώδης.