Στη Βουλή η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για το Eurogroup – Αντιδράσεις πολιτικών αρχηγών

Φουντώνει το πολιτικό θερμόμετρο μετά την κίνηση της ΝΔ να καταθέσει αίτημα προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για τη συμφωνία, ώστε – όπως αναφέρει – να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια για τα αποτελέσματα και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση στο Eurogroup

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει πως η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος έκλεισε με 16 μήνες καθυστέρηση, μία καθυστέρηση που, όπως λέει, προκάλεσε πολύ μεγάλο κόστος στους Έλληνες πολίτες και συνολικά στην οικονομία και καταθέτει την επιχειρηματολογία της για τις επώδυνες αποφάσεις.

Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι «παρά το ότι ψήφισε ένα σκληρότατο τέταρτο Μνημόνιο, με νέα μέτρα μέχρι το 2022 και πολύ ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, δεν πήρε καμία ουσιαστική, θετική απόφαση για το χρέος, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα προς τους βουλευτές του για να το ψηφίσουν».

«Η Κυβέρνηση οδήγησε τη Χώρα σε πολυετή λιτότητα. Για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια, ζητώ τη διενέργεια προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτησης με θέμα την Οικονομία, τις αποφάσεις του Eurogroup και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κυβέρνηση» καταλήγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είναι εμφανές ότι η ΝΔ πυκνώνει τα πυρά της κατά της συμφωνίας που έφερε -με μεγάλη καθυστέρηση όντως- η κυβέρνηση για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. Ήδη από το βράδυ της Πέμπτης, λίγη ώρα μετά το ανακοινωθέν του Eurogroup, το γρ. Τύπου της ΝΔ ανέφερε σε ανακοίνωσή του:

«Δυστυχώς για τη χώρα, η Κυβέρνηση πέρασε, για μία ακόμα φορά, κάτω από τον πήχη που η ίδια είχε θέσει. Σήμερα, ολοκληρώθηκε η δεύτερη αξιολόγηση με τεράστια καθυστέρηση και βαρύ κόστος για τους πολίτες. Η χώρα μας παίρνει μια δόση ύψους 8,5 δις ευρώ, πολύ χαμηλότερη από τις ανάγκες της οικονομίας, αλλά και από την πρόβλεψη της συμφωνίας.

Παρά το ότι ψήφισε ένα σκληρότατο τέταρτο Μνημόνιο, με νέα μέτρα μέχρι το 2022 και πολύ ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, δεν πήρε καμία ουσιαστική, θετική απόφαση για το χρέος, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα προς τους βουλευτές του για να το ψηφίσουν. Η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος μετατίθεται για το τέλος του προγράμματος μετά τα μέσα του 2018.

Δεν φαίνεται να πετυχαίνει την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ. στους επόμενους μήνες. Δεν πήρε καμία ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με τη συμφωνία που πριν τρεις εβδομάδες απέρριψε.

Η κυβέρνηση πήρε ό,τι της έδωσαν. Και οι λεονταρισμοί του κ. Τσίπρα αποδείχτηκαν μια χιλιοπαιγμένη επικοινωνιακή μεθόδευση η οποία δεν πείθει πλέον κανέναν. Αυτά που, τελικώς, μένουν από όλη αυτή τη διαδικασία είναι τα βαριά μέτρα για τους πολίτες και η πολυετής λιτότητα. Μια καθηλωμένη οικονομία, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν αφήνει να αναπνεύσει.

Και ένα σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας, που είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση για την ανάπτυξή της».

Γεωργιάδης: O Τσίπρας δεν έχει όριο στον εξευτελισμό

«Ο κ. Τσακαλώτος ήταν χθες το βράδυ πολύ μαζεμένος και σε πολύ χαμηλούς τόνους. Αντίθετα ο κ Τσίπρας, ο κ. Παππάς και η ομάδα του Μαξίμου άρχισαν να πανηγυρίζουν και να βαράνε τα νταούλια» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ

«Ο κ. Τσίπρας μπροστά στην ανάγκη να διατηρήσει την εξουσία δεν έχει κανένα όριο στον εξευτελισμό» είπε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

Μπροστά στην εξουσία προτιμά ακόμα και να εξευτελίζεται με τον Καμμένο που αναρτά αθλιότητες με τις γραβάτες, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας πως ακόμα και 10 εκατομμύρια Έλληνες να τον φτύνουν δεν πρόκειται να αφήσει την εξουσία.

«Ο κ. Τσακαλώτος ήταν χθες το βράδυ πολύ μαζεμένος και σε πολύ χαμηλούς τόνους. Αντίθετα ο κ Τσίπρας, ο κ. Παππάς και η ομάδα του Μαξίμου άρχισαν να πανηγυρίζουν και να βαράνε τα νταούλια», είπε στον Σκάι.

«Τώρα τα επιτόκια του δανεισμού είναι στο 5.60» τόνισε, ενώ συνέχισε λέγοντας πως αν παίρναμε την ποσοτική χαλάρωση τα επιτόκια θα υποχωρούσαν κατά μια μονάδα και θα ήμασταν κοντά στο στόχο.

Βολές και από Γεννηματά

«Πολύ κακό για το τίποτα. Μετά τους ψευτοπαλληκαρισμούς, η συνήθης άνευ όρων παράδοση καθώς τρεις εβδομάδες μετά το Eurogroup στις 22/5, η κυβέρνηση συμφώνησε σε αυτά που για επικοινωνιακούς λόγους απέρριπτε», σχολίασε η Φώφη Γεννηματά για την απόφαση του Eurogroup.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τόνισε ότι «με τον κ. Τσίπρα και τους ΣΥΡΙΖΑ/Ανελ δεν νικούν στο τέλος οι καλοί, όπως μας είπαν. Δυστυχώς χάνει πάντα η Ελλάδα», ενώ επεσήμανε ότι «χρειάστηκε ένας χρόνος διαπραγματεύσεων και 4,5 δισ. νέα δυσβάσταχτα μέτρα, για να επαναληφθούν οι εξαγγελίες του Μαΐου του 2016 ότι ρυθμίσεις για το χρέος θα γίνουν στο μέλλον, μετά την λήξη του προγράμματος. Αν και εφόσον…».

Όπως αναφέρει η κ. Γεννηματά, πρόκειται για άλλη μια αποτυχημένη διαπραγμάτευση, άλλη μια ευκαιρία χαμένη. «Πέρασαν δυόμιση χρόνια με σκληρή λιτότητα και ύφεση χωρίς προοπτική. Η κυβέρνηση Τσίπρα κοστίζει ακριβά στον τόπο. Ό,τι κι αν λένε, η καταδίκη του λαού έρχεται αμείλικτη», καταλήγει.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον λαό

«Το επιχείρημα της κυβέρνησης “τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας, ήρθε η ώρα των δανειστών”, είναι πέρα για πέρα παραπλανητικό, όχι μόνο γιατί κρύβει ότι κυβέρνηση και τρόικα κάθονται στην ίδια πλευρά του τραπεζιού, αλλά και γιατί κοροϊδεύει τον λαό ότι τα δεσμά διαρκείας, που του επιβάλλουν για λογαριασμό του κεφαλαίου, μπορούν δήθεν να πιάσουν τόπο υπέρ του» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Διαβάστε επίσης: Σομαλία, Κονγκό, Ελλάδα… Η ανακοίνωση-σοκ του ΔΝΤ μετά το Εurogroup