Αθωώθηκε ο Χαρδούβελης για τη μη υποβολή Πόθεν Έσχες

Ομόφωνα αθώο έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος κατηγορείτο για παράλειψη υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης για το 2012.

Η υπόθεση αφορούσε στην μη υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες την περίοδο 2011-2012, όταν ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρώην Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, αν και ήταν υπόχρεος.

«Δεν γνώριζα ότι έπρεπε να υποβάλλω δήλωση πόθεν έσχες. Δεν ξέρω τι έκαναν οι προηγούμενοι», ανέφερε στην απολογία του ο κ.Χαρδούβελης. Ερωτηθείς σχετικά από τον πρόεδρο του δικαστηρίου αν ρώτησε τον πορηγούμενο κάτοχό του για αυτην την υποχρέωσή του, ο κατηγορούμενος απάντησε:

“Δεν μου παρέδωσε κανείς. Παραλάβαμε χάος… μου ζήτησε ο κ. Παπαδήμος να αναλάβω. Δεν είχαμε παράδοση και παραλαβή. Μόλις κατάλαβα ότι υπήρχε περίπτωση να είμαι υπόχρεος, υπέβαλλα αμέσως. Υφίσταμαι έναν ανελέητο έλεγχο από τις αμερικανικές αρχές. Τα είχα έτοιμα. Επειδή είχα κάνει την ίδια δουλειά από το 2000-2004 και δεν έπρεπε να κάνω, έπεσα από τα σύννεφα όταν έμαθα ότι πρέπει να το κάνω. Εγώ στην κυβέρνηση πήγα με διάθεση να βοηθήσω”.

Από την πλευρά του ο συνήγορος του Παναγιώτης Κουρελέας σημείωσε ότι ο πρώην υπουργός “δεν ήξερε, δεν είχε ενημερωθεί ότι είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης ως προϊστάμενος γραφείου πρωθυπουργού το 2011/2012. Η περίπτωση του δεν αναφέρεται ρητά στο νόμο. Εν τέλη υπέβαλλε βέβαια. Για πέντε μήνες είχε τη θέση”.

Και πρόσθεσε: “Από Ιανουάριο μέχρι Μάιο του 2012. Επειδή η σύζυγος του είναι αμερικανίδα πολίτης είναι υποχρεωμένος να κάνει φορολογική δήλωση στην Αμερική. Άρα δεν του ήταν τίποτα, αν το ήξερε, να υποβάλλει και Ελλάδα» ανέφερε ο συνήγορος του Παναγιώτης Κουρελέας”.

Την απαλλαγή του κ. Χαρδούβελη πρότεινε και ο εισαγγελέας της έδρας, λέγοντας πως «δεν υπήρχε δόλια προαίρεση αλλά αμελής συμπεριφορά. Πρέπει να μείνει ατιμώρητος ενόψει αυτού του γεγονότος».

Λαμβάνοντας το λόγο ο εισαγγελέας της έδρας, ζήτησε την απαλλαγή του πρώην υπουργού λέγοντας πως «όταν ο κατηγορούμενος αντιλήφθηκε το γεγονός έσπευσε να μάθει και έκανε αμέσως κινήσεις να καταθέσει».

Ακόμη, ο εισαγγελέας τόνισε πως από τον έλεγχο στον κ. Χαρδούβελη δεν προέκυψε κάτι επιλήψιμο, ούτε από τη Βουλή ούτε από την έρευνα των αρχών. «Δεν υπήρχε δόλια προαίρεση αλλά αμελής συμπεριφορά. Πρέπει να μείνει ατιμώρητος ενόψει αυτού του γεγονότος» είπε ο εισαγγελέας.

Διαβάστε ακόμη: Βορίδης: Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο καλύτερος φίλος των δανειστών