Αισχύλεια 2017: Γιορτή πολιτισμού στην Ελευσίνα με 60 εκδηλώσεις

Τα Αισχύλεια 2017 οδηγούν την πόλη της Ελευσίνας προς το μεγάλο όνειρο της. Να γίνει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.

Με σταθερά και δυναμικά βήματα βαδίζει η Ελευσίνα στη μετάβασή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Σ’ αυτήν τη «σταθερή και αδιασάλευτη πορεία» -όπως αναφέρει ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Τσουκαλάς– το φεστιβάλ «Αισχύλεια» που διοργανώνει ο Δήμος Ελευσίνας εδώ και 43 χρόνια, γίνεται «η προμετωπίδα του πολιτισμού και εντάσσεται αρμονικά στην υλοποίηση του μεγάλου αυτού οράματος για την πόλη».

«Φέτος, με την ανάληψη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 2021, τα “Αισχύλεια” έρχονται να δώσουν τη δική τους δροσερή πνοή στα πολιτιστικά πράγματα της χώρας μας» δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς, κατά τη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος του φεστιβάλ, το οποίο -όπως είπε- περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων που προβάλλουν τη νέα καλλιτεχνική παραγωγή, την ντόπια ερασιτεχνική δημιουργία μαζί με καταξιωμένους καλλιτέχνες.

«Η καθιέρωση και η αναγνώριση των Αισχυλείων μας επιφορτίζει κάθε χρόνο με την ευθύνη να γινόμαστε καλύτεροι, να βελτιώνουμε τις συνθήκες για τους χιλιάδες επισκέπτες μας από το Θριάσιο, το λεκανοπέδιο της Αττικής και από το εξωτερικό. Δεν είναι κομπασμός, αλλά νομίζουμε πως η προσπάθεια τόσων χρόνων και τόσων ανθρώπων για την προώθηση του πολιτισμού, μας επιτρέπουν να ελπίζουμε στην προσέλευση όλο και περισσότερων Ευρωπαίων και όχι μόνο πολιτών» πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΚΕΔΕ και μέλος της Επιτροπής των «Αισχυλείων», Κωνσταντίνα Μαρούγκα, τόνισε πως το φεστιβάλ, από το 1974 που χαράζει την πολιτιστική στρατηγική της πόλης, απέδειξε την αντοχή του στο χρόνο: «Αυτές τις τέσσερις δεκαετίες τα Αισχύλεια έχουν μεγαλώσει, έχουν ωριμάσει και το κυριότερο, δεν έχουν παρακμάσει. Αντίθετα, βρίσκουν συνεχώς τρόπους να ανανεώνονται. Ο πολιτισμός γίνεται στην πόλη της Ελευσίνας τρόπος ζωής και δεν βρίσκεται απλά στον πυρήνα κάθε προσπάθειας, αλλά κινητοποιεί, συνενώνει ετερόκλητα στοιχεία, διαμορφώνοντας έτσι στο χρόνο τη νέα Ελευσίνα».

Ειδικά, από τις 9 Ιουνίου ως τις 30 Νοεμβρίου τα Αισχύλεια θα φιλοξενήσουν περί τις 60 εκδηλώσεις, ανάμεσα στις οποίες παραστάσεις, συναυλίες, εικαστικές εγκαταστάσεις, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, περφόρμανς, διαλέξεις, διεθνή συνέδρια, αγώνες δρόμου και πάρτι.

Το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στο Παλαιό Ελαιουργείο, ενώ το φεστιβάλ έχει συμπεριλάβει στον προγραμματισμό του και πολλές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, σε μια προσπάθεια «ο πολιτισμός να ανήκει σε όλους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει πλήρως τον άνθρωπο στις επόμενες δεκαετίες