Απίστευτο! Έκοψαν το “κακός πρωθυπουργός” από κείμενο του Θεοτοκά σε εξετάσεις (upd)

Σάλο έχει προκαλέσει στο πανελλήνιο η κατάπτυστη αλλοίωση του κειμένου του Θεοτοκά στο θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας που έδωσαν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, με τη σιωπηλή συγκατάθεση του υπουργείου Παιδείας.

Όπως αποκαλύφθηκε, το κομμάτι του Γιώργου Θεοτοκά που έπεσε τη Δευτέρα στους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων όχι μόνο είχε περικοπεί, αλλά του εναντίον είχε παραποιηθεί εκτεταμένα γιατί – μάλλον – ενοχλούσε με το σαφή νόημα των λεγομένων του!

Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι εξετάστηκαν σε ένα κείμενο ενός από τους κορυφαίους διανοητές της γενιάς του 1930 που δημοσιεύτηκε το 1956. Πρόκειται για τις παραινέσεις ενός πατέρα προς τον 20χρονο γιο του και σ’ ένα σημείο λέει:

«Να είσαι αυτό που είσαι. τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Ακουσέ με. ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σ’ αυτήν είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κακό επιστήμονα».

Αυτό το κείμενο δόθηκε στους υποψηφίους των Πανελλάδικών και τους ζητήθηκε να αναπτύξουν σε 50-60 λέξεις το νόημα της τελευταίας πρότασης. Όμως, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις η πρωτότυπη φράση του από το βιβλίο «Στοχασμοί και Θέσεις» έχει ως εξής:

«Ενας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σ’ αυτήν είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κούφο πρύτανη ή έναν κακό πρωθυπουργό»…

Η φράση «από έναν κούφο πρύτανη ή έναν κακό πρωθυπουργό» σβήστηκε ως δια μαγείας και αντικαταστάθηκε με την φράση «από έναν κακό επιστήμονα».

Τα ερωτήματα πολλά. Ποιός πήρε λοιπόν την πρωτοβουλία και άλλαξε την φράση; Είχε το δικαίωμα; Και τι φαντάστηκε το χέρι που αλλοίωσε το κείμενο; Οτι οι υποψήφιοι δεν θα γνώριζαν το επίθετο κούφος; Και το κακός πρωθυπουργός γιατί σβήστηκε; Ήταν εις γνώσιν της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων η πράξη αυτή;

Το θέμα έφεραν στην επιφάνεια τα Νέα και οι λόγοι μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστοι, όπως και ο άνθρωπος που πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων για το 2017 είναι ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών ομότιμος καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Δάσιος, ο οποίος είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tennessee, ΗΠΑ, ενώ κατέχει έδρα Αριστείας Marie Curie στο Cambridge.

Προκλητική ανακοίνωση από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων

«Είναι εντελώς αβάσιμη η πληροφορία ότι συμβαίνει για πρώτη φορά διασκευή κειμένου» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων υποψηφίων Επαγγελματικών Λυκείων, η οποία αιτιολογεί την παραποίηση του κειμένου, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να πείσει για τους ισχυρισμούς της.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας που αναπαράγεται και από ορισμένες ιστοσελίδες, σχετικά με τη διασκευή του κειμένου που δόθηκε στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ κατά την εξέταση του μαθήματος της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων υποψηφίων Επαγγελματικών Λυκείων, αναφέρει:

«Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την πανελλαδική εξέταση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας τα κείμενα που επιλέγονται μπορούν να διασκευάζονται για τις ανάγκες της εξέτασης, κάτι που συνιστά πάγια τακτική.

Τα κείμενα προσαρμόζονται λεξιλογικά και δομικά, έτσι ώστε να διευκολύνουν την διατύπωση κατάλληλων επιμέρους ερωτημάτων (περιεχομένου, οργάνωσης του κειμένου κ.λ.π) ώστε να ανταποκρίνονται στα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα του προγράμματος σπουδών της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Συνεπώς, είναι εντελώς αβάσιμη η πληροφορία ότι συμβαίνει για πρώτη φορά διασκευή κειμένου».