Απόφαση – βόμβα του ΣτΕ: Παράνομοι οι αναδρομικοί φορολογικοί έλεγχοι μετά την 5ετία!

Στο αέρα τινάζονται οι υπολογισμοί της κυβέρνησης για τα έσοδα που θα αποκόμιζε από πρόστιμα και ρυθμίσεις χρεών, από αναδρομικούς φορολογικούς ελέγχους και ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών πριν το 2011, καθώς με ομόφωνη απόφαση το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε άκυρες τις συνεχείς παρατάσεις στην παραγραφή του δικαιώματος του δημοσίου να ελέγχει φορολογουμένους για υποθέσεις του παρελθόντος!

Η απόφαση σταματάει τη μαζική παράταση της πενταετούς παραγραφής που τυπικά ισχύει εδώ και σχεδόν μια εικοσαετία, αλλά στην πράξη καταστρατηγείται κάθε χρόνο, επειδή οι κυβερνήσεις ήθελαν να βρίσκουν έσοδα από τους φορολογούμενους έως και 15 ή 20 χρόνια πίσω.

Πολλές υποθέσεις προ του 2011 θα πρέπει να παραγραφούν και να τις εγκαταλείψουν οι ελεγκτές, ενδεχομένως και επιστρέφοντας και χρήματα στους πολίτες – με πρώτους εκείνους που προσέφυγαν και κέρδισαν την υπόθεση.

Όλοι οι φορολογικοί έλεγχοι που έγιναν πλέον της πενταετίας, μεταξύ των οποίων και αυτοί που διενεργήθηκαν και διενεργούνται στις λίστες μεγαλοκαταθετών, όπως η λίστα Λανγκάρντ και η λίστα Μπόργιανς βρίσκονται πλέον στον αέρα και τα έσοδα που προσδοκούσε η Κυβέρνηση από τους ελέγχους πέφτουν στο κενό.

Ωστόσο παρατάσεις παραγραφής θα συνεχίσουν να δίνονται και άλλες υποθέσεις θα συνεχίζουν να παραμένουν «ζωντανές», ακόμα και αν προέρχονται από 10 ή 15 χρόνια πριν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση 1738 του 2017 της Ολομελείας του ΣτΕ, τινάζει στον αέρα τους αναδρομικούς φορολογικούς ελέγχους, που προξενούν αδικίες και αισθήματα ανασφάλειας στους πολίτες.

Θεωρεί άκυρες της μαζικές παρατάσεις στην παραγραφή του δικαιώματος του δημοσίου για ελέγχους. Απορρίπτει ως απαράδεκτους τους συνεχείς αιφνιδιασμούς των πολιτών από το Κράτος με συνεχείς ανατροπές των φορολογικών διατάξεων.

Συντάσσεται με τη στάση του Β΄Τμήματος του ΣτΕ και αποδομεί νομικά την συνήθη πρακτική της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών που, στα τέλη κάθε έτους, αρνείται να παραγραφούν χρήσεις που ξεπερνούν σε παλαιότητα την 5ετία. Τονίζει ότι ο νόμος προβλέπει ρητά ότι μετά την πάροδο 5ετίας δεν επιδίδεται φύλλο ελέγχου και δεν επιβάλλονται πρόστιμα.

Θεωρεί δε πως η υπερ-συσσώρευση παλαιών υποθέσεων δημιουργεί πρόβλημα όχι μόνον στους πολίτες, αλλά και στον φοροελεγκτικό μηχανισμό επειδή αυτός μπορεί να …επαναπαύεται ότι θα δοθεί νέα παράταση για να μην παραγραφούν οι υποθέσεις, και έτσι δεν βιάζεται να ολοκληρώσει εγκαίρως τους ελέγχους που πρέπει.

Τονίζει δε πως εν έτει 2017 πλέον, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός έχει πολλά σύγχρονα νομικά και τεχνολογικά εργαλεία που πριν δεν είχε για να κάνει ελέγχους και διασταυρώσεις, οπότε δεν μπορεί να επικαλείται … «στενότητα χρόνου» και να κρατά δέσμιους της εφορίας όλους τους φορολογουμένους.

Το υπουργείο Οικονομικών, αν και… σαστισμένο από την απόφαση του ΣτΕ, επιχειρεί να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία την εξέλιξη και τα στελέχη του αποφεύγουν προς το παρόν δημόσιες τοποθετήσεις.

Αναμένουν καθαρογραμμένη την απόφαση, προκειμένου κατόπιν να εξετάσουν ενδελεχώς αν προκύπτουν νομικά «παραθυράκια», που θα επιτρέψουν στις ελεγκτικές αρχές να συνεχίσουν το έργο τους!

Η κυβέρνηση βέβαια προγραμματίζει να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα τη σύσταση νέας εισαγγελικής υπηρεσίας που θα αναλάβει να κάνει ελέγχους προς τα πίσω, για 10 έως και 20 χρόνια πριν ή, πάντως, πολύ πέραν της πενταετίας. Αν όμως παραγράφονταν μαζικά οι υποθέσεις προ της πενταετίας, οι εισαγγελείς που θα αναλάβουν τα πόστα δεν θα έβρισκαν υποθέσεις για να ελέγξουν.

Η απόφαση αναγνωρίζει το δικαίωμα στο δημόσιο να παρατείνει την παραγραφή, αρκεί να το κάνει εγκαίρως -δηλαδή έως το τέλος της επόμενης χρονιάς από αυτήν που πρόκειται να παραγραφεί- και όχι αναδρομικά και κατ’επανάληψη.

Το υπουργείο οικονομικών εκτιμάει πως θα μπορεί και πάλι να δίνει παράταση στις νόμιμες παραγραφές, με άλλους τρόπους όμως. Υπάρχουν και άλλες διατάξεις που ανακόπτουν ή επεκτείνουν την «τυπική» 5ετία, επιτρέποντας παραγραφή μετά από 10ετία ή και 20ετία ακόμη, ανάλογα με το είδος ή τη βαρύτητα των περιπτώσεων και, κυρίως, αν προκύψουν «νεώτερα στοιχεία».

Διαβάστε επίσης: Κίνηση-ματ του Μπουτάρη: Ανέθεσε την καθαριότητα σε ιδιώτες