Αυστηρό μήνυμα Ευρωπαίων αξιωματούχων: Υλοποιήστε άμεσα το μνημόνιο!

Αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στα μνημονιακά μέτρα έστειλαν από το βήμα του συνεδρίου του Economist που πραγματοποιείται στην Αθήνα Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESM) Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν) και Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ)

Αν και ο Νίκολα Τζιαμαρόλι έστειλε θετικό μήνυμα για τη δυνατότητα επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές τους επόμενους μήνες, τόνισε ότι για να συμβεί αυτό η ελληνική πλευρά πρέπει «να ενισχύσει την εφαρμογή» των μεταρρυθμίσεων να δώσει έμφαση στην ανάληψη της ιδιοκτησίας του προγράμματος. «Είμαστε στα μισά του δρόμου, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν θα βγούμε από το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 ή θα πάμε σε νέο πρόγραμμα ο εκπρόσωπος του ESM απάντησε ότι «αν η Ελλάδα παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα θα βγει τον Αύγουστο του 2018» όπως συνέβη και με τις άλλες χώρες που ήταν σε προγράμματα.

Αυστηρό ήταν και το μήνυμα του Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «δεν πρέπει να μετακινούνται τα γκλοπόστ» και να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα καθώς «η νομοθεσία υπάρχει».

Όπως είπε η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει ξανά την ευκαιρία η οποία είχε παρουσιαστεί το 2014 τονίζοντας ότι μένουν λίγα ακόμη να νομοθετηθούν σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων και ότι το βασικό που πρέπει να γίνει είναι να εφαρμοστούν τα ψηφισμένα.

Η ομιλία Κοστέλο είχε και θετικές αναφορές για την Ελλάδα όσον αφορά την υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου για το 2016 και τη δυνατότητά της να αξιοποιήσει την ευκαιρία που της παρουσιάζεται για να επιστρέψει στις αγορές.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φραντσέσκο Ντρούντι, ο οποίος ζήτησε υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ώστε να τονωθεί η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να επιβεβαιωθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Σημείωσε, δε, ως κρίσιμης σημασίας την προώθηση της πώλησης κόκκινων δανείων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ως μέσο να τονωθεί η ρευστότητα στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ελλάδα.

«Τι πρέπει να γίνει από εδώ και εξής: Υλοποίηση – Υλοποίηση – Υλοποίηση. Απαιτούνται ακόμα αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, να προχωρήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, να ξεκινήσουν οι πωλήσεις κόκκινων δανείων», τόνισε σχετικά ο κ. Ντρούντι.

Όπως σημείωσε «μετά από 4 χρόνια, ο χρηματοπιστωτικός τομέας αρχίζει πάλι να παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης».

Ωστόσο, όπως σημείωσε: α) Οι καταθέσεις αυξήθηκαν, αλλά παραμένουν 25% κάτω από την αρχή της κρίσης, β) Υποχώρησαν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, γ) Αυτά δεν αρκούν. Πρέπει να μειωθούν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Σταθεροποιήθηκαν στο 48% αλλά δεν μειώνονται!

Σύμφωνα με τον κ. Ντρούντι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και η νομοθεσία για την πωληση κόκκινων δανείων είναι απαραίτητα βήματα για να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα και έτσι να καθαρίσουν οι τράπεζες και να μπορούν έτσι να παρέχουν ξανά δάνεια.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, παραδέχθηκε ότι η δήλωση του Eurogroup έχει αρκετές ασάφειες. «Πρέπει να εξειδικευτούν αρκετά τα μέτρα για την παράταση ή επιμήκυνση χρέους και για την ρήτρα Ανάπτυξης», τόνισε υπογραμμίζοντας πως «η ΕΚΤ πρέπει να γνωρίζει ξεκάθαρα τι ισχύει ώστε να αντιμετωπίσει το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους».

Διαβάστε επίσης: «Ψαλίδι» έως και 200 ευρώ – Ανατροπές στις συντάξεις των αποστράτων