Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους αποτελείται από δάνεια, σύμφωνα με στοιχεία για το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών το 2016, που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.
Ειδικότερα, το συνολικό ποσοστό του ακαθάριστου χρέους της γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 179% το 2016 και συνίστατο κυρίως σε δάνεια (80%), ενώ ακολουθούν οι χρεωστικοί τίτλοι (18,2%). Τα δάνεια επικράτησαν, επίσης, στην Εσθονία κατά 87%, όπως και στην Κύπρο κατά 67%.
Αντίθετα, τα χρεόγραφα αποτελούσαν το κύριο χρηματοδοτικό μέσο στα περισσότερα κράτη-μέλη, κυρίως στη Μάλτα (93% του συνολικού χρέους της γενικής κυβέρνησης), την Τσεχική Δημοκρατία (91%), την Ουγγαρία και το Ηνωμένο Βασίλειο (και οι δύο 88%), τη Σλοβακία και τη Γαλλία (από 85%), την Ιταλία και τη Σλοβενία (από 84%), την Ισπανία και την Αυστρία (από 83%) καθώς και το Βέλγιο (82%). Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του δημόσιου χρέους, η Σουηδία κατέγραψε το 2016 το υψηλότερο ποσοστό βραχυπρόθεσμων αρχικών ληξιπρόθεσμων χρεών μεταξύ των κρατών-μελών, έναντι της Ουγγαρίας (19%) και της Πορτογαλίας (17%), όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η Ιταλία (13%), η Δανία (11%), οι Κάτω Χώρες και η Γαλλία (10%) κατέγραψαν, επίσης, μετοχές βραχυπρόθεσμης διάρκειας άνω του 10%. Η Ελλάδα βρέθηκε λίγο παραπάνω από το 5%.
Στο αντίθετο άκρο, σχεδόν όλο το χρέος αποτελείται από μακροπρόθεσμες διάρκειες στη Βουλγαρία, την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Λιθουανία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα «Βόμβα» από Societe Generale: Νέο μνημόνιο για την Ελλάδα!
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μέχρι τον Σεπτέμβριο η ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας
ΑΚΟΜΑ: Σομαλία, Κονγκό, Ελλάδα… Η ανακοίνωση-σοκ του ΔΝΤ μετά το Εurogroup