“Είναι η τελευταία ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου” εκτιμάει ο Γιούνκερ

«Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου και θα κάνω ό,τι μπορώ για να συμβάλω και να υποστηρίξω αυτή τη διαδικασία» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από το Ταλίν, όπου βρίσκεται για την επίσημη έναρξη της εσθονικής Προεδρίας.

Ερωτηθείς σχετικά με την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας, Γιούρι Ράτας, ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σημαντική «πρόοδος» στις εν λόγω συνομιλίες, παρ’ όλο που, όπως είπε, ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων σε αυτό το πλαίσιο «δεν ήταν πολλά υποσχόμενος».

«Είμαι πάντα διατεθειμένος να πάρω ο ίδιος το αεροπλάνο όταν πρόκειται να βοηθήσω την Ελλάδα ή την Κύπρο. Αλλά αυτήν τη φορά έπρεπε να είμαι εδώ στο Ταλίν, γι’ αυτό δεν πήγα ο ίδιος» σημείωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ράτας ανέφερε ότι σχετικά με το Κυπριακό συνάντησε ο ίδιος διμερώς με τις εμπλεκόμενες πλευρές και γνωρίζει «ως Εσθονός» πόσο «περίπλοκο» είναι αυτό το ζήτημα.

«Η Κύπρος είναι ένα δυνατό μέλος της ΕΕ και είναι ευθύνη μας να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Ως πρόεδρος του Συμβουλίου θα εγείρω το ζήτημα της Τουρκίας και εκτός ΕΕ» ανέφερε.

Τσαβούσογλου: Επιμένει για εγγυήσεις και στρατεύματα

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, η διάσκεψη για το Κυπριακό, χωρίς την παρουσία του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες, πέντε σημεία περιλαμβάνει η πρόταση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την οποία υπέβαλε στην πρώτη μέρα της Διάσκεψης για το Κυπριακό, στο Κραν Μοντάνα.

Το πρώτο σημείο είναι, όπως η παρούσα συμφωνία εγγυήσεων αναθεωρηθεί.

Το δεύτερο σημείο αναφέρει ότι την πρώτη ημέρα της εφαρμογής της λύσης ένας αριθμός στρατευμάτων θα αποχωρήσει.

Το τρίτο σημείο αναφέρει ότι θα ιδρυθεί Επιτροπή Παρακολούθησης, στην οποία θα συμμετάσχουν μέλη των τριών εγγυητριών δυνάμεων, της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πολιτείας, και του ομόσπονδου κράτους.

Το τέταρτο σημείο λέει ότι θα υπάρξει εγγύηση για τη λειτουργία του ομοσπονδιακού συντάγματος και του συντάγματος των ομόσπονδων πολιτειών.

Το πέμπτο σημείο αναφέρει ότι, αν όλα πάνε καλά, θα αναθεωρηθεί ο αριθμός των στρατευμάτων που θα μείνει στο νησί.

Η πρώτη απάντηση Αναστασιάδη

Τρία ερωτήματα έθεσε ο βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλντμαν, στους συμμετέχοντες στη διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας. Τα ερωτήματα είναι τα εξής: α) Πώς αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων β) Ποιο το σύστημα ασφάλειας και εγγυήσεων μετά τη λύση του κυπριακού γ) Ποιος μηχανισμός θα επιβλέπει την εφαρμογή της λύσης.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης απάντησε με ένα κείμενο 16 σελίδων στα ερωτήματα αυτά. Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνοκυπριακές πηγές, το έγγραφο διαβάστηκε και δεν δόθηκε σε έντυπη μορφή. Ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απάντησε λεπτομερώς και στα τρία ερωτήματα, δίνοντας έμφαση στην ιδιότητα της Κύπρου ως χώρας μέλους της ΕΕ, κάτι που καθιστά αδιανόητο να κηδεμονεύεται με εγγυήσεις τρίτων χωρών και παρουσία ξένων στρατευμάτων. Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει πως οι εγγυήσεις στα θέματα ασφάλειας από την ΕΕ και τον ΟΗΕ μπορούν να είναι η απάντηση στις ανησυχίες της τουρκικής πλευράς.

Η ελληνική και η τουρκική πλευρά, που έχουν καταθέσει τις αρχικές προτάσεις τους, καταδεικνύουν μεγάλη απόσταση. Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως δεν τίθεται θέμα συνέχισης του συστήματος εγγυήσεων του 1960 με παραμονή στρατευμάτων και προτείνει τη δημιουργία μηχανισμού εφαρμογής της λύσης στον οποίο δεν θα μετέχουν Ελλάδα και Τουρκία.

Διαβάστε επίσης: Εξοργισμένος ο Ερντογάν με τη Γερμανία