Συνεχίζεται στην Αλβανία η καταμέτρηση των ψήφων από τις βουλευτικές εκλογές, ενώ σε ό,τι αφορά την ελληνικής μειονότητας φαίνεται ότι 5 από τους 8 ομογενείς Έλληνες που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια των αλβανικών κομμάτων να έχουν πετύχει την εκλογή τους.
Επίσης, οριακή είναι η νίκη του προέδρου του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλη Ντούλε, που έχει την τρίτη θέση στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος στην περιφέρεια Αυλώνας.
Ωστόσο, εντυπωσιάζει το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής των Ελλήνων στις εκλογές αυτές. Στη Χιμάρα, η συμμετοχή ήταν μόλις 31% όσο και στον δήμο Δρόπολης που αποτελείται από Έλληνες ψηφοφόρους.
Στον δήμο Φοινίκης, ο οποίος κατοικείται επίσης από Έλληνες, η συμμετοχή ήταν μόλις 21%. Στους συγκεκριμένους αυτούς δήμους, προηγούνται το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε Χιμάρα και Φοινίκη και το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης στον δήμο Δρόπολης.
Το Κόμμα των Ελλήνων το οποίο κατέβηκε ανεξάρτητο και με έμφαση στην περιφέρεια Αυλώνας είναι δεύτερο στον δήμο της Φοινίκης.
Στις εκλογές συμμετείχαν περίπου 1.600.000 Αλβανοί ψηφοφόροι, ποσοστό που αγγίζει το 46%. Το ποσοστό αυτό θεωρείται το χαμηλότερο όλων των εκλογικών αναμετρήσεων στη μεταπολίτευση στην Αλβανία.
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, στις 10:45 (τοπική ώρα), που αντιστοιχούν στο 39% των καταμετρημένων ψήφων, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα προηγείται με ποσοστό που αγγίζει το 49,47%.
Το ποσοστό αυτό, με βάση τους συνδυασμούς ανά περιφέρεια, δίνει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα 76 έδρες από τις 140 συνολικά, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πετύχει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πάντως, ο ίδιος ο Ράμα, με σημερινή ανάρτηση στην προσωπική του ιστοσελίδα, έκρινε το αποτέλεσμα ένα θαύμα που δεν ολοκληρώθηκε.
Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το Δημοκρατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ποσοστό 28,4%, και πτώση της τάξεως του 10% σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Με το αποτέλεσμα αυτό το Δημοκρατικό Κόμμα λαμβάνει 41 έδρες.
Φαίνεται ότι δεν συνέβαλε στην εκλογική δύναμη του Δημοκρατικού Κόμματος η ένταξη στα ψηφοδέλτια, υποψηφίων από πέντε άλλα μικρά συμμαχικά κόμματα, μεταξύ αυτών και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο διεκδικεί την άμεση εκπροσώπηση της ομογένειας στην Αλβανία.
Τρίτο έρχεται το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης με ποσοστό 15% και 20 έδρες, το οποίο φαίνεται ότι ανέβασε την εκλογική του δύναμη, αλλά χωρίς να πετύχει τους εκλογικούς του στόχους.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στην αλβανική Βουλή φαίνεται ότι θα μπουν 5 κόμματα από τα 18 που κατήλθαν ανεξάρτητα στις εκλογές. Μεταξύ αυτών είναι και το κόμμα «Δημοκρατική Ένταξη και Ενότητα», γνωστό ως κόμμα των Τσάμηδων που πετυχαίνει μέχρι τώρα δύο έδρες και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που πετυχαίνει 1 έδρα.