Σπάνια εμφάνιση Άσαντ μακριά από τη Δαμασκό

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ προσευχήθηκε σήμερα για την ισλαμική γιορτή Εϊντ αλ-Φιτρ στην Χάμα, πραγματοποιώντας το μεγαλύτερο ταξίδι που έχει κάνει εδώ και χρόνια στο εσωτερικό της Συρία, γεγονός που σύμφωνα με το Reuters φανερώνει την αυξανόμενη αυτοπεποίθησή του.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες του Άσαντ να προσεύχεται σ’ ένα μεγάλο τέμενος της Χάμα πίσω από τον ιμάμη του, ενώ δίπλα του στέκονταν και άλλοι ιερωμένοι καθώς και ένα μεγάλο πλήθος πιστών.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως η παρουσία του Άσαντ στην πόλη για την Εϊντ αλ-Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού, δείχνει πως η νίκη και η επιστροφή της ασφάλειας απέχουν μόλις «λίγα βήματα».

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, ο Άσαντ δεν είχε πραγματοποιήσει ανακοινωμένη επίσκεψη στην Χάμα, η οποία απέχει περίπου 185 χλμ. από τη Δαμασκό. Πέρυσι είχε προσευχηθεί για την Εϊντ αλ-Φιτρ στη Χομς, που βρίσκεται περίπου 40 χλμ. πλησιέστερα στη Δαμασκό.

Οι αντάρτες που επιδιώκουν την ανατροπή του Άσαντ είχαν φθάσει σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη βόρεια πόλη Χάμα μόλις τον Μάρτιο, αλλά στη συνέχεια απωθήθηκαν από τον συριακό στρατό και τους συμμάχους του.

«Στο κόκκινο» η ένταση στη Συρία

Στο μεταξύ, το θερμόμετρο της έντασης στη Συρία χτυπά «κόκκινο». Μόνο μέσα στην τελευταία βδομάδα, είχαμε (στις 18/6) την κατάρριψη συριακού πολεμικού επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου «Su-22» από αμερικανικό «F-18» πάνω από την περιοχή Ρασάφαχ, στα νότια περίχωρα της Ράκα.

Πρόκειται για την πρώτη άμεση επίθεση των ΗΠΑ σε συριακό αεροσκάφος από την έναρξη του πολέμου το 2011, που προκάλεσε οργή όχι μόνο στη Δαμασκό, αλλά και στη Μόσχα, η οποία απάντησε με αναστολή του μνημονίου στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ για την αποτροπή θερμών επεισοδίων μεταξύ των αεροπορικών τους δυνάμεων στη Συρία.

Κλιμακώνοντας τη ρητορική της, η Ρωσία διεμήνυσε πως στο εξής θα θεωρεί εχθρικό «οποιοδήποτε ιπτάμενο αντικείμενο πετά στον συριακό εναέριο χώρο δυτικά του Ευφράτη», αναγκάζοντας την Αυστραλία να ανακοινώσει προσωρινά «πάγωμα» της συμμετοχής της σε επιχειρήσεις στη Συρία.

Από το «κάδρο» δεν έλειψε, το ίδιο 24ωρο η ρίψη έξι πυραύλων από το δυτικό Ιράν στο Ντέιρ Εζόρ της ανατολικής Συρίας, με στόχο βάση τζιχαντιστών σε απόσταση 600 χιλιομέτρων.

Έτσι, η Τεχεράνη δεν κατέστρεψε μόνον δυνάμεις τζιχαντιστών, αλλά έστειλε προειδοποιητικό «μήνυμα» σε ανταγωνιστές της στην περιοχή (ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία), πραγματοποιώντας (σε συνεργασία με το Ιράκ…) το πρώτο πυραυλικό πλήγμα σε ξένο έδαφος εδώ και 30 χρόνια.

Ένα 48ωρο αργότερα (20/6), οι ΗΠΑ, που στο μεταξύ βομβαρδίζουν ανηλεώς θέσεις τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ, προκαλώντας εκατόμβες θυμάτων μεταξύ αμάχων, μίλησαν και πάλι με τα όπλα: Αμερικανικό βομβαρδιστικό κατέρριψε ιρανικό τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος τύπου «Shaheed 129 UAV» στη στρατηγική μεθόριο της νότιας Συρίας με την Ιορδανία και το Ιράκ, βορειοδυτικά της περιοχής Αλ Τανφ.

Οι Αμερικανοί, όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές, έχουν φτιάξει στην περιοχή τουλάχιστον δύο στρατιωτικές βάσεις σε συνεργασία με τις κουρδικές και αραβικές «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) επιχειρώντας να ορθώσουν «φράγμα» στις κινήσεις των ιρανικών και άλλων σιιτικών δυνάμεων.

Είναι, επίσης, ενδιαφέρον το γεγονός πως στην περιοχή σχεδιάζεται η μία από τις τέσσερις «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» που αποφάσισαν στις αρχές του περασμένου Μάη οι εγγυήτριες δυνάμεις της συριακής εκεχειρίας (Ρωσία, Ιράν, Τουρκία) και στις οποίες οι ΗΠΑ ξεκάθαρα δεν συμπεριλαμβάνονται.

Διαβάστε επίσης: Στις κάλπες σήμερα οι Αλβανοί για να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο