Εντείνεται η αστάθεια στο Κόσσοβο μετά τις εθνικές εκλογές

Νέους πολιτικούς κλυδωνισμούς προκαλούν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της περασμένη Κυριακής στην περιοχή του Κοσόβου, την αυτόνομη επαρχία της Σερβίας που κατοικείται κατά πλειοψηφία από Αλβανούς και η οποία έχει αυτοανακηρυχθεί ανεξάρτητο κράτος από το 2008.

Και αυτό διότι, εισέρχεται σε περίοδο επικίνδυνης για τη σταθερότητα της περιοχής πολιτική ρευστότητα, μετά την αδυναμία του πρώτου συνασπισμού να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η κάλπη δεν έδωσε αυτοδυναμία σε κανέναν συνασπισμό και πλέον θα αναζητηθεί ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης μέσα από συνεργασίες, που όμως – δεδομένων των τεράστιων διαφορών μεταξύ των κομμάτων, αλλά και της πολιτικής οξύτητας – δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επιτευχθεί.

Σαφής εικόνα για τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα δεν υπάρχει, καθώς η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω πτώσης των ηλεκτρονικών συστημάτων από νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Φέρεται πάντως από τα καταμετρημένα ψηφοδέλτια να προηγείται ο αποτελούμενος από το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (PDK) του πρόεδρου Χασίμ Θάτσι, την κεντροδεξιά Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου (ΑΑΚ) του Ραμούς Χαραντινάι και την κεντροαριστερή Πρωτοβουλία για το Κόσοβο (NISMA) του Αρμπέν Λιμάι, συνασπισμός με ποσοστό γύρω στο 35%, χωρίς ωστόσο να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Του λεγόμενου «συνασπισμού των UCKάδων» ηγείται – θα είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός τους – ο αθωωθείς από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία Ραμούς Χαραντινάι.

Δεύτερο, με ποσοστό 25%-26%, έρχεται το ανερχόμενο κεντροαριστερό – εθνικιστικό κίνημα «Αυτοδιάθεση» με επικεφαλής τον Άλμπιν Κούρτι και τρίτος ο συνασπισμός αποτελούμενος από την κεντροδεξιά Δημοκρατική Λίγκα Κοσόβου (LDK), τη Συμμαχία για ένα Νέο Κόσοβο και την φιλελεύθερη Εναλλακτική Πρωτοβουλία.

Η «Αυτοδιάθεση» έχει ως υποψήφιο πρωθυπουργό τον Α. Κούρτι και ο τρίτος – μέχρι στιγμής – σε ψήφους συνασπισμός προτείνει για την ίδια θέση τον τέως υπουργό Οικονομικών Αμπντουλάχ Χότι.

Οι Σέρβοι του Κοσόβου κατήλθαν στις εκλογές διασπασμένοι, με τον υποστηριζόμενο από το Βελιγράδι συνδυασμό «Σερβική Λίστα» να παίρνει, εκτός απροόπτου, και τις 10 έδρες στη Βουλή που δικαιούνται, βάσει του Συντάγματος, οι Σέρβοι.

Διαβάστε ακόμη: Αποκάλυψη! Πραξικόπημα χωρίς στρατό και στο Βατικανό!