Η Λαγκάρντ στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του Παυλόπουλου

182

Η Κριστίν Λαγκάρντ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και έρχεται στην Αθήνα.

Τις διαφωνίες που παραμένουν μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου σε συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον, ενώ αποκάλυψε πρόσκληση του Προκόπη Παυλόπουλου προς την Κριστίν Λαγκάρντ να επισκεφτεί την Αθήνα, κάτι που όπως είπε αποδέχτηκε με χαρά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Κληθείς να σχολιάσει έρευνες όπως αυτή του ινστιτούτου Peterson που χαρακτήρισε «μη ρεαλιστική» την απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 2% του ΑΕΠ ως το 2060, ξεκαθάρισε ότι ΔΝΤ δέχτηκε τα πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2022 να είναι 3,5% του ΑΕΠ αλλά από εκεί και πέρα θεωρεί ότι ρεαλιστικό είναι να διαμορφωθούν στο 1,5% του ΑΕΠ (σ.σ. η απόφαση του Eurogroup μιλά για ποσοστό «ίσο ή μεγαλύτερο, αλλά κοντά στο 2% του ΑΕΠ την περίοδο από το 2023 ως το 2060), όπως μεταδίδει το euro2day.gr.

Έδωσε δε έμφαση στο γεγονός ότι το Ταμείο θα στηριχθεί στην δική του ανάλυση χρέους που θα γίνει «με τις δικές μας εκτιμήσεις». Δεν έχουμε συμφωνήσει με όλες τις παραδοχές των Ευρωπαίων για την πορεία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, σημείωσε.

Μένουμε σταθεροί

Κατά τον Τζέρι Ράις, το ΔΝΤ παραμένει σταθερό στις θέσεις του. Με κανένα τρόπο η «επί της αρχής» έγκριση δεν σημαίνει ότι θα κάνει πίσω σε ότι αφορά τις απαιτήσεις για το χρέος. Περιμένουμε οι συζητήσεις για το χρέος και την διαύγεια των μέτρων και θέλουμε γρήγορη ολοκλήρωση.

«Αν δεν πιστεύαμε ότι υπάρχει καλή πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία για το χρέος δεν θα προχωρούσαμε έτσι», είπε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της το επόμενο καλοκαίρι και να βγει από το πρόγραμμα. Δεν είναι «extent and pretend», απάντησε κληθείς να σχολιάσει το άρθρο του El Erian.

Τέλος ο ίδιος δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα πρόταση από την πλευρά του Ταμείου για το θέμα του χρονοδιαγράμματος και της διάρκειας του «επί της αρχής». Θύμισε ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχε όριο 30 ημερών, σε κάποιες μεγαλύτερο και σε κάποιες καθόλου.

Η «δεύτερη καλύτερη επιλογή»

Πριν μια εβδομάδα έγινε ένα σημαντικό βήμα για να γυρίσει η Ελλάδα στη σταθερότητα. Φτάσαμε σε μια συμφωνία για «επί της αρχής» συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Θύμισε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ είπε αμέσως ότι το Ταμείο διατηρεί την προσέγγιση των δυο σκελών (μεταρρυθμίσεις-χρέος). Το πακέτο που ψηφίστηκε καλύπτει το Ταμείο σε ότι αφορά το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων. Στο χρέος έγινε κάποια πρόοδος αλλά χρειάζονται περισσότερα και χρειάζεται χρόνος για τη διαπραγμάτευση.

Η «επί της Αρχής» συμφωνία είναι μια διαδικασία που ακολουθήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν σημείωσε. Έχει αποδειχτεί αποτελεσματική στο παρελθόν.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει το πρόγραμμα, ενώ η εκταμίευση θα γίνει μόνο μετά την λήψη των μέτρων για το χρέος που θα επιβεβαιωθεί από την ανάλυση της βιωσιμότητας χρέους (DSA) που θα γίνει από το ΔΝΤ.

Ο εκπρόσωπος τύπου επανέλαβε τις θέσεις που είπε και η Κρ. Λαγκάρντ για τη συμφωνία: διασφαλίζει τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν, βοηθά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα καθώς αποφεύγεται κρίση πληρωμών το καλοκαίρι, ενώ διατηρεί ζωντανή τη διαδικασία για τη περαιτέρω ρύθμιση του χρέους.

Προτιμούσαμε μια πλήρη συμφωνία, αυτή ήταν η δεύτερη καλύτερη επιλογή, παραδέχτηκε αλλά είπε ότι ήταν μια εποικοδομητική προσπάθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ινστιτούτο Peterson: Δημοσιονομικός «ζουρλομανδύας» η απόφαση του Eurogroup

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ψυχρολουσία Ρέγκλινγκ: Πληρώστε τα ληξιπρόθεσμα για να πάρετε τη δόση!

ΑΚΟΜΗ: Κατάσχονται τα επιδόματα πολυτέκνων για οφειλές στο δημόσιο