Η Συρία αμνήστευσε 83 αιματοβαμμένους τζιχαντιστές του ISIS

Αμνήστευσε σήμερα 83 χαμηλόβαθμους τζιχαντιστές, σε μια κίνηση καλής θέλησης, προκειμένου να προαχθεί η σταθερότητα στην πόλη το πολιτικό συμβούλιο που αναμένεται να αναλάβει την διοίκηση της πόλης Ράκα στη Συρία, αμέσως μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους.

Οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF) που έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ έχουν κερδίσει σημαντικό έδαφος στην μάχη για την ανακατάληψη της πόλης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι την χρησιμοποίησαν ως κεντρική βάση για τις πολεμικές επιχειρήσεις τους, κατά την τελευταία τριετία, αλλά κι ως ένα ισχυρό σύμβολο του ισλαμικού χαλιφάτου, που είχαν αυτοανακηρύξει.

Οι ηγέτες των δυνάμεων SDF εκτιμούν ότι η πτώση της πόλης είναι θέμα των επόμενων μηνών.

Οι 83 φυλακισμένοι τζιχαντιστές μεταφέρθηκαν στο διοικητήριο του Πολιτικού Συμβουλίου της Ράκα στο χωριό, Αν Ίζα που βρίσκεται βορείως της πόλης, ενώ η χορήγηση της αμνηστίας έγινε στο πλαίσιο των εορτασμών για τον εορτασμό του Ιντ αλ-φιτρ, που γιορτάζεται αφού ολοκληρωθεί ο ιερός μουσουλμανικός μήνας της νηστείας (Ραμαζάνι).

Ποιοι είναι οι κάτοικοι της Ράκα;

Η πόλη βρίσκεται στη βόρεια Συρία και είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Πριν από τον πόλεμο μετρούσε περίπου 300.000 κατοίκους, στην πλειονότητά τους Άραβες σουνίτες.

Το 20% του πληθυσμού ήταν Κούρδοι, σύμφωνα με τον Γάλλο γεωγράφο και ειδικό στη Συρία Φαμπρίς Μπαλάνς.

Όμως το 2013, δύο χρόνια μετά την έναρξη του εμφυλίου τον Μάρτιο του 2011, το συριακό παρακλάδι της αλ Κάιντα κατέλαβε την πόλη. Ένα χρόνο αργότερα την έθεσε υπό τον έλεγχό του το ΙΚ, αναγκάζοντας τους περισσότερους Κούρδους να εγκαταλείψουν τη Ράκα.

Στην αρχή του εμφυλίου οι Κούρδοι κατηγορήθηκαν για αυτονομιστικές τάσεις, ή ακόμη ότι συμμάχησαν με τον Άσαντ ο οποίος έπειτα από μυστική συμφωνία μαζί τους απομάκρυνε τα στρατεύματά του από τις περιοχές τους.

«Η κουρδική μειονότητα της Ράκα θεωρούνταν Πέμπτη φάλαγγα», επισημαίνει ο Μπαλάνς.

Με την αποχώρηση των Κούρδων, αλλά και χιλιάδων χριστιανών Αρμένιων και Σύρων (το 1% του πληθυσμού) «ο πληθυσμός της πόλης είναι σήμερα Άραβες σουνίτες κατά 99%», εξηγεί ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης: Εξελίξεις στο Κυπριακό: Δυσαρέσκεια Τσίπρα – Αναστασιάδη για έγγραφο Έιντε

Μην χάσετε: Λονδίνο: Εκκενώθηκαν τέσσερις πύργοι με 4.000 κατοίκους