Θύμισε 11η Σεπτεμβρίου η φωτιά στον πύργο του Λονδίνου – Πηδούσαν από τα παράθυρα οι ένοικοι (pics & video)

Πύργος

Ολοσχερώς στις φλόγες έχει τυλιχθεί το Πύργος Γκρένφελ στο Λονδίνο, μία πολυκατοικία 27 ορόφων με πάνω από 120 διαμερίσματα και αδιευκρίνιστο, αλλά σίγουρα μεγάλο, αριθμό ενοίκων.

Η φωτιά ξέσπασε μέσα στη νύχτα από αδιευκρίνιστο λόγο -πληροφορίες αναφέρουν ότι εξερράγη ψυγείο σε διαμέρισμα- σε διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου και γρήγορα τυλίχθηκε ολόκληρο στις φλόγες.  Πύργος04

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι απεγνωσμένοι ένοικοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να εγκαταλείψουν το κτίριο: Φτιάχνουν σχοινιά με σεντόνια και κουβέρτες και κρέμονται στο κενό, ενώ άλλοι πηδούν από τα παράθυρα, φέρνοντας στις μνήμες όλων εικόνες από την 11η Σεπτεμβρίου. Η Sun μάλιστα αναφέρει ότι η πυροσβεστική είχε βάλει από κάτω στρώματα με αφρώδες υλικό ώστε να τους σώσει.

Χαρακτηριστική είναι και η μαρτυρία μιας άλλης γυναίκας που βρέθηκε στο σημείο. «Με το που έφθασα στο σημείο, λίγο αργότερα αφότου ξέσπασε η πυρκαγιά είδα τουλάχιστον δύο άτομα στην ταράτσα του κτιρίου οι οποίοι έκαναν σήματα με το φως το κινητών τηλεφώνων τους για να τους προσέξουν οι πυροσβέστες. Ωστόσο, δεν μπορούσαν να τους φθάσουν. Δεν μπορούσαν να τους φθάσουν οι πυροσβέστες και τους έφθασε η φωτιά. Τα φώτα των κινητών έσβησαν», ανέφερε η Βικτόρια Γκόλντσμιθ μιλώντας στο Sky News. Μάλιστα, για τα δύο αυτά άτομα στην ταράτσα του κτιρίου μίλησε και γράφει και ο Guardian ο οποίος επικαλούμενος μαρτυρία ανάφερε ότι το ένα από τα δύο άτομα με τα κινητά στην ταράτσα πήδηξε στο κενό.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα πάλι με μαρτυρίες, για πολλές ώρες ακούγονταν οι κραυγές παγιδευμένων ενοίκων.

Την ίδια ώρα η αστυνομία αποκλείει τη γύρω περιοχή καθώς φλεγόμενα συντρίμμια πέφτουν σαν φλεγόμενες μπάλες με κίνδυνο για όποιον βρίσκεται από κάτω, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι το κτίριο μπορεί να καταρρεύσει.

Πηδούν φλεγόμενοι από τα παράθυρα
Την κατάσταση πανικού που επικρατεί στο δυτικό Λονδίνο μεταφέρει η δημοσιογράφος του “Guardian” Άλις Ρος που βρίσκεται στο σημείο.

Η ίδια περιγράφει όσα τραγικά είδε και της περιέγραψαν στο σημείο: «Μπορείς να δεις ανθρώπους στα παράθυρα, συμπεριλαμβανομένου ενός άντρα που κυμάτιζε μία κουβέρτα από το παράθυρο. Οι άνθρωποι από τα γειτονικά κτίρια έχουν μαζευτεί έξω με τις πυτζάμες του κοντά στο φλεγόμενο κτίριο, μερικοί φωνάζουν “βγάλε το κεφάλι σου έξω από το παράθυρο” ή ζητούν από τον άντρα με την κουβέρτα να τους πει τον αριθμό του διαμερίσματός του προκειμένου να μπορέσουν καθοδηγήσουν τις πυροσβεστικές υπηρεσίες σε αυτόν. Πυροσβέστες ρίχνουν νερό στο παράθυρό και προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες».

Στη συνέχεια η δημοσιογράφος μεταφέρει την μαρτυρία ενός άντρα, ο οποίος είδε σε παράθυρο του κτιρίου μία γυναίκα με ένα μικρό παιδί. Όπως εξήγησε οι πυροσβέστες έριχναν νερό στο παράθυρό της.

Σε άλλη μαρτυρία που μεταφέρει η δημοσιογράφος, εξηγεί ότι η Hadil Alamily της είπε ότι τις τελευταίες ώρες είδε «κάποιον να πηδάει φλεγόμενος από τον τελευταίο όροφο». Όπως εξηγεί τον είχε δει να αναβοσβήνει ένα φως στο μοτίβο του SOS. «Φώναζε βοήθεια, βοήθεια, βοήθεια, αλλά κανείς δεν βοήθησε. Πέταξε ένα στρώμα έξω από το παράθυρο. Καιγόταν στην κυριολεξία και πήδηξε».

Δείτε βίντεο από τον πανικό που επικράτησε, τους παγιδευμένους και μαρτυρίες ακόμα και για παιδί που πήδηξε από το παράθυρο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κόλαση φωτιάς στο Λονδίνο – Καίγεται κτίριο 27 ορόφων, φόβοι για εγκλωβισμένους (pics)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ισχυρή έκρηξη στο κέντρο της Νέας Υόρκης – Δεκάδες τραυματίες (Εικόνες)

ΑΚΟΜΑ: Η μοναδική καταγεγραμμένη σε βίντεο «πραγματική» μάχη του Μπρους Λι