Καταργούνται οι χρεώσεις περιαγωγής στα κινητά από 15 Ιουνίου

Παρελθόν θα αποτελέσει από την Πέμπτη 15 Ιουνίου η περιαγωγή για όσους ταξιδεύουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι επικοινωνίες (τηλεφωνικές κλήσεις, SMS, δεδομένα) που πραγματοποιήθηκαν από άλλη χώρα της ΕΕ θα έχουν χρέωση ανάλογη με αυτή που προβλέπεται στα τιμολόγια του τηλεπικοινωνιακού παρόχου στη χώρα τους

Τα λεπτά, τα μηνύματα SMS και τα gigabyte δεδομένων που καταναλώνονται στο εξωτερικό εντός ΕΕ θα χρεωθούν ή αφαιρεθούν από τον όγκο του εθνικού τιμολογιακού προγράμματος ακριβώς σαν να βρισκόσταν ο χρήστης στο «σπίτι» του (δηλ. στη χώρα όπου ζει, εργάζεται, σπουδάζει).

Σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν θα χρειαστεί να πληρώσει κανένα επιπλέον ποσό. Τέλος πλέον οι φουσκωμένοι λογαριασμοί. Είτε χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο περιστασιακά σε άλλη χώρα της ΕΕ, είτε στη χώρα όπου ζει, δεν θα υπάρχει καμία διαφορά.»

Κάθε υπάρχον ή νέο συμβόλαιο που περιλαμβάνει υπηρεσίες περιαγωγής θα μετατραπεί εξ ορισμού σε συμβόλαιο περιαγωγής με ενιαίες χρεώσεις. Με άλλα λόγια, ο χρήστης κινητού τηλεφώνου που δέχεται κλήση, ταξιδεύοντας στο εξωτερικό, στην ΕΕ, μετά την 15η Ιουνίου 2017 δεν θα υποστεί καμία επιπρόσθετη χρέωση, καθώς θα είναι σαν να ταξιδεύει στη χώρα του.

Σε όσους φοβούνται τις εξαιρέσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρινίζει πως «Μπορείτε να έχετε περιαγωγή σαν στο σπίτι σας όταν βρίσκεστε σε άλλη χώρα της ΕΕ, εκτός από τη χώρα της πραγματικής διαμονής σας (η συνήθης κατοικία σας).

Αν μετακομίσετε και αποκτήσετε μόνιμη διαμονή σε άλλη χώρα της ΕΕ, δεν θα είσαστε πλέον σε θέση να επωφεληθείτε από τις προσφορές περιαγωγής σαν στο σπίτι σας από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της χώρας από όπου ήρθατε.

Θα έχετε περιαγωγή σαν στο σπίτι σας με κινητή συνδρομή της νέας χώρας διαμονής σας όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, εντός της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη: Μισθοί πείνας και μισά ωράρια κατακλύζουν την αγορά