“Μαχαίρι” στις αγροτικές συντάξεις – Ποιοι απειλούνται

138

Σχεδόν ένα εκατομμύριο Έλληνες που λαμβάνουν κάποιο εισόδημα από αγροτικές δραστηριότητες θα υποστούν μειώσεις στη συντάξεις.
Με τον νόμο Κατρούγκαλου προβλέπεται οι συνταξιούχοι να υποστούν περικοπή της σύνταξης κατά 60%. Όσοι έχουν εισόδημα από περιστασιακές εκμεταλλεύσεις για να καταβάλουν εισφορές και για αυτό.
Σύμφωνα με την Καθημερινή οι ασάφειες στο νόμο Κατρούγκαλου για όσους ασχολούνται με αγροτικές δραστηριότητες ή δηλώνουν αγροτικό εισόδημα.
Ο νόμος προβλέπει ότι οι νέοι συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι κατέθεσαν αίτηση μετά τις 13 Μαΐου 2016 και οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται θα υποστούν μείωση σύνταξης κατά 60%.
Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και οι πολίτες με περιστασιακές εκμεταλλεύσεις χωρίς διάθεση βιοπορισμού, οι οποίοι μάλιστα θα πρέπει να καταβάλουν και εισφορές για τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία.
Η διάταξη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των αγροτών, οι οποίοι βρέθηκαν μπροστά στο δίλημμα είτε να διακόψουν την ενασχόλησή τους με τις αγροτικές δραστηριότητες και να χάσουν παράλληλα τις επιδοτήσεις είτε να συνεχίσουν ως αγρότες και να λάβουν μειωμένη σύνταξη κατά 60%.
Το υπουργείο Εργασίας έδωσε μια μικρή ανάσα μόνο για τους αγρότες που είναι σφαλισμένοι στον πρώην ΟΓΑ, καθώς όπως προβλέπει όσοι συνταξιοδοτούνται από 1ης Ιανουαρίου 2017 έως και 31 Δεκεμβρίου του 2024 και ασκούν αγροτική επαγγελματική δραστηριότητα, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το σύνολο της σύνταξής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Θα μου έπαιρναν το κεφάλι αν…» – Τι αποκάλυψε ο Γ. Παπανδρέου

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απεργία στον «Πήγασο» – Δεν κυκλοφορεί το «Έθνος»

ΑΚΟΜΗ: «Καταιγίδα 2017» η ελληνική άσκηση που εντυπωσιάζει στο Αιγαίο