Νέα ένταση στη Βουλή για το “κύμα” μαζικών τροπολογιών

Παραλίγο να πιαστούν στα χέρια οι εκπρόσωποι των αντιπολιτευόμενων κομμάτων με το προεδρείο της βουλής, εξαιτίας της προαναγγελίας κατάθεσης μαζικών τροπολογιών για τα προαπαιτούμενα μέτρα από την κυβέρνηση, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

Ο Νίκος Βούτσης κατά τη διάρκεια διάσκεψης των προέδρων στη Βουλή ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει αύριο σε τροπολογίες τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα προκειμένου να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές, εντείνοντας το φορτισμένο κλίμα.

Έντονα αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μίλησαν για υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ενώ οι εκπρόσωποι της ΝΔ από την πλευρά τους είπαν στον κ. Βούτση ότι αν τελικώς η κυβέρνηση επιμένει στην οδό των τροπολογιών αυτές να έρθουν στη συνεδρίαση της Δευτέρας και όχι στην αυριανή συνεδρίαση της Παρασκευής.

Ο κ. Βούτσης διέκοψε την διάσκεψη των προέδρων προκειμένου να διαβουλευθεί με την κυβέρνηση και σε λίγη ώρα η συνεδρίαση θα επαναληφθεί προκειμένου να ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει σε κύρωση συμφωνίας που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια 5 – 6 τροπολογίες που θα αφορούν:

-Το αφορολόγητο και τον τρόπο υπολογισμού του

-Τις συλλογικές συμβάσεις με διορθώσεις των σχετικών αποσπασμάτων της αιτιολογικής έκθεσης και ενδεχομένως του σχετικού άρθρου του πρόσφατα ψηφισμένου μνημονίου

-Τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

-Το συνταξιοδοτικό

-Και τα οικονομικά των κομμάτων

Αμέσως μετά την συνεδρίαση, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τσιάρας ανέφερε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως η εισήγηση της κυβέρνησης για ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων με υπερκατεπείγουσα διαδικασία «είναι αδιανόητη και απαράδεκτη».

«Αποτελεί ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας καθώς επιχειρούν να ψηφίσουν μέτρα με διαδικασία που περιορίζει την ενημέρωση της κοινωνίας και την συμμετοχή των βουλευτών», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι στα εκκρεμή προαπαιτούμενα – τα οποία αναμένεται να διευθετηθούν άμεσα με νομοθετικές πρωτοβουλίες- συγκαταλέγονται:

το «πάγωμα» των συντάξεων για μία ακόμη χρονιά, έως το 2022 αντί του 2021,

η επέκταση της προσωρινής εθελοντικής συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας και το 2018

η νομική γνωμοδότηση ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα

η επίλυση των εκκρεμοτήτων με τις αρχαιολογικές και δασικές υπηρεσίες για το Ελληνικό

η έναρξη της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ

ο επανυπολογισμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, το νέο εξαμηνιαίο δελτίο τιμών φαρμάκων

η υπουργική απόφαση για τις τεχνικές προδιαγραφές των χωροταξικών σχεδίων.