Νέα ευρωπαϊκή προειδοποίηση προς Τσίπρα για το χρέος

Ανεβαίνουν οι τόνοι από τους Γερμανούς και τις Βρυξέλλες μετά τις “απειλές” του Αλέξη Τσίπρα να προσφύγει στη Σύνοδο Κορυφής εάν στο αυριανό Eurogroup δεν ληφθεί απόφαση ελάφρυνσης του χρέους.

Μάλιστα, φέρεται να έχει ήδη συνεννοηθεί με τον Ντόναλντ Τουσκ ότι σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup, την επομένη το πρωί θα κατατεθεί γραπτό αίτημα για τη σύγκληση του Euro Summit (Σύνοδος των 19 χωρών της Ευρωζώνης), στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Σήμερα ήρθε άλλη μια προειδοποίηση για την Αθήνα: «Εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν δεχθεί τη συμφωνία που θα του προσφέρει το Eurogroup την Πέμπτη και επιδιώξει την προσφυγή στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, τότε οι ηγέτες απλά θα τον παραπέμψουν στο επόμενο Eurogroup, στις 10 Ιουλίου» δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού περί επιδίωξης της λύσης και συμφωνίας σε πολιτικό επίπεδο.

Όπως σημειώνει ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος «ο κ. Τσίπρας λανθασμένα αναζητά σωσίβιο στους Ευρωπαίους ηγέτες αφού την τελευταία φορά που το προσπάθησε αυτή η στρατηγική δεν βοήθησε καθόλου και το αποτέλεσμα ήταν η δραματοποίηση της κατάστασης αλλά και το να… πάμε σε ένα νέο Eurogroup στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση έλαβε τελικά αυτό που είχε προταθεί πριν την αναζήτηση πολιτικής λύσης».

Τονίζει δε ότι «αυτή τη στιγμή όλες οι πλευρές των πιστωτών είναι πολύ αισιόδοξες. Στο προηγούμενο Eurοgroup ήμασταν πολύ κοντά σε συμφωνία και λίγο μετά τις 11.30 το βράδυ το σκηνικό άλλαξε και δεν μπορέσαμε να οδηγηθούμε σε συμφωνία καθώς μία πλευρά – όχι το ΔΝΤ, όχι η Γερμανία – είπε “οχι”».

Μιλώντας για τη συμφωνία που θα βρίσκεται στο αυριανό τραπέζι του Eurogroup, ο ίδιος αξιωματούχος επισημαίνει ότι η δόση προς την Ελλάδα θα είναι ίσως μεγαλύτερη των 7 δισ. ευρώ, ενώ αφήνει να εννοηθεί πως δεν προωθείται η γαλλική πρόταση για σύνδεση των μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη, την οποία άλλωστε έχει ήδη απορρίψει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. Όπως τονίζει

“θα υπάρξει μία καθαρή λύση με βάση τη συμφωνία και την ανακοίνωση του Μαΐου του 2016. Αυτό δεν αλλάζει. Ίσως υπάρξουν κάποιες περισσότερες διατυπώσεις, ωστόσο η βάση θα είναι αυτή”.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι το Eurοgroup θα αφαιρέσει τη φράση “εάν χρειαστεί” σχετικά με την εφαρμογή των “ενδεχόμενων” μέτρων για το χρέος, ο αξιωματούχος τονίζει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να διαγραφεί. “Δεν θα υπάρξει αλλαγή στο κείμενο της συμφωνίας του Μαΐου του 2016.

Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε και στο οποίο όλες οι πλευρές συμφώνησαν πριν από περίπου έναν χρόνο. Το “αν χρειαστεί” είναι το πιο βασικό κομμάτι της όλης συμφωνίας, δεν είναι δυνατόν να εξαφανιστεί, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμ΄ζιεται πως και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως είναι θέμα των υπουργών Οικονομικών και όχι των ηγετών. Σε ειρωνικό μάλιστα τόνο υποστήριξε ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός τηλεφωνεί διαρκώς στην Ανγκελα Μέρκελ θέτοντας το θέμα και εκείνη του απαντά «Αλέξη αυτό είναι θέμα των υπουργών Οικονομικών».

Διαβάστε επίσης: Δήλωση-βόμβα κυβερνητικού αξιωματούχου: «Είμαστε μακριά από λύση στο Eurogroup»